Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΕ: Έπεσαν κορμιά στη Σύνοδο ΚορυφήςΧωρίς διάθεση να πάρουν περισσότερα μέτρα και κυρίως να βάλουν κι άλλο το χέρι στην τσέπη εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Βέτο από Ιταλία - Άκαμπτη η στάση της Γερμανίας - Ποια η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

Με εμφανή την πρόθεση να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω» η ευρωπαϊκή ένωση στην σημερινή σύνοδο των ηγετών παραμένει σε ευχολόγια και υιοθετεί τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η Κομισιόν αναπέμποντας μάλιστα τις τεχνικές λεπτομέρειες από την «ερχόμενη εβδομάδα», που είχαν αποφασίσει αρχικά στις «ερχόμενες εβδομάδες». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος, εν μέσω απειλών για βέτο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε οργισμένος ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Bloomberg: Δραματική έκκληση από Λαγκάρντ και Κόντε – Προειδοποίηση από Μητσοτάκη

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έκκληση για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ενώ ο Εμανουέλ Mακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση έπειτα από αυτή την κρίση θα μπορούσε να «σκοτώσει» το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου, αλλιώς ευρωομόλογο - «κορονοομόλογο» στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ. Σημείωσε ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει κρίση «επικών» διαστάσεων εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Η ίδια πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, αλλά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο τόνος της Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματικός από πριν, όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, καθώς εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου των Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξαν την ιδέα της κοινής έκδοσης «κορονοομολόγων» σε επιστολή τους πριν από τη συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υποστήριξε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα κοινά εργαλεία, όπως έλεγαν αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόντε δήλωσε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στο τραπέζι δεν ήταν αρκετή, και η πανδημία κατέφερε πλήγμα σε όλες τις οικονομίες. Υποστήριξε δε, ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της ΕΕ - τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup - την εκπόνηση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε 10 ημέρες.

Εκτός από την από κοινού έκδοση χρεών, οι ηγέτες διαφώνησαν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν τα κράτη μέλη από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσότακη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
Διαφωνία για το σχέδιο συμπερασμάτων

Είναι χαρακτηριστικές οι διαφωνίες ήδη από το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε σε αναθεωρημένη μορφή. Και δείχνει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να πάρει -τώρα τουλάχιστον που σοβεί η κρίση- πιο σοβαρά μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Στο κείμενο αυτό καταγράφηκαν οι άξονες στους οποίους στηρίζονται οι πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι η παροχή ιατροτεχνικού εξοπλισμού με επιτάχυνση διαδικασιών για τις απαραίτητες προμήθειες, ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η ενίσχυση της σχετικής έρευνας για το εμβόλιο και η αντιμετώπιση των οικονοκικών επιπτώσεων.

Στο νεότερο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής περιλαμβάνεται η δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού.

Στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρωομόλογα, που ζήτησαν εννιά αρχηγοί κρατών, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο επαναδιατυπώνονται οι άξονες ευρωπαϊκής δράσης κατά της πανδημίας:

    περιορισμός της εξάπλωσης του ιού (με δεσμεύσεις για εξομάλυνση της κίνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης),
    παροχή ιατρικού εξοπλισμού όπου χρειάζεται (η Κομισιόν καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες της κοινής προμήθειας ειδών προσωπικής προστασίας, αναπνευστήρων και διαγνωστικών σετ και τα κράτη-μέλη να άρουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές εντός Ε.Ε.),
    ενίσχυση της έρευνας για εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα, και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών.

Προστίθεται δε, και ένας ακόμη άξονας: ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες.

Στην ουσία φαίνεται μία χαλαρή αποδοχή των πρόσφατων αποφάσεων του eurogroup τις οποίες η ΕΕ «λαμβάνει υπόψη» ενώ στο πρώτο σχέδιο τις «καλωσόριζε» και μέσα από κει καταδεικνύεται η διαφοροποίηση των χωρών που βρίσκονται εκτός νομισματικής ζώνης του ευρώ.

Ταυτόχρονα χαλαρή είναι και η διάθεση για άμεσες πρόσθετες αποφάσεις καθώς η προηγούμενη αναφορά σε τεχνική επεξεργασία των αποφάσεων της Κομισιόν την «ερχόμενη εβδομάδα» έγινε αναφορά σε «ερχόμενες εβδομάδες».

Έτσι, ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση η ΕΕ όπως συνηθίζει «κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι 7 ηγέτες της ΕΕ με την επιστολή τους στον πρόεδρο του συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέδειξαν την ανάγκη όχι μόνο να ληφθούν γεναίες αποφάσεις όπως το “corona bond” αλλά και την σωστή διαδρομή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει συντεταγμένα να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να μην παρατηρηθεί, μετά την χαλάρωση μία επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιού.
Το κοινό ανακοινωθέν του Ευρωπαίκού Συμβουλίου

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».