Τελευταίες Ειδήσεις

Δήλωση Παναγιώτας Δριτσέλη -“Με ακροδεξιές κραυγές προσπαθεί η ΝΔ να κρύψει την άγνοιά της στο προσφυγικό”



Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε πολύ άσχημα την θητεία της στα θέματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Η άγνοιά της σε σχέση με τις πολιτικές, επιστημονικές κι ανθρωπιστικές διαστάσεις του θέματος είναι εμφανέστατη σε κάθε της βήμα. Η ΝΔ δεν σταμάτησε να κάνει λάθη, τα οποία εύκολα απαριθμούνται :

1.      Σταμάτησε τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα των ευάλωτων ομάδων προσφύγων από τα νησιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε χρόνο ρεκόρ μία νέα παραγκούπολη στη Μόρια και να στοιβαχθούν εκεί 13.000 ψυχές.
2.      Ξεκίνησε τα πογκρόμ ενάντια στους πρόσφυγες που είχαν βρει στέγη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα άδεια κέντρα στην επαρχία, με κίνδυνο την δημιουργία γκέτο και στην Κόρινθο και στη Νέα Καβάλα και σε πολλά άλλα μέρη. Στα μέρη αυτά δεν υπάρχουν βασικά αγαθά απαραίτητα για τη ζωή, όπως το τρεχούμενο νερό, η πρόσβαση στην εκπαίδευση κι άλλα.

3.      Η ΝΔ υπερθεματίζει το “σφράγισμα” των συνόρων. Μία τέτοια πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των θυμάτων στη θάλασσα του Αιγαίου και στο ποτάμι του Έβρου. Είναι γνωστό ότι οι φράχτες δεν σταματάνε τις ροές, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι αυτού του όγκου που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα.
4.      Η ΝΔ χρέωνε στον ΣΥΡΙΖΑ απροθυμία εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας και την μη επιστροφή στη γείτονα των ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο. Σε 3 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή. Ο λόγος είναι ότι δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια ο μηχανισμός που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία, με ευθύνη όχι βέβαια της ελληνικής διοίκησης.
5.      Το χειρότερο λάθος όμως ετοιμάζεται να το πράξει τώρα η ΝΔ. Θέλει να αυστηροποιήσει τη διαδικασία ασύλου, ενώ γνωρίζει ότι ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων και εθνοτήτων από τη διαδικασία θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων “χωρίς χαρτιά”, οι οποίοι θα κλειστούν σε φυλακές επ’ αόριστο γιατί πολύ απλά οι χώρες καταγωγής τους, όπως το Αφγανιστάν ή η Σομαλία δεν τους δέχονται πίσω.  

Ο πραγματικός όμως κίνδυνος αυτής της πολιτικής αφορά την ίδια την ελληνική κοινωνία, τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας. Η πολιτική ημιμάθεια της ΝΔ ενδέχεται να οδηγήσει σε τυφλό μίσος και σε ξενοφοβία απέναντι στους πρόσφυγες, απέναντι στους ξένους γενικά. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όλοι αυτοί οι ημιμαθείς πολιτικοί της δεξιάς που περιοδεύουν στα μέσα ενημέρωσης κι εμπορεύονται φόβο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.