Τελευταίες Ειδήσεις

Μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας στο Schwabach



Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του με το Adam-Kraft Gymnasium Schwabach, συμμετείχε στην πρώτη κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου στο Schwabach της Γερμανίας.
Ο θεσμός της αδελφοποίησης σχολείων στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης έχει στόχο:
  • να προάγει την Ευρωπαϊκή κοινωνική συνείδηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • να δημιουργήσει συνθήκες σύνδεσης και δικτύωσης ανάμεσα στα σχολεία, προωθώντας τη συνεργατική μάθηση
  • να συμβάλλει στην υλοποίηση ανταλλαγών πολιτιστικών δράσεων, προγραμμάτων και επισκέψεων με κίνητρο την καλύτερη ποιότητα ζωής, τη δημοκρατικότερη συνύπαρξη και την ενίσχυση της διασυνοριακής κινητικότητας στοχεύοντας στην κατάκτηση ενός δημιουργικού μέλλοντος
  • να προωθήσει τρόπους βελτίωσης της ζωής των μαθητών μέσα από τη βιωματική μάθηση
  • να καλλιεργήσει την αγάπη και την αποδοχή των συμμαθητών με τους οποίους συνεργάζονται.
Τη φετινή χρονιά, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τη δημοκρατία και το Ευρωκοινοβούλιο βιωματικά ώστε να καταρρίψουν τα τείχη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Σχετικά με την πρώτη κινητικότητα μαθητών, αυτή πραγματοποιήθηκε στο Schwabach της Γερμανίας από τις 20 ως τις 24 Οκτωβρίου 2019 και αφορούσε δώδεκα (12) μαθητές της Γ΄ τάξης και δυο (2) εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν ήταν ο κ. Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος, ΠΕ07 και η κ. Κουράκου Γεωργία, ΠΕ06. Συμμετείχαν οι μαθήτριες Κρέτσαβου Ευαγγελία, Κορτσάρι Κρεόλα, Νικολογιάνννη Δάφνη, Νούσια Βαλεντίνα, Πολίτη Κρυσταλία, Τζιόκα Σοφία και Τσιάμη Χάρις και οι μαθητές Βακουφτσής Στέλιος, Βακουφτσής Χρήστος, Σακελλαρίδης Χάρης, Σιαμουρέλης Χρήστος και Τάμπας Γεώργιος.
Η ομάδα  επισκέφθηκε το σχολείο Adam-Kraft Gymnasium Schwabach. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από Γερμανούς μαθητές οι οικογένειες των οποίων φρόντισαν για τη σίτιση και τη φιλόξενη και ασφαλή διαμονή των επισκεπτών.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα της επίσκεψης διαμορφώθηκε ως εξής:
Τη Δευτέρα, οι μαθητές έγιναν δεκτοί στο δημαρχείο της πόλης από τον δήμαρχο, κ. Matthias Thürauf, ο οποίος υποδέχτηκε θερμά την αποστολή, μίλησε για το θεσμό της αδελφοποίησης και ευχήθηκε την πρώτη αυτή επίσκεψη μαθητών να την ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον. Έπειτα, οι μαθητές μετέβησαν στο χώρο του σχολείου όπου μαζί με τους Γερμανούς συμμαθητές τους προετοίμασαν την παρουσίαση της εργασίας τους με τίτλο «Η Ευρώπη και εγώ». Επίσης, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής έρευνας, που είχε διεξαχθεί στα δυο σχολεία αντίστοιχα, και είχε ως θεματολογία τις Ευρωεκλογές και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη και οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να θαυμάσουν γνωρίσουν τα αξιοθέατα και να μάθουν την ιστορία της πόλης.
Την επόμενη μέρα, ξεναγήθηκαν στην ιστορική πόλη της Νυρεμβέργης από τον Έλληνα ξεναγό κ. Οικονόμου.
Την Τετάρτη, οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο και γνώρισαν το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το απόγευμα επισκέφθηκαν το μουσείο επεξεργασίας φύλλων χρυσού και παρακολούθησαν τη διαδικασία της επεξεργασίας φύλλου χρυσού σε παραδοσιακό εργαστήρι. Επισημαίνεται ότι τα φύλλα χρυσού της πόλης του Schwabach κοσμούν πολυάριθμα κτήρια σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε η πρόεδρος αδελφοποιημένων πόλεων, κ. Monika Heinemann, μαζί με το δήμο Schwabach, όπου παρουσία και των οικογενειών φιλοξενίας προβλήθηκαν βίντεο με συνεντεύξεις που είχαν επιμεληθεί οι μαθητές καθώς και τα αποτελέσματα της κοινής εργασίας τους.
Αξίζει να ειπωθεί πως ήταν από ετών επιθυμία των συλλόγων αδελφοποίησης Καλαμπάκας και Schwabach και των προέδρων τους, της κ. Παπαθανασίου Έλλης, και της κ. Monika Heinemann, η αδελφοποίηση του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας και του Adam Kraft Gymnasium Schwabach. H πρώτη επαφή μεταξύ των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των δυο σχολείων για την αδελφοποίηση, κ. Michael Vavvas και του κ. Παπαγιαννόπουλου Κων/νου, έγινε το Μάιο του 2017 κατά την επίσκεψη της αποστολής της πόλης του Schwabach όπου μπήκαν τα θεμέλια για την αδελφοποίηση των δυο σχολείων.
Ο σύλλογος του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας, οι συνοδοί καθηγητές κ. Κουράκου Γεωργία, κ. Παπαγιαννόπουλος Κων/νος και ο διευθυντής κ. Παππάς Βασίλειος ευχαριστούν θερμά τον δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Θεόδωρο Αλέκο, το Δήμο Καλαμπάκας, το σύλλογο αδελφοποιημένων πόλεων και, ιδιαίτερα, την πρόεδρο, κ. Παπαθανασίου Έλλη, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η συνέχεια θα δοθεί με την επίσκεψη των Γερμανών μαθητών τον Απρίλιο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.