Τελευταίες Ειδήσεις

Τραμπ: Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα - Μητσοτάκης: Ενδιαφερόμαστε για το πρόγραμμα των F-35


Τραμπ: Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα - Μητσοτάκης: Ενδιαφερόμαστε για το πρόγραμμα των F-35
Έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.
Οι δύο ηγέτες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, και έπειτα αποσύρθηκαν  για την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων.
Κατά τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Οι σχέσεις μας μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες».

«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου», είπε ακόμη ο κ. Τραμπ, ενώ για το ενδεχόμενο αγοράς των F-35, επεσήμανε: «Για Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Δείτε Live εικόνα


Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.
Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.
Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Γελοία η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης 
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, διαβεβαίωσε πως οι «ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ». «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 
Aναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».
«Ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν. Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Xωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου η συνάντηση 
Μετά τη σημερινή συνάντησή τους οι κύριοι Τράμπ και Μητσοτάκης δεν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Υστερα από την on camera υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, θα ακολουθήσει ένα γραπτό ανακοινωθέν από το Λευκό Οίκο και μια δήλωση του κ. Μητσοτάκη στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.
Ποιός είναι ο λόγος; Οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε την συνέντευξη τύπου αφενός γιατί ο Τράμπ είναι απρόβλεπτος και σε περίπτωση που δεχόταν ερώτηση για τον Ερντογάν, κανείς δεν ξέρει τι απάντηση θα έδινε. Μια απάντηση για τον “φίλο του Ερντογάν” θα μπορούσε να τινάξει την συνέντευξη στον αέρα και να ακυρώσει επικοινωνιακά τα οφέλη της συνάντησης. Αλλωστε η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά οτι εκτός από τις πολύ καλές σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Υπάρχει όμως και δεύτερος λόγος. Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, ενδέχετο ολες οι ερωτήσεις που θα δεχόταν ο αμερικανός πρόεδρος κυρίως από τους ξένους δημοσιογράφους να ήταν για την κρίση Σουλεΐμανί, παραπέμποντας τα ελληνικά θέματα σε δεύτερη μοίρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.