Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων στο μιούζικαλ Το Φάντασμα της Όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Από την Ελπίδα Θεοφανίδου

Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων καθώς και οι φίλοι της μουσικής της πόλης παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το διάσημο μιούζικαλ Το Φάντασμα της Όπερας του Άντριου Λόυντ Ουέμπερ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του μουσικού θεάτρου με 12.000 παραστάσεις στο Her Majestys Theatre στο West End του Λονδίνου, όπου ανέβηκε για πρώτη φορά το 1986 και δύο χρόνια αργότερα στο Broadway της Νέας Υόρκης, με δεκάδες παραγωγές, εξαιρετικούς καλλιτέχνες και παρουσιάσεις σε 165 πόλεις ανά τον κόσμο.
Το περίφημο μιούζικαλ βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαστόν Λερού, το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες για πρώτη φορά από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1909 έως τις 8 Ιανουαρίου του 1910 στην ημερήσια γαλλική εφημερίδα Le Gaulois. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Όπερα Garnier του Παρισιού στα μέσα του 19ου αιώνα με τη Λυρική Σκηνή της να κυριαρχείται από την παρουσία ενός μυστηριώδους άνδρα, ο οποίος καλύπτει το πρόσωπό του με μάσκα και κρύβεται στα παρασκήνια και τα υπόγεια της Όπερας. Είναι το «Φάντασμα», ένας ιδιοφυής μουσικός και τραγουδιστής που ερωτεύεται τη νεαρή τραγουδίστρια Κριστίν και επιδιώκει να την κερδίσει και να της εξασφαλίσει μια επιτυχημένη καριέρα. Το βιβλίο, εκτός από το θέατρο, έχει μεταφερθεί με επιτυχία και στο σινεμά, με πρώτη την ταινία του βωβού κινηματογράφου το 1925 και πολλές δεκαετίες αργότερα την γνωστή παραγωγή του 2004.

Το Φάντασμα της Όπερας παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης με γοτθικά στοιχεία, ατμοσφαιρική που συγκινεί το κοινό εδώ και τόσον πολύ καιρό ίσως γιατί συμπαραθέτει τα δίπολα του ρεαλιστικού και του μεταφυσικού, του επάνω και του κάτω κόσμου, της ομορφιάς και της δυσμορφίας, ακόμα και της πνευματικής και της σαρκικής αγάπης και τους συμβολισμούς τους. Αυτήν την ιστορία όχι μόνο συνοδεύει αλλά και αναδεικνύει η μοναδική, εμπευσμένη και ταιριαστή στο πνεύμα του έργου, μουσική του Άντριου Λόυντ Ουέμπερ με διάσημα τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή, όπως τα The Phantom of the Opera, Angel of Music, All I ask of you, Think of me και άλλα. Μια εκπληκτική παραγωγή με την υπογραφή κορυφαίων διεθνών συντελεστών παρακολουθήσαμε και απολαύσαμε την Πέμπτη που μας πέρασε, η οποία μας μετέφερε στον κόσμο του μυθιστορήματος του Λερού και της μουσικής του Ουέμπερ.

Η μονοήμερη εκδρομή του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων έγινε την προτελευταία μέρα του Ιανουαρίου με ηλιόλουστο καιρό και έναν δροσερό Βαρδάρη να φυσά και να κάνει πιο λαμπρό τον ουρανό. Υπήρξαν διαθέσιμες λίγες ώρες για βόλτα στο πολύβουο και ζωντανό κέντρο, πριν από την παράσταση.  Νωρίς το απόγευμα βρεθήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη νέα παραλία, στο ανατολικό μέρος της πόλης, στην ιστορική και όμορφη ακόμα συνοικία των Εξοχών με τις επαύλεις της του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όσες έχουν διασωθεί, να στέκουν κάτω από τον ανοιχτό ορίζοντα και να φέρνουν στο σήμερα κάτι από την παλιά αίγλη της πόλης. Μέσα στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου συντελέστηκε μια μυσταγωγία το μέγεθος της οποίας είναι δύσκολο να περιγραφεί. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιτυχημένες εξορμήσεις που πλουτίζουν τον άνθρωπο και διευρύνουν τους ορίζοντές του. Διοργανωτές και υπεύθυνοι του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων σας ευχαριστούμε.Δεν υπάρχουν σχόλια