Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

Τα Μετέωρα υποδέχτηκαν τους πρώτους Ασπροπάρηδες της χρονιάς!

meteoravoice | 2:28 μ.μ. Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 |
Posted on
 • Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019
 • by
 • meteoravoice
 • in
 • Ετικέτες


 • Οι Ασπροπάρηδες, οι πιο αγαπητοί γύπες της ελληνικής υπαίθρου, διένυσαν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική για να φωλιάσουν στα φιλόξενα βράχια των Μετεώρων. Φέτος όμως, έτυχαν μιας ξεχωριστής υποδοχής: τη στιγμή που γινόταν η πρώτη παρατήρηση Ασπροπάρη της χρονιάς στα Μετέωρα (που αποτελεί και την πρώτη παρατήρηση στην Ελλάδα) από τους ερευνητές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας αποφασισμένα να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση των υπέροχων αυτών γυπών από τον ελληνικό ουρανό, «μεταμορφώθηκαν» τα ίδια σε Ασπροπάρηδες, γεμίζοντας την αυλή του σχολείου και τον ουρανό με χάρτινες φιγούρες και λαμπερά κίτρινα πρόσωπα και ράμφη!

  Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»,  διοργανώθηκε με επιτυχία στα Τρίκαλα εκπαιδευτικό σεμινάριο, απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καλαμπάκας. Το σεμινάριο περιλάμβανε παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τον Ασπροπάρη και βιωματικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της απώλειας της βιοποικιλότητας και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας για τη διάδοση της ανάγκης λήψης μέτρων για την προστασία του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης.
   


  Εκτός όμως από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, θερμό καλωσόρισμα επεφύλαξαν στους Ασπροπάρηδες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον Πλάτανο Τρικάλων για να δώσουν το παρόν στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με θέμα «Ασπροπάρης & Κτηνοτροφία: ζωές παράλληλες στον αγώνα για επιβίωση». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η σύνδεση του Ασπροπάρη με την κτηνοτροφία, γνωστός τοπικά και ως «Τυροκόμος», και οι δράσεις του Προγράμματος που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τον απειλούμενο γύπα, όπως η εγκατάλειψη της εκτατικής κτηνοτροφίας και της υπαίθρου, καθώς και η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή τόσο για τον Ασπροπάρη όσο και για τους ποιμενικούς σκύλους, πολύτιμους φύλακες των κοπαδιών. Ανάλογες παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα χωριά της περιοχής το επόμενο χρονικό διάστημα.

  Μέχρι σήμερα, τα Μετέωρα έχουν υποδεχθεί τους δυο αρσενικούς Ασπροπάρηδες της περιοχής: τον αρσενικό του τελευταίου ζευγαριού που έχει απομείνει στα Μετέωρα και τον γνωστό «εργένη» της περιοχής, τον «Στραβοουρά». Περιμένουμε με αγωνία και την άφιξη του θηλυκού του ζευγαριού, που ελπίζουμε να φέρει μαζί του και ένα ζευγάρι για τον εργένη μας!

  Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο 5ο Δημοτικό Καλαμπάκας, στα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων και τις Διευθύνσεις Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για τη συνεργασία και τη συνδιοργάνωση του σεμιναρίου, αλλά και σε όλους τους κτηνοτρόφους που παρευρέθηκαν στη ενημερωτική συνάντηση και που είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας για τη διάσωση του Ασπροπάρη.

  Το Πρόγραμμα LIFE ««Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής»», υλοποιείται κατά την περίοδο 2017-2022 από Οργανώσεις και Φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση ασφαλούς μεταναστευτικής διαδρομής γι’ αυτά. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και τους Ιδρύματος MAVA.


  Για περισσότερες πληροφορίες:
  Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας | Τηλ.: 210 8228704 εσωτ.118, Κιν. 6977 528200 | rtrigou@ornithologiki.gr


  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW