Τελευταίες Ειδήσεις

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 37ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Από την Ελλάδα και το εξωτερικό



                              
                                                    
Από 25 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το ιστορικό 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του Νομού, με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Για επτά(7)ημέρες χορωδίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το Εξωτερικό θα προσφέρουν ένα άκρως ποιοτικό Φεστιβάλ, ζωντανεύοντας παράλληλα τουριστικά την περιοχή της Καρδίτσας και του Μουζακίου  σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης.
          Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που συνίσταται σε: βραδιές όπερας, μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής, ρεσιτάλ, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, συναυλίες κοσμικής και θρησκευτικής μουσικής. Επίσης, περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και άλλων ειδών τέχνης. Ακόμη υλοποιούνται σημαντικά αφιερώματα σε προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Σπύρος Αργύρης, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Ugo-Νικόλαος Φώσκολος, ο Πρωτοψάλτης Κων/νος Ευθυμιάδης κ.α.
Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο φεστιβάλ από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα(30)συμμετέχοντες από το Εξωτερικό(Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία, κτλ) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες Μουσικοί-Χορωδοί υπερβαίνουν κατ’έτος περίπου τους επτά χιλιάδες εκτελεστές(7.000).
Το 37ο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους Θεόδωρο Αντωνίου (1935-2018) Luca Marenzio (1553\1554-1599) για τα 420 χρόνια από το θάνατό του, Antonio Bertali (1605-1669) για τα 350 χρόνια από το θάνατό του, Jiohann Rosenmuller(1619- 1684) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, Giuseppe Torelli(1658-1709) για τα 310 χρόνια από το θάνατό του, Henry Pursell(1659-1695) για τα 360 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Fridrich Handel (1685-1759) για τα 260 χρόνια από το θάνατό του, Hector Berlioz(1803- 1869) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του και  Johann Strauss (1825-1899) για τα 120 χρόνια από το θάνατό του.

Σημαντικές προσωπικότητες συμμετέχουν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής, όπως ο διάσημος  Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου  των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Βούλγαρος καθηγητής και μαέστρος Alexander Kuyumzdhiev, η Ιταλίδα μαέστρος και καθηγήτρια Antonella Barbarossa, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως  Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής  του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος,  η καθηγήτρια  της  Μουσικής  Ακαδημίας των Τιράνων Σύλβια  Σκέντερη, κ.α.
Η φιλοσοφία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας  από το 1982 που πρωτοξεκίνησε βασίζεται στην ερμηνεία έργων του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, και γενικότερα έργα όλων των εποχών από την Αρχαία Ελληνική Μουσική και το Βυζαντινό και Γρηγοριανό μέλος, μέχρι τη σύγχρονη Χορωδιακή μουσική, ελληνική και ξένη και υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.
 Το Κοινό Έργο, που θα ερμηνεύσουν όλες οι Χορωδίες, είναι μία καταπληκτική και σπάνια σύνθεση συνύπαρξης λατινικού και ελληνικού κειμένου: ‘’POPULE MEUS’’(ΛΑΕ ΜΟΥ), του Μεγάλου Ισπανού Συνθέτη Tomάs Luis de Victoria(περ.1548-1611), ο οποίος έζησε κοντά στον Palestrina, στη Ρώμη, ιδρυτή της Μεγάλης Σχολής Πολυφωνικής Μουσικής της Ρώμης.

     Μεγάλη είναι η συμμετοχή των χορωδιών στο 37ο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας. Στον ιστορικό θεσμό του Νομού Καρδίτσας, θα λάβουν μέρος χορωδίες από Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Θάσο, Ορεστιάδα, Άγιο-Νικόλαο Κρήτης, Θρακομακεδόνες, Νάουσα Ημαθίας, Μακρύ Γιαλό Κρήτης, Άγιος-Νικόλαος Κρήτης, Γλυφάδα Αττικής, Άφυτος, Κέρκυρα, Νίκαια Αττικής, Σουφλί, Σύρος, Άρτα, Κηφισιά Αττικής, Κομπότι Άρτας, Τρίκαλα, Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Αμφίπολη, Χανιά, Πάτρα, Δράμα, Καβάλα, Νέα Προποντίδα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Αθήνα, Λάρισα, Αταλάντη, Νεμέα, Κερατσίνι, Μαλεσίνα, Ψαχνά Ευβοίας, Λεπτοκαρυά, Πέλλα, Παλαμάς Καρδίτσας, Αγρίνιο, Λαμία,  κ. α.
    Το  Διεθνές  Χορωδιακό Φεστιβάλ παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης πνευματικής ζωής της Ελλάδας.
 Για επτά(7)ημέρες η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας θα χτυπά στο Νομό Καρδίτσας.
    Για 37 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.
 Για την επιτυχία του 37ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,ηΠεριφερειακήΕνότηταΚαρδίτσας
(Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.