Τελευταίες Ειδήσεις

«ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑLZHEIMER»-Μήνας αφιερωμένος στη μάστιγα του αιώνα μας, τη νόσο του Alzheimer


O Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης, θα μιλήσει την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, στις 18:30, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας. Με το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο οποίος έχει καθιερωθεί, παγκοσμίως, ως μήνας αφιερωμένος στη μάστιγα του αιώνα μας, τη νόσο του Alzheimer και με αφορμή το διήγημα της βραβευμένης Αμερικανίδας συγγραφέως, Άλις Μάνρο, «Η αρκούδα διάβηκε το βουνό», εμπνευσμένο από τον αγώνα που δίνουν καθημερινώς, ενάντια στη νόσο, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, ο Δρ. Λιάπης θα προσεγγίσει θέματα που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer και της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία, αλλά και στην ελάφρυνση του βάρους των οικογενειών και των φροντιστών των πασχόντων από τη νευροεκφυλιστική αυτή νόσο.
Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά:
«Ευχαριστώ τη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, για την οργάνωση μίας ακόμη σημαντικής κοινωνικής και επιστημονικής πρωτοβουλίας, η οποία μου δίνει, αυτή τη φορά, τη δυνατότητα να  ενημερώσω τους συμπολίτες μου πάνω στη νόσο του Αlzheimer και τη γεροντική κατάθλιψη, όχι μόνον μέσα από τον δρόμο της επιστήμης αλλά και μέσα από τις εμπνευσμένες και παυσίλυπες ατραπούς της λογοτεχνίας. Για τη νόσο αυτή έχω μιλήσει και παλαιότερα, τόσο στην Καλαμπάκα, όσο και στα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Αυτή όμως η εκδήλωση θα είναι διαφορετική, καθώς οι νευροεπιστήμες συναντούν τη λογοτεχνικά εμπνευσμένη δημιουργία, στο ξεχωριστό και ταιριαστό πνευματικό περιβάλλον της Βιβλιοθήκης της Καλαμπάκας, η οποία κοσμεί την κοινωνικοπνευματική ζωή της πόλης μας. Πρόληψη, φροντίδα και τιμή για  το ευαίσθητο, συνάμα δε και πάντοτε πολύτιμο, κομμάτι της κοινωνίας μας, που αποτελεί η Τρίτη Ηλικία.
Για τους γέροντες και τις γερόντισσές μας που, όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, οι εμπειρίες της ζωής τους και οι παρακαταθήκες τους αποτελούν πολύτιμα εφόδια αξιακής θωράκισης της κοινωνίας μας. Αυτές τις εμπειρίες και τα πνευματικά τους προικίσματα, καλούμαστε να διαφυλάξουμε από την «αρρώστια της μνήμης» και από την «αρρώστια της θλίψης», ως γιατροί, ως υπεύθυνοι πολίτες, ως συγγενείς και κυρίως ως κοινωνικές μονάδες χρήσιμες και ευγνωμονούσες προς τους απόμαχους της ζωής, τους οποίους οφείλουμε να διατηρούμε, στο μέτρο του δυνατού, υγιείς, ευτυχείς και αειθαλείς, προάγοντας την ποιότητα της ζωής τους».
Σύντομο Βιογραφικό του ομιλητή:
Ο Δρ. Χρίστος Χ. Λιάπης ΜD, MSc, PhD, αποφοίτησε το 2003 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε το Αγροτικό του στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο των Βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, Veteran Affairs Hospital στο Ann Arbor του Michigan, με έμφαση στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Ειναι κάτοχος και δευτέρου Μεταπτυχιακού Διπλώματος, στη Διεθνή Ιατρική και τη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετείχε στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου στην Αφρική.
Εκπαιδεύτηκε στην Ά Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών και ειδικεύτηκε περαιτέρω στις Συναισθηματικές Διαταραχές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης. Εργάζεται ως Ψυχίατρος στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως Συντονιστής στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Κηφισιά, συστεγαζόμενος με τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Γ. Αλεβιζόπουλο και δεύτερο ιατρείο στην Καλαμπάκα, στον χώρο του αειμνήστου Νευρολόγου Θύμιου Ζιαννού. Έχει εκπαιδευτεί σε ψυχαναλυτικού και γνωσιακού προσανατολισμού ψυχοθεραπείες και ειναι Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εχει πολλές συμμετοχές και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά Ψυχιατρικά και Ιατρικά Συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων του σε περιοδικά και βιβλία του κλάδου του. Διηγήματα, δοκίμια και ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Το 1996 βραβεύθηκε με το 1ο Βραβείο διηγήματος σε Πανλυκειακό Διαγωνισμό, το 2009 απέσπασε το 4ο Βραβείο Διηγήματος σε Παγκόσμιο, δίγλωσσο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, υπό την Αιγίδα της ένωσης Συγγραφέων – Λογοτεχνών της Αργεντινής και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες και το 2010 βραβεύθηκε με έπαινο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του περιοδικού «ΚΕΛΑΙΝΩ» και με έπαινο στους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Παράλληλα με το κλινικό και ερευνητικό του έργο, αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και εφανίζεται στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Έφεδρος Ανθυπολοχαγός και ο ίδιος, είναι εγγονός του Ήρωα του Ελληνοαλβανικού Έπους, Εφέδρου Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα, το όνομα του οποίου φέρει τιμητικώς το Στρατόπεδο της Καλαμπάκας και γιος του αποστράτου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Χρυσοστόμου Λιάπη και της Φρειδερίκης Λιάπη-Ζιώγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια