Τελευταίες Ειδήσεις

Η Κατερίνα Παπακώστα για την αναθεώρηση του Συντάγματος


Κύριε Πρόεδρε
Κύριε  Πρωθυπουργέ
Κυρίες  και Κύριοι  Υπουργοί
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις ,αλλά και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί της αρχής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θεωρώ καταρχάς υποχρέωσή μου  στο σημείο αυτό  να ευχαριστήσω τους υπευθύνους της κοινοβουλευτικής μας ομάδας , για το γεγονός  ότι με  επέλεξαν  ως μία από  τους νέους  βουλευτές  της Ν.Δ. ,προκειμένου να συμμετέχω στην επιτροπή  της  Συνταγματικής  Αναθεώρησης. Αποτελεί  ύψιστη  τιμή , αλλά ταυτοχρόνως και μέγιστη  ευθύνη ….

Και αυτό γιατί  αναμφισβήτητα  η συνταγματική αναθεώρηση εκτός από κορυφαία  κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελεί , κατά την άποψή μου , και κορυφαία  πολιτική πράξη  , η  οποία επιτάσσεται  από την δυναμική των καιρών, αλλά και από την ανάγκη να  ξαναδούμε από την αρχή  την κορωνίδα  της πολιτείας μας  με το βλέμμα  στραμμένο  σε  εκείνα ,που η ίδια  η εξέλιξη μας  υποχρεώνει  να διορθωθούν  και να προσαρμοστούν  στις  ανάγκες της  σημερινής πραγματικότητας


Η περιπέτεια που  πέρασε η Ελλάδα τα  τελευταία χρόνια μέσα  από την δημοσιονομική κρίση  που βιώσαμε, οφείλει να είναι οδηγός   στις προτάσεις μας.

 Νομίζω  πως όλοι θα συμφωνήσουμε ,ότι σήμερα  περισσότερο από ποτέ  χρειαζόμαστε ένα  Σύνταγμα  που  θα διαπνέει σοβαρότητα , εμπιστοσύνη , πρόβλεψη , αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Νέα Δημοκρατία  σε όλη τη  διαδικασία  της  συνταγματικής  αναθεώρησης  ξεκίνησε  με  αφετηρία  την διαπίστωση  , πως το Σύνταγμα  του  1975  χρήζει αναθεώρησης , γιατί  δεν εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες  του σήμερα. Οφείλουμε να διορθώσουμε  τα σφάλματα  προηγούμενων αναθεωρήσεων  και χρειαζόμαστε  ασφαλώς  ένα  Σύνταγμα  που θα προσαρμόζεται στα διδάγματα  της κρίσης.

Είναι κοινός τόπος πως το Σύνταγμα του 1975, υπήρξε αφετηρία ποιότητας, κοινοβουλευτικής συνείδησης, αλλά και πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.
Υπήρξε παράλληλα και το πιο δημοκρατικό Σύνταγμα ,που είχε η Ελλάδα μεταπολεμικά και μάλιστα  στο κλείσιμο μιας εποχής ,που αμαυρώθηκε από πολέμους, εμφύλιους σπαραγμούς, εθνικούς διχασμούς και καταρράκωση του κοινωνικού ιστού, και κατάφερε  να ενώσει τους Έλληνες αφήνοντας στο παρελθόν πάθη και έχθρες.

Μάλιστα, σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από την πιο σκληρή οικονομική κρίση μεταπολεμικά, το Σύνταγμα του 1975, με τις όποιες τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις έχει, κατάφερε και κράτησε σταθερή την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα. 

Η  παρούσα  Αναθεώρηση του Συντάγματος όφειλε να αποτελέσει μια τεράστια πολιτική πράξη ευθύνης.

Κι αυτό γιατί, είναι η ώρα να δούμε την πραγματικότητα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον,

να προχωρήσουμε στον επαναπροσδιορισμό του εθνικού μας προσανατολισμού,

στην προστασία του αξιακού μας κώδικα,
στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας ,
την ανασυγκρότηση της Εθνικής μας Οικονομίας,

στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των Πολιτών

και στην επιστροφή σε μια κανονικότητα που μας τοποθετεί  ως Έλληνες  και  ως Ελλάδα στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων διεθνώς και όχι σε  απλούς  παρατηρητές αυτών.

Η κυνική πραγματικότητα, όμως μας θέτει περιορισμούς. Κι αυτό γιατί η προτείνουσα βουλή, περιόρισε το εύρος των θεματικών πεδίων της αναθεώρησης. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, που είχε και την πλειοψηφία, αποφάσισε δυστυχώς, να μην συνυπολογίσει την πρόταση της ΝΔ και προχώρησε αποσπασματικά στα προς αναθεώρηση πεδία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με τα προεκλογικά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα, την ώρα μάλιστα  ,που βγαίνουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης και χτίζουμε την νέα Ελλάδα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε το Οικονομικό μας Σύνταγμα, χάνοντας έτσι  μια τεράστια ευκαιρία να δεσμευτούμε μέσα από τις γραμμές της κορωνίδας του Πολιτεύματος μας, στις επόμενες γενιές Ελλήνων, πως αυτό που περάσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά.

Και  επιτρέψτε μου να πω στο  σημείο  αυτό, πως  ως νομικός, ως βουλευτής, αλλά κυρίως ως ενεργός πολίτης η εξέλιξη αυτή αποτελεί αδιάσειστη  απόδειξη πως κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν δυστυχώς τις αιτίες  που οδήγησαν  το χώρας  μας  στο χείλος  της καταστροφής  τα  10  τελευταία  χρόνια   και λυπάμαι πολύ γι αυτό.

Λυπάμαι γιατί χάσαμε μια μοναδική  ευκαιρία ,να παρέμβουμε ουσιαστικά.
Χάσαμε την ευκαιρία ,να επιβάλλουμε την καλή νομοθέτηση.
Χάσαμε εν τέλει την ευκαιρία ,να δούμε την σημερινή πραγματικότητα με το βλέμμα στο αύριο και όχι στο χθες.

Και  δεν είναι καθόλου   τυχαίο πως:

-είναι εκτός συζήτησης  το άρθρο 24, σχετικά με  την δημιουργία  περιβαλλοντικών   ισοδύναμων.
-δεν προβλέφθηκε καμία προστασία για την Ελληνική Γλώσσα και την σύγχρονη πολιτιστική μας ταυτότητα.
Και το σημαντικότερο  το άρθρο 16, συνεχίζει  να   μας κρατά στάσιμους και περιορισμένους σε μια στείρα λογική αποκλεισμού και απαγόρευσης λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων και μαζί του παραμένει το μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ώρα που οι γειτονικές μας χώρες επενδύουν πάνω σε αυτό το πεδίο με εξαιρετικά ακαδημαϊκά και οικονομικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η προτείνουσα Βουλή λειτούργησε με τις εμμονές και τα ιδεολογήματα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.        Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να κινηθούμε και πάνω σε αυτά πρέπει να τοποθετηθούμε.

Οφείλω να σημειώσω λοιπόν  σε αυτό το σημείο ,πως η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με σκληρή δουλειά , επιστημονικότητα μα πάνω  από όλα   με πολιτική υπευθυνότητα κατάφερε και έδωσε «ζωή» σε μια αναθεωρητική διαδικασία που πάσχει.

Σε πνεύμα συνεργασίας και ειλικρινούς διαλόγου κατάφερε να βάλει το αίσθημα της ευθύνης στις εισηγήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη για όλο το πολιτικό μας σύστημα. Σήμερα, οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά και την κοινωνία να πάμε ένα βήμα πιο μακριά.

Οι προτεινόμενες λοιπόν  συνταγματικές αλλαγές είναι επτά.
1. Το  Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας στο άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος. Έτσι δίνουμε έμφαση στην Αρχή της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, όρος που επεβλήθη στα χρόνια της κρίσης στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
2. Η  Αναβάθμιση του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την πρόταση μας στο άρθρο 68, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών. Στόχος μας μέσα από αυτήν την πρόταση είναι η ενίσχυση της έννοιας της εξεταστικής επιτροπής και η μετατροπή της σε ισχυρό εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
3.Η Αυστηροποίηση της βουλευτικής ασυλίας κατά το άρθρο 62, ώστε η ασυλία να αναφέρεται μόνο κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων και να μην υπάρχει καμία αποσβεστική προθεσμία για υπουργούς.
4.Η Εξίσωση στρατιωτικών δικαστών με λοιπούς δικαστές, έτσι ώστε να αποτελεί  εγγύηση η ανεξάρτητη λειτουργία της στρατιωτικής δικαιοσύνης, μακριά από λογικές στρατοδικείων.
5. Η Διευκόλυνση της  εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών κατά το άρθρο 101Α Σ. Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν, τώρα εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να μη μένουν ακέφαλες, όπως συνέβη πρόσφατα με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
6.Ο Πλήρης και ομόφωνος διαχωρισμός της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ από τις βουλευτικές εκλογές κατά το άρθρο 32 παρ. 4 Σ.
Είναι ώρα να πάψει ο θεσμός του ΠτΔ να γίνεται παιχνίδι πολιτικών πιέσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων ,που ανακόπτουν την λαϊκή εντολή και οδηγούν σε ατραπούς πολιτικής αστάθειας,  μάρτυρες   της  οποίας  πολιτικής  γίναμε όλοι στο πρόσφατο παρελθόν.
7.Η  διευκόλυνση της  ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο άρθρο 54 παρ. 4 Σ, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην αντιμετωπίσει ζητήματα αντισυνταγματικότητας η προσδοκώμενη απόφαση της διακομματικής επιτροπής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μπορούσαν να αλλάξουν περισσότερα; Δίχως δισταγμό σας λέω πως ναι….

Είναι πραγματικότητα πως τα κρίσιμα, τα μεγάλα ζητήματα  μένουν εκτός. Είναι αλήθεια πως χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία να μεταβούμε σε μια νέα εποχή κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Οι δογματισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης μας οδήγησαν στο να απωλέσουμε την δυνατότητα   για παράδειγμα να αναθεωρήσουμε για ακόμη μια φορά το άρθρο 16, χάνοντας έτσι την τεράστια  ευκαιρία να επαναπατρίσουμε ανθρώπινο δυναμικό στον ακαδημαϊκό τομέα, να αναβαθμίσουμε μέσω του ανταγωνισμού και την Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ,αλλά και να γίνουμε πρωτεύουσα εκπαίδευσης στα Βαλκάνια και όχι μόνο...

Παρόλα  αυτά, σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε πάνω στα προς αναθεώρηση άρθρα.
Ως νέα βουλευτής ζητώ από το Σώμα, να σκεφτεί με γνώμονα το αύριο…
την σταθερότητα που τόσο  έχει ανάγκη ο τόπος μας…
την πρόβλεψη  να μην περάσουμε  ποτέ  ξανά  τα ίδια..
αλλά  κυρίως  την ευθύνη μας, ως πολιτικό σύστημα να αναβαθμίσουμε και να εξυγιάνουμε   εμείς οι ίδιοι ,   πρώτοι  απ’όλους και πάνω από όλους ,την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου μας.

Σας  Ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.