Τελευταίες Ειδήσεις

Έφοδος στις τράπεζες: Τα έκαναν φύλλο και φτερό. Αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους Η/Υ



Έφοδος στις τράπεζες: Τα έκαναν φύλλο και φτερό. Αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους Η/ΥAιφνιδιαστικό έλεγχο ταυτόχρονα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού,  μετά από ενδείξεις ότι και τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν συντονισμένα όσον αφορά τις χρεώσεις σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις αναλήψεις από τα ATMs.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ - ΜΠΕ σήμερα εμφανίστηκαν κλιμάκια στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τα στοιχεία που ζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή χρησιμοποίησε 120 υπαλλήλους της σε κλιμάκια των 10 ατόμων για να κάνει τις σχετικές έρευνες στα γραφεία διευθύνοντων συμβούλων αλλά και των γραμματέων των στελεχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια ξήλωσαν σκληρούς δίσκους, ενώ πήραν έγγραφα και υπολογιστές που εντόπισαν στα γραφεία. 
Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς». Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της Επιτροπής περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

Η έφοδος ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Τα κλιμάκια ήταν δεκαμελή και εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών. Ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτα. Οι έρευνες στα γραφεία διευθυνόντων συμβούλων και άλλων ανώτατων στελεχών διήρκεσαν αρκετές ώρες. 
Οι λόγοι της εφόδου εκτιμάται ότι συνδέονται με την κοινή πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος προκύπτει έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί για ανάλογες πρακτικές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν ενώ πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτηση και λειτούργησε αυτόνομα.
Το συμβάν μετάδωσε και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μάλιστα τραπεζικές πηγές οι οποίες ανέφεραν τα εξής: «Μας ερευνούν για τις τραπεζικές προμήθειες. Δεν μας επιτράπηκε να εγκαταλείψουμε τις εγκαταστάσεις και αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών».
Οι χρεώσεις και η προειδοποίηση Γεωργιάδη 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις».  «Οι τράπεζες έχουν λάβει ήδη το μήνυμα» είχε σημειώσει τότε και προσέθετε: «Μην ξεχνάτε πως το  μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε τράπεζα, 120.000 ευρώ μπήκε από μένα σε μια τράπεζα για να κατάσχεση χιλίων ευρώ σε ακατάσχετο λογαριασμό ενός συμπολίτη μας».
ΚΙΝΑΛ: Η έρευνα προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήραμε
'Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε θετικά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται ότι η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής , αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία και πως κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.
«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών», υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.