Τελευταίες Ειδήσεις

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Το Google Doodle τιμά την ημέρα των ερωτευμένων




Photo: pexelsΤην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τιμά η Google και αφιερώνει το σημερινό της doodle σε όλους τους ερωτευμένους.
Η ημέρα εορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι ημέρα αργίας. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι.
Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».
google
Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.
Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.
Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου.
Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Πώς γιορτάζουν οι Ελληνες την ημέρα των ερωτευμένων, τι δώρα κάνουν

Την τιμητική τους, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν τα λουλούδια, με την πλειοψηφία των ανδρών να επισκέπτεται ένα ανθοπωλείο προκειμένου να χαρίσει ένα τριαντάφυλλο ή ένα μπουκέτο στην αγαπημένη του. Φέτος, για πρώτη χρονιά, τα ανθοπωλεία της πόλης έχουν προμηθευτεί αρκουδάκια σε κάθε χρώμα, φτιαγμένα από ειδικά - υφασμάτινα τριανταφυλλάκια, και οι επαγγελματίες του κλάδου περιμένουν να δουν την ανταπόκριση που θα δείξουν οι πελάτες τους.
Όπως ανέφερε ο ανθοπώλης, πρόεδρος του τμήματος των επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης, τα "σκήπτρα" κρατούν τα κόκκινα τριαντάφυλλα. «Τα ανθοπωλεία της πόλης είμαστε πανέτοιμα. Έχουμε κάνει εισαγωγές, έχουμε φέρει πολλά λουλούδια σε διάφορα χρώματα, παρά το γεγονός ότι 'βασιλιάς' είναι το κόκκινο τριαντάφυλλο. Για πρώτη φορά έχουμε φέρει κάτι καινούργια αρκουδάκια φτιαγμένα με τριαντάφυλλα και πιστεύω ότι θα ξεχωρίσουμε και θα δώσουμε μια άλλη νότα στη συγκεκριμένη γιορτή», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το προφίλ των πελατών που επισκέπτονται τα ανθοπωλεία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο κ. Σύλλης ανέφερε πως σε ποσοστό 90% είναι άνδρες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επιλέγουν να αγοράσουν για τη σύζυγο ή σύντροφό τους συνήθως ένα τριαντάφυλλο, ενώ πιο... υπερβολικοί στο να δείξουν τα συναισθήματά τους φαίνονται οι νεαρότεροι άνδρες, αγοράζοντας ένα μπουκέτο ή κάποιο αρκουδάκι.
Ωστόσο, επειδή «ο έρωτας περνάει από το στομάχι», τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης έχουν γεμίσει με τούρτες και γλυκά σε σχήμα καρδιάς τα ψυγεία, θέλοντας να προσελκύσουν τους πελάτες. Ο σχεδιασμός από τους ζαχαροπλάστες για τα γλυκά που θα βγάλουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις βιτρίνες τους ξεκινάει έναν μήνα νωρίτερα, όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος συντεχνίας καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος.
«Ο Φλεβάρης είναι ένας δύσκολος μήνας για την αγορά, δεν έχει τη ζωντάνια του Γενάρη με τις πολλές γιορτές. Και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου -ξενόφερτη ή όχι - δίνει κίνηση στα ζαχαροπλαστεία. Είμαστε έτοιμοι στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του γλυκού, κι έχουμε λύσεις ακόμη και γι αυτούς που δεν έχουν ή δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.