Τελευταίες Ειδήσεις

Βίρβος: «Γιατί να μην υπάρχουν κι άλλοι 10 Λεμπέσηδες στο Ελληνικό τραγούδι;»

«Το καλό τραγούδι διδάσκει ενώ το κακό καταστρέφει».

Ο Οκτώβριος του 1998 ήταν ένας σημαδιακός μήνας για τον Γιάννη Λεμπέση. Κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα η δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Με ψυχή και με μεράκι» και το βιβλίο του με τίτλο «Σού ‘γραψα ένα τραγούδι».


Ο δίσκος στην πορεία έγινε χρυσός με πραγματικές πωλήσεις, μέσω ΑΕΠΙ, πάνω από 25.000 αντίτυπα. Την ενορχήστρωση είχε κάνει η αείμνηστη Ευαγγελία Μαργαρώνη. Η σπουδαία πιανίστρια που για τέσσερις περίπου δεκαετίες έδρασε στο πλευρό του Βασίλη Τσιτσάνη, παίζει μάλιστα πιάνο στο δίσκο, στολίζοντας τα 18 τραγούδια του, δημιουργίες του Λεμπέση. 


Το «Σού ‘γραψα ένα τραγούδι» έκανε τρεις εκδόσεις. Το βιβλίο προλογίζει ο κορυφαίος κι αθάνατος στιχουργός Κώστας Βίρβος τοποθετούμενος με εγκωμιαστικό και τιμητικό τρόπο για το λαϊκό τραγουδοποιό: 


«Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ είναι χωρίς αμφισβήτηση ο τελευταίος των Μοϊκανών του καλού λαϊκού-ρεμπέτικου τραγουδιού και ο πρώτος ίσως αναγεννητής του. Άριστος μαθητής και αθλητής (νους υγιής σε σώμα υγιές) δε μπορούσε παρά να γράψει τίμιο τραγούδι. Από μικρός στα βάσανα και στη βιοπάλη μεγάλωνε και ποτίστηκε με λαϊκά και βυζαντινά ακούσματα στο ψαλτήρι της Εκκλησίας του χωριού του (Κρεμαστός Ευβοίας). Όλες οι συνθήκες του περίγυρού του τον οδηγούσαν στο τίμιο, στο αγνό αυτό τραγούδι, που μεγάλωσε γενιές και γενιές διαπλάθοντας συγχρόνως και «ωραίους» ανθρώπους. 


Ο ΛΕΜΠΕΣΗΣ κατέχει μια ξεχωριστή θέση στους ωραίους αυτούς ανθρώπους. Διπλωματούχος Μηχανικός του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ δούλεψε για λίγο διάστημα πάνω σε αυτά που σπούδασε. Αλλά δε του άρεσαν τα σπουδαγμένα «μηχανικά», έγινε ένας συνθέτης και στιχουργός όχι «μηχανικός» αλλά αυθόρμητος γράφοντας τα βάσανα, τις πίκρες, τις χαρές του λαού που έπεφταν στην αντίληψή του αλλά και που τα έζησε και ο ίδιος.


Με εντυπωσίασαν τα τραγούδια του (στίχοι και μουσική) και προβληματισμένος διερωτώμαι; Γιατί να μην υπάρχουν και άλλοι δέκα Λεμπέσηδες ώστε το Ελληνικό Λαϊκό τραγούδι να είναι όπως του Λεμπέση; Σύγχρονο, τίμιο αγνό διαπλάθοντας χαρακτήρες και όχι καταστρέφοντας συνειδήσεις, γιατί το καλό τραγούδι διδάσκει ενώ το κακό καταστρέφει. 


Προχώρα λοιπόν Γιάννη ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο όπως εσύ ξέρεις να τα ξεπερνάς και θα γράψεις την Ιστορία σου. 


Κώστας Βίρβος, στιχουργός, Ιούλιος 1998».

SOY GRAPSA ENA TRAGOUDI


SOY GRAPSA ENA TRAGOUDI
Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Λεμπέσης, στα 22 χρόνια που ακολούθησαν, στην αδιάλειπτη παρουσία του στο πάλκο και τη δισκογραφία κράτησε τα λόγια του Βίρβου ως τίτλο τιμής αλλά και σαν πολύτιμο οδηγό πλεύσης, τιμώντας τον με τη σειρά του αλλά και δικαιώνοντάς τον. Και όπως τονίζει ο λαϊκός τραγουδοποιός: «Τα καλύτερα, έρχονται!».


Δεν υπάρχουν σχόλια