Τελευταίες Ειδήσεις

Έντονες αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Τρικάλων – Καλεί τους καθηγητές σε στάση εργασίας σήμερα ΤετάρτηΗ απόφαση της Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων αφήνει ανοικτά και αναπάντητα αρκετά ζητήματα σε σχέση με την υγειονομική προστασία της κοινωνίας.

Παράλληλα, η επάνοδος στα σχολεία συνοδεύεται από προχειρότητα στη λήψη των μέτρων και την οργάνωσή της, έλλειψη ειδικής ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της κατάστασης, απουσία ειδικής ενημέρωσης προς τους γονείς και τους μαθητές για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας εντός των σχολείων και των ΜΜΜ.

Ειδικότερα οι παλινωδίες της επιστημονικής επιτροπής ως προς τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας έχουν δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία γενικότερα και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ειδικότερα.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση, καθώς:
1) Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για έλεγχο πιθανών κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ούτε προβλέπεται η διενέργεια και προληπτικών διαγνωστικών τεστ.


2) Δεν μπορεί με το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας να διασφαλιστεί η καθαριότητα που επιβάλλεται από
όλα τα πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό και δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί η διάθεση προσωπικού καθαριότητας από άλλες υπηρεσίες των δήμων.

3) Δεν μπορεί να θεωρείται προαιρετική η χρήση μάσκας στο σχολείο, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος ακόμη και στα διαλείμματα, ούτε να απαιτείται οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη, όπως κατάληξε να είναι, δαπάνη.

4) Τα γραφεία των καθηγητών (τα οποία δεν αναφέρει κανείς από τους κυβερνώντες) είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα να φιλοξενήσουν τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

5) Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτονται οι αναπληρωτές με την άδεια ειδικού σκοπού.
Παράλληλα πολλοί εκπαιδευτικοί με υποκείμενα νοσήματα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ειδικών νοσημάτων μένουν ακάλυπτοι.

6) Είναι αδύνατο να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου από όλους μεταξύ των μαθητών και παράλληλα να χωρέσουν οι μισοί από αυτούς , ώστε να γίνει το εκ περιτροπής μάθημα, σε όλα τα σχολεία, ενώ σε πολλά δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, λόγω υποδομών.

7) Ειδικότερα είναι αδύνατη σε πολλά σχολεία η τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης ασφαλείας ακόμα και με τον χωρισμό των τμημάτων στα δύο (σε κάποια οι αίθουσες είναι τόσο μικρές που μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω χωρισμός).

8) Διακυβεύεται ακόμα και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, καθώς η επιστροφή όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας στο σχολείο αυξάνει τοις πιθανότητες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στον σχολικό πληθυσμό.

9) Δεν υπάρχει σοβαρό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίδικο (εκτός της γ΄ λυκείου) αφού θα γίνουν μαθήματα δέκα ημερών μόνο.

Προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Μαΐου για τις 3 τελευταίες ώρες (για τις 3 πρώτες προκηρύσσει η ΟΛΜΕ) του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Εάν το ΥΠΑΙΘ δεν ανακαλέσει την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από αυτήν τη βδομάδα καλούμε όσους συναδέλφους ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν  με τηλεδιάσκεψη την τρέχουσα βδομάδα και να καταγράψουν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων με βάση το σχετικό υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια