Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεχίζεται στο MOUZAKI PALACE H ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ 11η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ




Καταπληκτικές σχολικές χορωδίες εμφανίζονται καθημερινά στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη ότι το σχολείο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία, αλλά είναι ζωντανός πυρήνας της κοινότητας, που συμμετέχει στα πολιτιστικά πεπραγμένα.
 Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία,  ένας  κορυφαίος Χορωδιακός θεσμός ,η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών που άρχισε την Πέμπτη 28η Μαρτίου 2019 και θα διαρκέσει έως  το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 με τη συμμετοχή  πέντε χιλιάδων πεντακοσίων (5.500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο συγκεκριμένος  Χορωδιακός θεσμός για 37 συνεχή χρόνια καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή την Ποιοτική Μουσική, την Κλασική και το Χορωδιακό Τραγούδι στο Νομό Καρδίτσας. Ένας Θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός- πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.
Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών και στα πλαίσια του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Νομού Καρδίτσας.

Η χορωδία αποτελεί το παράδειγμα της διάδρασης μεταξύ όλων όσων συμμετέχουν στο σχηματισμό της. Είναι δηλαδή φύσει και θέση μια ομαδική και συνεργατική δραστηριότητα. Ως προς αυτή τη λειτουργία  χαρακτηρίζεται σαν ένα υψηλό παιδαγωγικό εργαλείο ή καλύτερα σαν μια παιδαγωγική μέθοδος δημιουργίας ανθρώπων με συλλογική συνείδηση.
Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, με διαφορετικό ρεπερτόριο, με διαφορετικό ήχο προσφέρουν καταπληκτικές βραδιές.
Οι Αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου,  κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Hotel Kierion, η οποία αποδείχτηκε μικρή για την τεράστια προσέλευση κοινού,  που ξεπέρασε τις δυνατότητες της αίθουσας  από τις πρώτες κιόλας μέρες της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών χορωδιών του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Πάρα πολλοί όρθιοι για πολύ χρόνο, παρακολούθησαν εντυπωσιακά χορωδιακά σύνολα, που συνέθεσαν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

 Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν μέχρι σήμερα τα μουσικά σύνολα του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς Αττικής, η Χορωδία «Ευμέλεια» του Συλλόγου Γονέων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και η Χορωδία «Εμμέλεια» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Καταλυτική ήταν η παρουσία σε δύο βραδιές της διακεκριμένης Ρωσίδας υψιφώνου Ντιάνας Κιριένκο που ερμήνευσε άριες των Πουτσίνι, Τσιλέα καθώς και ναπολιτάνικες καντσονέτες. Στο πιάνο συνόδευσε ο διάσημος Ιταλός μαέστρος Λεονάρντο Κουαντρίνι.
 Την  11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών παρουσιάζει για ακόμη μία φορά ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας που και με τις εξαιρετικές οπτικές του παρεμβάσεις, εκτός από τον λόγο, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών.
 Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini,  η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Diana Kirienko, η νέα, πολυβραβευμένη και διακεκριμένη Ιταλίδα πιανίστρια Laura Licinio και πολλοί άλλοι θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 11η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, οι οποίοι με τις  χρήσιμες συμβουλευτικές – επιμορφωτικές παρεμβάσεις τους προς τους μαθητές - Χορωδούς και τους καθηγητές μουσικής, δίνουν το στίγμα της παιδευτικής αξίας της όλης συμμετοχής και διαδικασίας.
Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.
Από την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 ο κορυφαίος θεσμός έχει μεταφερθεί στο Μουζάκι και στην αίθουσα εκδηλώσεων του MOYZAKI PALACE HOTEL.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8ης ΗΜΕΡΑΣ:
8η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 4/4/2019-ΩΡΑ 8:15 μ.μ.
στην Αίθουσα Συναυλιών του «MOUZAKI PALACE HOTEL»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
1) Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Μαυρομάτη.
2) Χορωδία 7ου Γυμνασίου Καβάλας και Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα, υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Καραβίτη.
3) Χορωδία Μπαντίνας του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Παλαπέλα.
4) Χορωδία 4ου και 2ου Γυμνασίου  Βέροιας, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Θεοχαρόπουλου.
5) Ορχήστρα JAZZ Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση του Νότη Λάππα.

Για την 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλος, ΕΡΤ Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.