Τελευταίες Ειδήσεις

«Ενώθηκε» η Κρανιά με τα Κονάκια -Απόλυτη ικανοποίηση από τους κατοίκους



Τα Κονάκια Ασπροποτάμου είναι ένας Σαρακατσάνικος οικισμός που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρανιά και κατοικείται καθαρά από Σαρακατσαναίους. Δημιουργήθηκε για το ξεκαλοκαίριασμα των οικογενειών των Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων όταν αυτοί ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στα λιβάδια της περιοχής του Ασπροποτάμου.Κατοικείτε σήμερα από Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους και πρώην κτηνοτρόφους.Είναι ίσως ο μοναδικός καθαρά Σαρακατσάνικος οικισμός στην Ελλάδα.Ο οικισμός βρίσκεται στην θέση αυτή για παραπάνω απο 200 χρόνια.Ο οικισμός αποτελείται από 50 περίπου κατοικίες οι οποίες είναι φτιαγμένες από ξύλο.Πολλές οικογένειες Σαρακατσαναίων ξεκαλοκαίριασαν στα Κονάκια.

Σκληροτράχηλοι οι Σαρακατσαναίοι άντεξαν όλες τις κακουχίες του νομαδικού βίου,όπως φυσικά και οι άλλοι νομάδες κτηνοτρόφοι όπως και το γεγονός οτι ολα αυτά τα χρόνια η πρόσβαση στον οικισμό γίνονταν από δασικό δρόμο, όπου για τρία χιλιόμετρα περίπου οι διερχόμενοι χρειάζονταν στην κυριολεξία να ξεπεράσουν τον κακοτράχηλο δρόμο για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Εδω και λίγες ημέρες, άπαντες πλέον διέρχονται απρόσκοπτα αυτό το κομμάτι, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης «αφουγκράστηκε»  στο πρόβλημα και στα αιτήματα των κατοίκων του οικισμού οι οποίοι παρακαλούσαν για δεκαετίες να αποκατασταθεί με υλικό το οδόστρωμα του δρόμου. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε.Τρικάλων ασχολήθηκαν με το θέμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα προέκυψε μελέτη και ανάδοχος εργολάβος .Την αποπεράτωση των εργασιών  ανέλαβε η Τεχνική Εταιρία του θανάση Τσίνα όπου  στην τεχνική παρέμβαση, πλάτυνση , δόθηκε προς χρήση, ένας άνετος και ασφαλής δρόμος, χωρίς βέβαια με ασφάλτινο οδόστρωμα αλλά με φερτό υλικό,  το οποίο  είναι συμπαγές και κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις. Το γεγονός προκάλεσε την ικανοποίηση των κατοίκων οι οποίοι απόκτησαν προσβασιμότητα με κάθε είδος οχήματος  πέρα από τα αγροτικά και τα τζιπ.
“Προσπαθούμε μέσα από στοχευμένες δράσεις και μελετημένες κινήσεις να δώσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές του νομού Τρικάλων . Είναι άλλωστε ένας τόπος που πέρα από τους παραθεριστές φιλοξενεί και πολλούς κτηνοτρόφους και θα πρέπει να στηρίξουμε τον συγκεκριμένο κλάδο ο οποίος συμβάλει στην τοπική οικονομία δήλωσε ο Χρήστος Μιχαλάκης.
Παρακολουθείστε δυο ενδιαφέροντα βίντεο από την όμορφη διαδρομή πάνω στο νέο οδόστρωμα και με την τεχνική διάνοιξη




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.