Τελευταίες Ειδήσεις

Έργο του φαρσέρ Τομάσο Ντε Μπενεντέτι η «είδηση» του θανάτου του Κάρολου Παπούλια

Fake news αποδεικνύεται η «είδηση» για τον θάνατο του πρώην προεδρού της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, καθώς ο λογαριασμός στο Twitter του Παναγιώτη Πικραμένου, αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον οποίο βασίστηκε η πληροφορία αποδείχθηκε έργο του γνωστού Ιταλού κατασκευαστή και διακινητή ψευδών ειδήσεων Τομάσο Ντε Μπενεντέτι.
Με ανακοίνωσή του το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου γνωστοποιεί ότι ο λογαριασμός στο twitter στο όνομά του αντιπροέδρου είναι πλαστός.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ήδη έχει ζητηθεί η παρέμβαση της της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να «κατέβει» ο επίμαχος λογαριασμός, να εντοπιστούν οι δράστες και να αναζητηθούν οι ευθύνες.
Ποιος είναι ο Tommaso De Benedetti 

Ο 49χρονος Tommaso De Benedetti είναι Ιταλός δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει fake news, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος στην Ρώμη. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Αρχικά έγραφε για τοπικές ιταλικές εφημερίδες, ωστόσο η «καριέρα» του τελείωσε σύντομα όταν το 2010 αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις «συνεντεύξεις» που είχε κάνει με ανθρώπους του πνεύματος, ήταν… αποκυήματα της φαντασίας του.Προσωπικότητες όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Μάριο Βάρκας Λιόσα, Φίλιπ Ροθ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος ήταν κάποιοι από αυτούς από τους οποίους δήθεν πήρε συνέντευξη. Η δραστηριότητά του «ξεσκεπάστηκε» όταν ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια που «έκανε» σε μια ιταλική εφημερίδα για τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον συγγραφέα να αρνείται ότι είχε δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη…
Φυσικά απελύθη και έκτοτε ξεκίνησε να εκδικείται τα ΜΜΕ. Δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter από το 2011.
Εστειλε ένα email προς την International Herald Tribune, για τον πόλεμο στη Λιβύη, υπογράφοντάς το ως… Ουμπέρτο Έκο. «Τηλεφώνησα στην εφημερίδα, αφότου το δημοσίευσαν, και τους είπα την αλήθεια», εξομολογήθηκε.

Το πρώτο του χτύπημα μέσω Twitter έγινε μέσα από έναν λογαριασμό που έφερε το όνομα του Σουηδού συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ. Όταν οι σουηδικές εφημερίδες άρχισαν να το αναπαράγουν, ο συγγραφέας έσπευσε να το διαψεύσει.
Το 2012, μια φάρσα που αναγγέλλει το θάνατο του Σύριου προέδρου Assad δημιούργησε μια παγκόσμια άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.
Η Washington Post έχει αφιερώσει ένα άρθρο με τον εξής τίτλο: «Γιατί αυτός ο Ιταλός «δημοσιογράφος» δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter. Το δημοσίευμα κάνει μια… βόλτα στον κόσμο των fake news του Ιταλού, φέρνοντας αρκετά παραδείγματα
«Ένας διάσημος άνθρωπος φτιάχνει προφίλ στο Twitter, την πατάει με την είδηση ενός θανάτου, και είναι τόσο αηδιασμένος που παρατάει το Twitter τελείως!».
Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση της αμερικανίδας ακαδημαϊκού, Camille Paglia. Ο Ιταλός δημοσιογράφος έκανε ακριβώς το ίδιο, «πεθαίνοντάς» την και μάλιστα με την ίδια… μεθοδολογία!

Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτό του, σε μια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian πριν από έξι χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε η δραστηριότητά του, έκανε λόγο για έναν «κανονικό άνθρωπο», αν και στο Twitter συχνά «έπαιξε» το ρόλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενός Ισπανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Τα social media είναι η πιο αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών στον πλανήτη, αλλά ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης τα εμπιστεύεται εξαιτίας της ανάγκης του να μεταδώσει μια είδηση πολύ γρήγορα», είχε πει.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες ξεγελά τις εφημερίδες με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Ήθελα να δω πόσο ευάλωτα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», είπε, ισχυριζόμενος ότι πληρωνόταν 20-40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. «Ο ιταλικός Τύπος ποτέ δεν ελέγχει κάτι, ειδικά αν αυτό συντάσσεται με την πολιτική “γραμμή” του, γι’ αυτό και στην εφημερίδα Libero, που πρόσκειται στην Δεξιά, άρεσαν οι επικρίσεις του Ροθ για τον Ομπάμα».
Θύματά του έπεσαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
Οι ψευδείς ειδήσεις του όμως που «ταρακούνησαν» τον κόσμο ήταν αυτή του «θανάτου» του Πάπα, με «πηγή» έναν υψηλόβαθμο καρδινάλιο στο Βατικανό, αλλά και εκείνη του «θανάτου» του Πέδρου Αλμοδοβάρ, όπως και του Φιντέλ Κάστρο.
Σε πολλές περιπτώσεις τον έχουν «προδώσει» τα αγγλικά του, αφού κάνει συντακτικά και γραμματικά λάθη. Όταν όμως η «επιχείρηση» αυτή… βρίσκει στόχο, τότε ο Debenedetti δηλώνει πως αποτελεί μια νίκη στον στόχο του: Να εκθέσει τα media.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.