Ένας κύκλος έκλεισε, ένας άλλος άνοιξε στη ζωή του Βαγγέλη Σαμαρά. Ο Τρικαλινός δημοσιογράφος που για αρκετά χρόνια διέγραψε μία σημαντική πορεία στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης πήρε την απόφαση να κάνει στροφή στη ζωή του και να ενταχθεί στους κόλπους της εκκλησίας. Πέρυσι χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό της Αγίας Τριάδας στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, ενώ το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 στην Ελασσόνα χειροτονήθηκε ιερέας, λαμβάνοντας τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης.

Η Θεία Λειτουργία και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Τρικαλινού κληρικού,  τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου του και Πολιούχου της πόλεως του Ελασσόνος, όπου και διακονεί από το έτος 2018. Στη χειροτονία του συμμετείχαν πολλοί ιερείς Συμμετείχε πλειάδα Ιερέων, εκ των οποίων και οι εκ Τρικάλων π. Λάμπρος Κολώνας, Γεώργιος Γραδούλας, Βασίλειος Πανάγος και οι Αρχιμανδρίτες Παρθένιος και Ελισσαίος.
Διακαής πόθος
Θυμάμαι σαν σήμερα τη μέρα που συνάντησα για πρώτη φορά τον Βαγγέλη Σαμαρά. Ήταν πριν από 15 περίπου χρόνια όταν ένας νεαρός θεολόγος ήρθε στην εφημερίδα όπου εργαζόμουν για να απασχοληθεί ως δημοσιογράφος. Κι έμεινε (από τους λίγους που έμειναν στο χώρο). Έμεινε για αρκετά χρόνια. Κι όλα αυτά τα χρόνια (περίπου 10 αν δεν με απατά η μνήμη μου) τα γραφεία μας ήταν αντικριστά. Μοιραστήκαμε χαρές, λύπες, ενθουσιασμούς, διαφωνήσαμε… πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας. Στις μεταξύ μας συζητήσεις ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την ιεροσύνη. Πάντα έλεγε ότι ήταν διακαής του πόνος να γίνει ιερέας. Όλα αυτά τα χρόνια προετοίμαζε τον εαυτό του για το μεγάλο βήμα. Κανείς από τους γνωστούς του, νομίζω, δεν εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκε την απόφασή του και την είδηση της χειροτονίας του που τελέστηκε την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Βλαχογιαννίου. Κάπως έτσι τον έχασε η δημοσιογραφία και τον κέρδισε η ιεροσύνη συνεχίζοντας μία οικογενειακή «παράδοση» που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με τον παππού του κι ακολούθως με τον πατέρα του, ιερείς και οι δύο. «Η απόφαση αυτή καθαυτή δεν είναι δύσκολη – τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση – αυτό που πραγματικά με προβλημάτισε ήταν το εάν και κατά πόσο είναι κανείς ικανός να δεχθεί την Θεία Χάρη μέσα του, την ιεροσύνη, η οποία ήταν και εξακολουθεί να είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο» μου είχε πει ο π. Ευάγγελος (πλέον) συζητώντας μαζί του πέρυσι με αφορμή τη χειροτονία του.
Τρίτης γενιάς
Όσοι γνωρίζουμε τον Βαγγέλη ξέραμε ότι βαθιά μέσα στην ψυχή του είχε χαραγμένη αυτή την πορεία. Μία επιλογή στην οποία είχε τη συγκατάθεση της συζύγου του Ρίας Κάκιας με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Έχοντας σπουδάσει Θεολογία κι έχοντας οικογενειακές καταβολές στο χώρο της Εκκλησίας όλοι θεωρούσαμε την πορεία του προδιαγεγραμμένη. Άλλωστε είναι ιερέας 3ης γενιάς στην οικογένεια καθώς η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά σχεδόν προπολεμικά όταν και χειροτονήθηκε ιερέας ο παππούς του π. Ευάγγελος Κων. Σαμαράς, εν συνεχεία ακολούθησε ο πατέρας μου Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Ευ. Σαμαράς, ο οποίος χειροτονήθηκε ιερέας το 1975 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Στεφάνου και τώρα ο π. Ευάγγελος συνεχίζει τη μακρά ιερατική παράδοση στην οικογένεια Σαμαρά.
Σου ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ στο θεάρεστο έργο σου π. Ευάγγελε.
Φωτό Δημήτρης Καραγιάννης