Τελευταίες Ειδήσεις

Σε ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ ο Θδωρής Αλέκος


Τα γραφεία των κέντρων ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ , στα Τρίκαλα, επισκέφτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μετεώρων κ. Αλέκος και οι υποψήφιοι Δημοτικοί του σύμβουλοι.
Πρώτος σταθμός τους, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) όπου τους περίμενε η υπεύθυνη Σοφία Νταιλιάνη. Ο χώρος στον οποίο βρέθηκε η ομάδα του κ. Αλέκου αποτελεί έναν συμβουλευτικό σταθμό, το πρώτο σκαλοπάτι για τη θεραπεία, ένα χώρο «καθαρό», όπου δεν χρειάζεται κάποιος να κρύψει τη σχέση του με τα ναρκωτικά, όποια και να είναι αυτή.
Σημειώθηκαν τα λάθη που ξεκινούν μέσα από την οικογένεια του χρήστη και πως αυτά διογκώνονται, λόγω κακής διαχείρισης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, και τα «ταμπού» που υπάρχουν, μέσα στο σπίτι.
Η κ. Νταιλιάνη μίλησε και για την εμπειρία της με τα εξαρτημένα άτομα της Καλαμπάκας, τα οποία είναι αρκετά, συναρτήσει του πληθυσμού της, όπου παρατήρησε μία χρόνια παράδοση στη χρήση ναρκωτικών στην πόλη μας αλλά και στα γύρω χωριά. Οι μικρές κοινωνίες αλλά και η έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών και δομών στη πόλη μας αποτελούν συμμάχους της χρήσης ουσιών και διογκώνουν το πρόβλημα.
Κατέληξε πως η ενημέρωση από τα ΚΕΘΕΑ προς τους φορείς, γονείς και νέους σε ένα τόπο με την ενημέρωση μέσω φυλλαδίων , ειδικών ημερίδων σε σχολεία και συνεργασίες με Δήμους και Συλλόγους γονέων είναι επιβεβλημένη και λειτουργεί πολύ θετικά στην επίλυση του προβλήματος.

Δεύτερος Σταθμός, του κ. Αλέκου και της ομάδας του, ήταν το Κέντρο Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ), όπου τους περίμενε μέρος του προσωπικού του κέντρου, η υπεύθυνη, ψυχολόγος, κ. Καραμπίνα Άννα, η κοινωνική ανθρωπολόγος κ. Σουλιώτη Ρίτσα και η κοινωνική λειτουργός κ. Νταιλιάνη Κων/να.
Σε αντίθεση με το ΚΕ.Θ.Ε.Α, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ, δεν στοχεύει στο χρήστη, αλλά στη προσπάθεια της καταπολέμησης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που οδηγούν στον εθισμό. Για το κέντρο πρόληψης, ο «εθισμός» παίρνει μια πολύ ευρεία διάσταση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο το σύνολο της χρήσης ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά, τσιγάρο) όσο και το σύνολο της έντονης κατάχρησης δομών όπως το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεόραση, κλπ.
Η κ. Καραμπίνα ανέλυσε τις αιτίες που στη περιφέρεια Θεσσαλίας η πιο ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα 12-18 ετών, πλήττεται από 8,2% «ηλεκτρονικό εθισμό» καθιστώντας τον τόπο μας, και γενικά την ελληνική επαρχία, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά τις ουσίες στην ίδια ομάδα νέων η χρήση τσιγάρου και αλκοόλ κινείται εξίσου σε μεγάλα ποσοστά σε ολόκληρο το Νομό Τρικάλων.
Η κ. Σουλιώτη παρατήρησε πως η κοινωνία της Καλαμπάκας είναι μία κλειστή κοινωνία και συνήθως αυτό μεταφράζεται σε αύξηση φαινομένων κατάχρησης γενικά, και σε όλες τις ηλικίες. Η συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ με τα σχολεία του Δήμου Μετεώρων βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, η οποία πάντα μπορεί να γίνει καλύτερη. Σημείωσε επίσης καλή συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας. 
Η ομάδα του κ. Αλέκου πρότεινε την περιοδική παραχώρηση ανεκμετάλλευτου Δημοτικού χώρου, για την υλοποίηση δωρεάν ειδικών διαδραστικών προγραμμάτων πρόληψης του Ο.ΚΑ.ΝΑ που απευθύνεται σε γονείς, παιδιά και εφήβους με τη μορφή επιμορφωτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων, με τη κ. Καραμπίνα να ανταποκρίνεται θετικά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΣ»























Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.