Τελευταίες Ειδήσεις

Ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας στα ακίνητα των οφειλετών



Ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας στα ακίνητα των οφειλετώνΣφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός γύρω από τους φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν στην Εφορία τα ακίνητά τους ή δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα  αλλά και τους οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι αν και διαθέτουν ακίνητη περιουσία επιλέγουν όχι μόνο να  μην εξοφλούν τα χρέη τους αλλά ούτε και να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις.
Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να δρομολογήσει την οnline σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Με την διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπεία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.  Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν ξεχάσει να εμφανίσουν στην εφορία την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων και
Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Κατασχέσεις – υποθήκες
Από τις πληροφορίες που θα λάβουν από το Κτηματολόγιο οι  ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρούν στην επιβολή φόρων και προστίμων για όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα θα προχωρούν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων και βαρών για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ενώ το επόμενο θα είναι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.