Τελευταίες Ειδήσεις

ΗΠΑ: Μπλόκο στην Τουρκία για τα F-35 - Άγκυρα: Άδικος ο αποκλεισμός. Ανακαλέστε



ΗΠΑ: Μπλόκο στην Τουρκία για τα F-35 - Άγκυρα: Άδικος ο αποκλεισμός. ΑνακαλέστεΗ απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (17.07.2019)  ο Λευκός Οίκος.
«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση.
«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία», συνεχίζει το κείμενο.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι δίκαιο» ούτε για την Άγκυρα ούτε για την Ουάσινγκτον το γεγονός ότι η χώρα του δεν μπορεί να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος εκ μέρους της.
Τα πρώτα κομμάτια του ρωσικού συστήματος μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αεροπορική βάση Μουρτέντ, στα βορειοδυτικά της Άγκυρας, την περασμένη Παρασκευή, σφραγίζοντας έτσι τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον, επί μήνες, να εμποδίσει την υλοποίησή της.
«Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν (τη συμμετοχή) της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να απομακρύνουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα», δήλωσε η Έλεν Λορντ, η υφυπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία.
Τουρκία: Άδικη η απόφαση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F-35
Φυσικά, η απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν οριστικά εκτός του προγράμματος των F-35 προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε μονομερές μέτρο και κάλεσε τις ΗΠΑ να… ανακαλέσουν. «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.