Τελευταίες Ειδήσεις

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών το επόμενο τριήμερο - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο



Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών το επόμενο τριήμερο - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινοΟ γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της χώρας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Παρακευής, να δείξουν υπευθυνότητα, εγρήγορση και ψυχραιμία, κατά το εξαιρετικά δύσκολο τριήμερο που έρχεται, με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, γεγονός που υποχρεώνει τον κρατικό μηχανισμό να κηρυχτεί σε κατάσταση συναγερμού.
Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η χώρα έχει να περιέλθει σε τέτοια κατάσταση από τις 27 Αυγούστου 2012 και οι ακραίες συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν δημιουργούν μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση, γι' αυτό και η πρόβλεψη των επιστημόνων για τον βαθμό επικινδυνότητας είναι στον ύψιστο βαθμό, δηλαδή κατηγορία 5.

Τόνισε ότι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτή την κατάσταση, είναι οι παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους θερμούς ανέμους που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες, η ξηρασία, η χαμηλή υγρασία της φυτοκάλυψης του εδάφους, αλλά κυρίως οι ισχυροί Β- Β.Δ. άνεμοι που αναμένονται από αύριο.
Η χειρότερη μέρα αναμένεται ότι θα είναι η Κυριακή, γι' αυτό και ολόκληρος ο μηχανισμός είναι σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα από αύριο το πρωί, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και ταχύτατα τυχόν πυρκαγιά, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.
Λόγω αυτής της κατάστασης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ενώ, με εντολή του ίδιου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκινά Μητροπολιτική Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίηση τους το επόμενο τριήμερο.
Από αύριο επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τίθεται σε εφαρμογή και η ενδιάμεση λύση για τη λειτουργία του αριθμού 112, όπως είχε δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός. Το προσωπικό που θα επανδρώσει τα δύο κέντρα του 112 πέρασε ήδη την βασική εκπαίδευση και από τις 09.30 το πρωί πιάνει δουλειά, οπότε υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης του πληθυσμού στα κινητά τηλέφωνα, αν υπάρξει ανάγκη.
Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, επανέλαβε ότι σε κατάσταση συναγερμού έχουν κηρυχθεί οι παρακάτω περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Ταυτόχρονα, όμως, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
«Προχωρήσαμε σε έκδοση σήματος λήψης επιπλέον έκτακτων μέτρων και ετοιμότητας λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε:
«Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας των περιφερειακών ενοτήτων αλλά και των συντονιστικών τοπικών οργάνων των δήμων που εμπλέκονται στην γενική επιφυλακή. Το επόμενο τριήμερο αναμένουμε και καλούμενά να διαχειριστούμε ακραία καιρικά φαινόμενα».
Απευθυνόμενος στους πολίτες ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε τη βοήθειά τους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση υπογραμμίζοντας:
«Καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της περιουσίας της ζωής του καθενός, αλλά και του περιβάλλοντος. Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή πρωτοβουλίας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σε άμεση κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά σε κάθε χωριό σε κάθε κωμόπολη και πόλη και επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον αριθμό 199.Το Π.Σ. και όλες οι δυνάμεις οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε γενική επιφυλακή».
Καταλήγοντας τόνισε:
«Συνιστούμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στο επόμενο τριήμερο επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί , όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση όλοι σε κινητοποίηση. Είναι ώρα όλοι να συνεργαστούμε για να προστατευτούμε. Καλή δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.