Ένας αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που κατέχει επίσης διευθυντική θέση σε κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ξωκλήσια στο Ζαγόρι.
Σύμφωνα με το βούλευμα (83/2019) του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, ο αρχιμανδρίτης κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ κατηγορούμενα είναι άλλα πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένας 48χρονος γόνος γνωστής οικογένειας των Τρικάλων που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και ένας βιβλιοδέτης, στο παλαιοπωλείο του οποίου, στο Μοναστηράκι, βρέθηκαν κλεμμένα βιλιά και Ευαγγέλια από την Ήπειρο. 
Η δίκη για την υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τις 19 Νοεμβρίου και κατά την ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές ενός ζητήματος που έγινε μάστιγα για την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή.

Η έρευνα κινήθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς τον Μάιο του 2015 όταν συνελήφθη στην Αθήνα ένας 58χρονος σήμερα βιβλιοδέτης.
Στο παλαιοπωλείο που διατηρούσε στο Μοναστηράκι βρέθηκαν 8 βιβλία και Ευαγγέλια που χρονολογούνταν από το 1747 ως το 1921 και σύμφωνα με πληροφορίες εκείνος υπέδειξε ως…προμηθευτή των κειμηλίων τον 48χρονο επιχειρηματία του κλάδου του τουρισμού από τα Τρίκαλα.
«Το απόλυτο της αδικίας διαπράττεται σε βάρος του αρχιμανδρίτη που είναι ένα γνωστό και απολύτως αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Μητρόπολη και στην κοινωνία της Ιωαννίνων», δήλωσε στο ethnos.gr, ο συνήγορός του, Δημήτρης Μπούκας.
Ο αρχιμανδρίτης φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος και σχετίζεται με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (περίπου 600.000€) που βρέθηκε σε λογαριασμό του βιβλιοδέτη.
«Δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως οι κατηγορίες σε βάρος του θα καταπέσουν στην ακροαματική διαδικασία.
Το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει πως δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε καμία ύποπτη συναλλαγή, παρά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία του» πρόσθεσε ο κ. Μπούκας.

«Επιδημία» κλοπών στην Ήπειρο εδώ και μία δεκαετία
Η πρώτη μεγάλη κλοπή έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 όταν άγνωστοι διέρρηξαν την πόρτα του Ναού Κοιμήσεων της Θεοτόκου που χρονολογείται στα 1630, στο Κουκούλι Ιωαννίνων και κυριολεκτικά τον «γύμνωσαν», αφού άρπαξαν 67 εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη, και άλλους μοναδικούς θησαυρούς.
Από τότε και για μια δεκαετία μοναστήρια και ξωκκλήσια στην Ήπειρο, αλλά και στο Πήλιο, καθώς και σε άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας δέχτηκαν επιδρομές ιερόσυλων που τα απογύμνωσαν από εκκλησιαστικά κειμήλια.
Η αξία των κλεμμένων κειμηλίων είναι ανυπολόγιστη και εκτιμάται ότι μόνο από το Κουκούλι κλάπηκαν εικόνες και σκεύη αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές εντοπίστηκαν το 2011 στο Άμστερνταμ και κάποιες άλλες στην γκαλερί Temple του Λονδίνου.
Τον Απρίλιο του 2011 επαναπατρίστηκαν από την Temple Gallery έξι μεταβυζαντινές εικόνες που είχαν κλαπεί από τα Γιάννενα και το Πήλιο και στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, είχε ανακοινώσει πώς την ίδια μέρα κατασχέθηκαν στο Άμστερνταμ, άλλες 6 βυζαντινές εικόνες, που είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2011 η Scotland Yard έστειλε στις ελληνικές αρχές πολυσέλιδη έκθεση -άνω των 150 σελίδων- για το κύκλωμα των ιερόσυλων που προμήθευε με εικόνες και άλλους θρησκευτικούς θησαυρούς από μοναστήρια της Ηπείρου και όχι μόνο, γκαλερί στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ.
Μάλιστα στην έκθεση αυτή κατονομάζονταν ως «εγκέφαλος» της σπείρας ο 48χρονος Δ.Δ. από τα Τρίκαλα, ο οποίος στην απολογία του στην ανακρίτρια Τρικάλων φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του και είναι μεταξύ των ατόμων που δικάζονται στις 19 Νοεμβρίου.
Τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» των ιερόσυλων έγιναν στον Ναό του Αγίου Τρύφωνα στον Βίκο, από όπου πήραν 25 εικόνες, στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο με 35 εικόνες, στην Μονή Βισικού στην Καλουτά με 12 εικόνες, στην Μονή Αγίου Γεωργίου στην Μανασσή με 27 εικόνες.
Ο ακριβής αριθμός των εικόνων και των άλλων θρησκευτικών θησαυρών δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 200, μέσα σε μια δεκαετία, κάποιοι ωστόσο τον ανεβάζουν στις 700.
Οι αστυνομικές αρχές ζητούν από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, όσα έχουν εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος ή να τοποθετήσουν σύστημα συναγερμού, σημειώνοντας ότι στην μητρόπολη Ιωαννίνων, υπάγονται οι εκκλησίες και τα ξωκκλήσια 240 χωριών και σε καθένα από αυτά υπάρχουν κειμήλια-εικόνες, δισκοπότηρα, εκκλησιαστικά σκεύη, τμήματα του τέμπλου.