Τελευταίες Ειδήσεις

Τιμήθηκε από τον δήμο Πύλης η 76η επέτειος της Μάχης της Πόρτας



Γιορτάστηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 η 76η Επέτειος της Μάχης της Πόρτας  8-9 Ιουνίου 1943, από τον Δήμο Πύλης  στον χώρο της πλατείας της Πύλης  έμπροσθεν του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.
Η εκδήλωση άρχισε με την  Επιμνημόσυνη  Δέηση που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δημήτριος Κατσαρός και ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων, από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κων/νο Μαράβα, από τον Βουλευτή Τρικάλων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, από τον Βουλευτή κ. Χρήστο Σιμορέλη, από τον κ. Γεώργιο Τσίγκα εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την Πρόεδρο της Τ.Κ. Πύλης κ. Μαρίνα Πανάγου, από τον εκπρόσωπο  της ΣΜΥ Τρικάλων κ. Χρήστο Βλάχο Ανθυπασπιστή Μηχανικού, από τον Διοικητή του Α.Τ. Πύλης κ. Χρήστου Παπαδογιάννη, από τον κ. Αναστάσιο Δαλαγεώργο αναπληρωτή Προϊστάμενο του Π.Κ. Πύλης, από τον κ. Αθανάσιο Παππά εκπρόσωπο της  Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πύλης, από τον κ. Κων/νο Τρέλλη  Πρόεδρο της Ν.Ε. Ν.Δ. Τρικάλων, από τον κ. Κων/νο Τάσσο υιό του Καπετάνιου Μίμη Μπουκουβάλα, από κ. Ιπποκράτη Πουλακάκη  υιό του αείμνηστου Αθανασίου Πουλακάκη, από τον κ. Ιωάννη Μπαμπανάρα εκ μέρους του Π.Σ. Πύλης, από τον Απόστολο Μπαμπανάρα εκ μέρους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Τρικάλων, από τον κ. Δημήτριο Κλαπανάρα του Σωματείου « ΟΜΑΔΑ 731» Τρικάλων, από τον κ. Αλέξανδρο Παπαστεργίου εκ’ μέρους του ΟΠΟΠ και από τον κ. Θωμά Θεοδώρου εκ’ μέρους της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ,Τοπική Διοίκηση Τρικάλων.

Ακολούθησαν Αντιστασιακά τραγούδια  και αξέχαστες μελωδίες του Αγώνα από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου  Πύλης, υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτρη Λατσάρα.

Χαιρετισμό έκαναν οι βουλευτές Τρικάλων κ. Αθανάσιος ς Παπαδόπουλος, κ. Χρήστος Σιμορέλης  και ο κ. Γεώργιος Τσίγκας Π.Σ.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους καθώς και τους επίσημους προσκεκλημένους , στην εκδήλωση προς τιμή της Μάχης της Πόρτας  8-9 Ιουνίου 1943.
Ο συντοπίτης μας συγγραφέας Χάρης Κουδούνας γράφει σε ένα από τα βιβλία του. Υπάρχει ένα μονοπάτι για κάθε άνθρωπο , που διανύοντας το θα μπορούμε να δώσουμε ένα νόημα στην ύπαρξη μας. Αρκεί να το βρούμε.
Αυτό το μονοπάτι βρήκαν μια χούφτα Έλληνες αγωνιστές που με λιγοστά μέσα αντισταθήκαν σε 4000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό με πυροβόλα με τεθωρακισμένα.  Και νίκησαν με την δύναμη της ψυχής τους.
Και τους έγραψε η Ιστορία.  Ήταν η πρώτη Μάχη με τακτικό σχηματισμό και με επικεφαλής τον Τάσο Μίμη Μπουκουβάλα, ήρθε η νίκη και αυτό είχε θετικά αποτελέσματα. Βέβαια την μανία του κατακτητή τότε ένοιωσαν στο πετσί τους , ο Άγιος Βησσαρίωνας.
Έστειλαν μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
Είμαστε εδώ σήμερα να δώσουμε το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους ότι μονιασμένοι περήφανοι και αποφασισμένοι θα διώξουμε το γκρίζο από την Χώρα μας.
Γιατί έχουμε χρέος προς τα παιδιά μας .
Φίλες και φίλοι στα πέντε χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος Πύλης τέτοια μέρα κάθε χρόνο βλέπω μπροστά μου τα πρόσωπά σας.
Πρόσωπα ανθρώπων εκείνης της γενιάς, πρόσωπα απογόνων των Ηρώων της Αντίστασης και με πιάνουν ρίγη συγκίνησης.
Λείπει φέτος από κοντά μας ο Θανάσης Πουλακάκης  από την Κρήτη που αγάπησε πολύ την Πύλη και ήταν παρόν στην εκδήλωση της Μάχης της Πόρτας.
Είναι όμως εδώ σήμερα κοντά μας ο υιός του ο Ιπποκράτης Πουλακάκης.
Κυρίες και κύριοι επιτρέψτε μου να στείλω τους θερμούς μου χαιρετισμούς όλων  των δημοτών στους απογόνους του Καπετάνιου Τάσου Μίμη  Μπουκουβάλα, του Γιώργου Ζαρογιάννη  και στις οικογένειες όλων όσων συμμετείχαν και έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο.
Τέλος σας ευχαριστώ όλους.
Ακολούθησε ο Κεντρικός ομιλητής της Εκδήλωσης κ. Βασίλειος Πανάγος Εκπαιδευτικός –Συγγραφέας ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιστορικά  γεγονότα της Μάχης της Πόρτας.
Δόθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Δήμαρχο Πύλης  Κων/νο Μαράβα στο Βασίλη Πανάγο και στον Ιπποκράτη Πουλακάκη.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.