Τελευταίες Ειδήσεις

13η σύνταξη: Θα δοθεί στις 20 Μαΐου - Τι πρέπει να ξέρετε



13η σύνταξη: Θα δοθεί στις 20 Μαΐου - Τι πρέπει να ξέρετεΟδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις: Πόσα θα λάβουν οι συνταξιούχοι και πότε - Τι ισχύει για κρατήσεις, συντάξεις από διαφορετικά ταμεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την 13η σύνταξη περιλαμβάνονται σε οδηγό υπό τη μορφή 10 απαντήσεων σε ερωτήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους.
Τι θα γίνει με όσους λαμβάνουν δύο συντάξεις, πόσες θα είναι οι κρατήσεις, πότε θα καταβληθεί αλλά και πόσο ακριβώς θα είναι το ύψος της 13ης σύνταξης, η οποία θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. 
1. Ποιοι δικαιούνται 13η σύνταξη
13η σύνταξη δικαιούνται όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, είτε δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Συνεπώς δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Θα καταβληθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ.

2. Θα πάρουν όλοι την ίδια 13η σύνταξη;
Όχι. Η 13η σύνταξη δεν είναι σταθερό ποσό για όλους όπως συνέβαινε από το 2010 έως και το 2012. Το ποσό της υπολογίζεται ως ποσοστό της μεικτής κύριας σύνταξης που εισπράττει ο δικαιούχος. Όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.
3. Η 13η σύνταξη θα έχει κρατήσεις;
Ναι. Θα έχει όλες τις νόμιμες κρατήσεις και κατά κύριο λόγο:
• κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ
• τον φόρο που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.
4. Πότε θα καταβληθεί η 13η σύνταξη;
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας 13 – 17 Μαΐου και η 13η σύνταξη θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.
5. Λαμβάνω κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και επικουρική από το ΕΤΕΑΕΠ. Θα μετρήσει το άθροισμα για την 13η σύνταξη;
Όχι. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στην διαμόρφωση του ποσού της 13ης σύνταξης. Η 13η σύνταξη υπολογίζεται με βάση μόνο την μικτή κύρια σύνταξη ή τις μεικτές κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ.
6. Λαμβάνω μια κύρια σύνταξη γήρατος και μια δεύτερη κύρια σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ. Τι 13η σύνταξη θα πάρω;
Οι συνταξιούχοι με δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις – για παράδειγμα μια κύρια σύνταξη γήρατος και μια χηρείας – θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν. Για παράδειγμα χήρα που λαμβάνει σύνταξη γήρατος 890 ευρώ και σύνταξη χηρείας 360 ευρώ. Το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ είναι 1.250 ευρώ, συνεπώς εμπίπτει στην τέταρτη κλίμακα και θα λαμβάνει το 30% ως 13η σύνταξη, δηλαδή 375 ευρώ.
7. Ποιο μέρος της κύριας σύνταξης υπολογίζεται για το ποσοστό της 13ης σύνταξης;
Στην εξίσωση του υπολογισμού μπαίνει το σύνολο του καταβαλλόμενου ποσού προ φόρου και κρατήσεων, που εισπράττει ο συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και «προσωπική διαφορά».
8. Θα την λάβω και του χρόνου;
Ναι. Η 13η σύνταξη είναι μόνιμη παροχή για όλους τους συνταξιούχους. Θα καταβάλλεται κάθε χρόνο την εποχή του Πάσχα.
9. Θα χορηγηθεί με πλαφόν;
Όχι. Δεν υπάρχουν πλαφόν ούτε προς τα κάτω ούτε προς τα πάνω. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα λάβουν ακριβώς το ποσό μιας ολόκληρης σύνταξης, όποιο κι αν είναι αυτό. Επίσης οι υψηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν το 30% των μεικτών κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ χωρίς πλαφόν. Μάλιστα υπάρχουν περίπου 100 υψηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι εισπράττουν πολύ υψηλές κύριες συντάξεις και αναμένεται να λάβουν 13η σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα πλαφόν που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου (έως 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ εισόδημα από συντάξεις) έχουν καταργηθεί από 1/1/2019 σύμφωνα και με την πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου.
10. Πρέπει να κάνω αίτηση για να την εισπράξω;
Όχι. Η 13η σύνταξη θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.