Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΜΥ: Σφοδρή και τη Δευτέρα η Ζηνοβία. Πού θα χιονίσει - Έρχεται δεύτερος γύρος χιονιά


ΕΜΥ: Σφοδρή και τη Δευτέρα η Ζηνοβία. Πού θα χιονίσει - Έρχεται δεύτερος γύρος χιονιάH κακοκαιρία "Ζηνοβία" αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της Ελλάδας έως την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τη Δευτέρα κατά τόπους και τα δέκα μποφόρ.
Σήμερα το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, με συνέπεια ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης.
Τη Δευτέρα το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Πιο αναλυτικά, σήμερα αναμένονται στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς τοπικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλίας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -4 έως 8 βαθμούς στην Ήπειρο, από -5 έως 6 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 0 έως 9 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 10 μποφόρ. Αντίθετα στην Κρήτη θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, και στα Δωδεκάνησα άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ.
Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
Κακοκαιρία: Σε αυτούς τους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες

Ζηνοβία: Ποιες περιοχές έχουν "ντυθεί" στα λευκά
Κακοκαιρία Ζηνοβία: Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Αττικής
Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, συνεργεία και εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής όλη τη διάρκεια της νύχτας εργάζονταν για τη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές που παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως στις λεωφόρους Πάρνηθας και Πεντέλης, στα Βίλια, στο Κριεκούκι, το Πόρτο Γερμενό και την Κάντζα.
Παράλληλα τα συνεργεία της Περιφέρειας συνέδραμαν ουσιαστικά στην επιτυχημένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό προσκόπων από το προσκοπικό camp σε περιοχή της Μάνδρας, καθώς και για τον απεγκλωβισμό ομάδας Γάλλων τουριστών που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια σε βανάκι, στην Κάζα Αττικής.
Σημαντική ήταν η συμβολή των συνεργείων της Περιφέρειας και στην προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα Βίλια, όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω της χιονόπτωσης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε σχετικά:
«Η Περιφέρεια Αττικής είναι συνεχώς παρούσα, δίπλα στους πολίτες με στόχο την προστασία τους και την άμεση εξυπηρέτηση τους. Θέλω να ευχαριστήσω της υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την ετοιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν, σε 24ωρη βάση, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση προκειμένου να παρέμβουμε όπου απαιτείται με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία των πολιτών, εξαιτίας της κακοκαιρίας».
Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

«Καμπανάκι» Καλλιάνου: Nέο κύμα κακοκαιρίας από 2 Ιανουαρίου
Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος εκτιμά ότι μικρό φαίνεται ότι θα είναι το διάλειμμα, την Πρωτοχρονιά, της κακοκαιρίας που σαρώνει την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ.Καλλιάνο; υπογράμμισε ότι  «από τις 2 Ιανουαρίου περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις ενδεχομένως και σε λίγο πιο χαμηλά υψόμετρα».
Αν και όπως είπε η ένταση και η έκταση της κακοκαιρίας «δεν έχει "κλειδώσει"» η εκτίμησή του είναι ότι θα έχει πολύ κρύο και ίσως μικρότερη διάρκεια από την κακοκαιρία «Ζηνοβία».
«Το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου θα το περάσουμε πάντως με κρύο» εκτίμησε ο Γιάννης Καλλίανος.
Όσον αφορά την εν εξελίξει κακοκαιρία ο μετεωρόλογος και βουλευτής είπε ότι από αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται το δεύτερο κύμα το οποίο θα συνεχιστεί «μέχρι και όλη την υπόλοιπη αυριανή ημέρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έχουμε ισχυροποίηση των βροχοπτώσεων στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές από το Πήλιο μέχρι την ανατολική Πελοποννησο. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία θα χιονίσει έως τα 150 μέτρα υψόμετρο και αυτό σημαίνει ότι ίσως έχουμε προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας».
Ειδικά για την Αττική ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι «θα χιονίσει στα γύρω ορεινά σε περιοχές δυτικότερα που συνορεύουν με την Κορινθία και βόρεια με τη Βοιωτία σε υψόμετρο 250-300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για λίγο πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα» ενώ για την ανατολική Πελοπόννησο είπε ότι θα χιονίσει πάνω από τα 500 μέτρα.
Χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ωρών θα είναι, επίσης, οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης ενώ στο Αιγαίο θα επικρατούν βορειάδες έως και 10 μποφόρ.
Η εκτίμηση, πάντως του Γιάννη Καλλιάνου είναι ότι «μέχρι τις 10-11 το πρωί της Τρίτης οι οποιες χιονοπτώσεις θα σταματήσουν».
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας (ανανεώνεται συνεχώς), υπάρχουν περιοχές που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ σε άλλες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ
Γ.Α.Δ.Α.
    Λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
    Επί της Λεωφ. Χασιάς , από το ύψος της «Μονής Κλειστών» και στα (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
    Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
    Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Αγ. Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δ.Α.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Επ. Ο. Χανίων – Κισσού, από δ/ση του Χ/Κ ‘’Αγριόλευκες’’ Πηλίου, έως δ/ση με την Ε.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος).
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.Α.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Επ. Ο. Βυτίνας – Χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου.
ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Βέροιας – Κοζάνης, από 89ο (μέσω Καστανιάς) έως 97, 3ο χλμ., όρια νομού Κοζάνης.
Π.Ε.Ο. Βέροιας – Κοζάνης, από 14ο χλμ.
Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας-Χ/Κ «Βόρας», από 17ο χλμ. έως Χ/Κ.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 25ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Δ.Α.ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ε.Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 6ο έως 30ο χλμ.
Επ. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο μέχρι 30ο χλμ.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ
Επ. Ο. -Μεγαλοβρύσου –Ανατολής, από 4ο έως 8ο χλμ.
Επ. Ο. Καλαμακίου –Ελάφου, από 2ο χλμ. έως 6ο χλμ.
Επ. Ο. Αγιοκάμπου – Σκλήθρου, από 10ο έως 14ο χλμ.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α.ΕΥΒΟΙΑΣ
Επ. Ο. Μετόχι- Βιτάλων.
Επ. Ο. Κοκκινομηλιάς-Κερασιάς.
Επ. Ο. Σέτας- Γυμνού.
Επ. Ο. Στενής – Στροπώνων.
Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 47ο χλμ.
Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από 45ο έως 30ο χλμ., όρια με Γ.Α.ΔΑ.
Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου, από 4 ο έως 16ο χλμ, έως Χ/Κ Παρνασσού.
Επ. Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 28 έως 33 χ/θ. Ορεινό Επ. Δίκτυο Ν. Βοιωτίας.
Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Λαμίας, θέση ‘’Ράχη Τυμφρηστού’’, από 12ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς, – Καρδίτσας, θέση ‘’Βράχος, από 8ο – 40ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλου –Δομνίστας, από 8ο – 40ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Χ/Κ, από 3ο – 13ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Αγρινίου, από 35ο – 45ο χλμ, μέσω Προυσσού.
Δ.Α.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Επ. Ο. Λευκάδας – Γαρδικίου.
Δ.Α.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ε. Ο. Θερμοπυλών – Άμφισσας, από 23η έως 47η χ/θ.
Επ. Ο. Άνω Πολύδροσου – Χ/Κ.
Επ. Ο. Επταλόφου – Χ/Κ.
Επ. Ο. Πυράς – Καστριώτισσας.
Επ. Ο. Καλοσκοπής – Στρόμνης.
Επ. Ο. Πενταγιών – Αρτοτίνας
Επ. Ο. Συκίας – Αθανασίου Διάκου.
Επ. Ο. Γραβιάς – Βάργιανης.
Δ.Α. ΑΧΑΙΑΣ
Επ. Ο. Καλαβρύτων – Χ/Κ., από 5ο έως 16ο χλμ.
Επ. Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας, από 5ο έως 11ο χλμ., μέσω ‘’Λουσών’’.
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριολίθου.
Ε.Ο Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
Ε.Ο Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλάνδρίτσας)
Ε.Ο Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης)
Εντός πόλεως Καλαβρύτων.
Ε.Ο Πούντας Καλαβρύτων, από 10ο χλμ.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.Α.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Επ.Ο. Τρικάλων –Καρυάς, από 1ο – 3,6ο χλμ.
Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χλμ έως Τρίκαλα.
Επ.Ο. Κιάτου – Γκούρας, από 10ο χλμ – Γκούρα.
Δ.Α.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Επ. Ο. Άστρους – Αγίου Πέτρου, από 20ο χλμ.
Επ. Ο. Τρίπολης – Σπάρτης, από 16ο έως 23ο χλμ.
Επ. Ο. Άστρους – Καστάνιτσας, από 17ο χλμ. έως Καστάνιτσα.
Επ. Ο. Καρδαρά – Χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου.
Επ. Ο. Τρίπολης – Σιλίμνας – Δαβιάς – Χρυσοβιτσίου – Αλωνίσταινας.
Επ. Ο. Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου από 15ο έως 35ο χλμ.
Επ. Ο. Λεωνιδίου – Πελετών – Αγίου Δημητρίου, από το 20ο έως 42ο χλμ.
Δ.Α.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ε. Ο. Τρίπολης – Σπάρτης, από 23ο έως 40ο χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.