Τελευταίες Ειδήσεις

Οι ΗΠΑ φλέγονται υπό τον ήχο του συνθήματος Δεν μπορώ να αναπνεύσω. ΕξελίξειςΟι ΗΠΑ παραμένουν σε αναβρασμό μετά τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, που είχε συλληφθεί για χρήση πλαστού χαρτονομίσματος.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη.

Σταματήστε να μας δολοφονείτε, Η ζωή των μαύρων μετράει, Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ

Οι πλήρεις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Μινεσότα κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στη Μινεάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και στη γειτονική Σεντ Πολ.


Διαδηλώσεις έγιναν στην Νεμπράσκα, στο Φοίνιξ και στο Χιούστον.

Στην Μινεάπολις, η Εθνοφρουρά θα ενισχύσει με περίπου 1200 αστυνομικούς την δύναμη των 500 φρουρών που είχε στείλει, ενώ περίπου 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τον περιορισμό των επεισοδίων.

Στη Μινεάπολη, όπου σημειώθηκε η δολοφονία, ο κυβερνήτης επιστράτευσε την Εθνική Φρουρά για να προστατεύσει την πόλη και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Η κατάσταση στη Μινεάπολη δεν σχετίζεται πλέον καθόλου με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ» δήλωσε ο κυβερνήτης της Μινεσότας, Τιμ Γαλζ. _«Είναι πλέον μία επίθεση στην πολιτισμένη κοινωνία, είναι η επιβολή φόβου και η αποδόμηση των μεγάλων μας πόλεων.» _

Οι διαδηλωτές επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, περιπολικά αλλά και σε καταστήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί λεηλασίες εμπορευμάτων.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ δεκάδες αστυνομικοί νοσηλεύονται με ελαφριά τραύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια