Τελευταίες Ειδήσεις

Κ.Σκρέκας στη Βουλή: Η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα διαθέσιμα «όπλα» για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών




Η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, με επίκεντρο τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελαιόλαδου, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, απαντώντας την Πέμπτη σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποσκοπούν στην ελάφρυνση των παραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή συγκυρία στην οποία βρίσκεται φέτος η αγορά ελαιάλαδου, με την αυξημένη προσφορά που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές πώλησης.

Ήδη, έχει ψηφισθεί από τη Βουλή η ρύθμιση για την αύξηση του ποσοστού πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 75% από 25% προηγουμένως, με την οποία οι αγρότες όχι μόνο μπορούν να καλύψουν το κόστος του τραπεζικού δανεισμού για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, αλλά επιπλέον να αποκτήσουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος μετά την εξόφληση του δανείου. Επίσης, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η Κυβέρνηση προωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων, προκειμένου να μειώσει το κόστος άρδευσης στην αγροτική παραγωγή.


«Θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη για να παραμείνει στα χωράφια του και στα χωριά μας, ώστε να μπορεί να ζει την οικογένειά του, να προσφέρει στην εθνική οικονομία και να συμβάλλει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Η επάρκεια αγροτικών προϊόντων σε μια χώρα είναι κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας της» επισήμανε.


Ο Υφυπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εντείνει τους ελέγχους στην αγορά και κάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν στοιχεία για τις καταγγελίες τους περί παράνομων Ελληνοποιήσεων και δράση καρτέλ στην αγορά, ώστε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να αναλάβουν άμεσα δράση.

Απαντώντας στο ερώτημα για την τύχη που είχε αίτημα που είχε κατατεθεί στα ευρωπαϊκά όργανα από την προηγούμενη Κυβέρνηση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, επισήμανε ότι επρόκειτο περί μιας πρόχειρης ενέργειας που δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ για το θέμα των καταστροφών στην κρητική ελαιοπαραγωγή υπενθύμισε ότι έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή υπό τον Καθηγητή κ. Αυγουλέα προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στο νησί και να διερευνηθεί εν συνεχεία αν είναι δυνατή η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.     

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο κ. Σκρέκας είπε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει όλα τα διαθέσιμα «όπλα» για τη στήριξη των παραγωγών, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από κάποιον μαζικό φορέα.

Ο κ. Σκρέκας έθιξε και το θέμα της περιορισμένης τυποποίησης στο ελληνικό ελαιόλαδο, γεγονός που συγκρατεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του προϊόντος. «Πρέπει να αρχίζουμε να μιλάμε για τυποποιημένο και όχι χύμα προϊόν» επισήμανε. Σήμερα, μόνο το 30% του ελαιόλαδου είναι τυποποιημένο και αυτό «πρέπει να αλλάξει» τόνισε. 

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των αγροτών σε συλλογικά σχήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε «συνεταιρισμό των συνεταιρισμών», καθώς χωρίς τη συνεργασία δεν θα υπάρξει ποτέ η κρίσιμη μάζα που είναι αναγκαία για να ενισχύσουν οι παραγωγοί τη διαπραγματευτική τους δύναμη και να επιτύχουν καλύτερες τιμές. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.