Τελευταίες Ειδήσεις

Συνάντηση της Προέδρου του ΝΕΟ Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου με μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. – Προτάσεις του ΝΕΟ για συντάξεις χηρείας




Η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου είχε σήμερα συνάντηση με την Α΄ Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. Καλλιόπη Σλαβάκη-Δεληγιάννη και τα μέλη του Συλλόγου Ειρήνη Γαλιάτσου, Παναγιώτα Ντελή και Σοφία Δρόσου.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου έθεσαν στην Πρόεδρο του ΝΕΟ το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, δεδομένου ότι βάσει του Νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) τίθενται σε εφαρμογή από τις 12 Μαΐου 2016, δηλαδή με την συμπλήρωση τριών ετών από την ψήφιση του Νόμου, τα νέα ηλικιακά όρια για την απόδοση των συντάξεων χηρείας.
Παράλληλα ζήτησαν από την Πρόεδρο του ΝΕΟ την υποστήριξή της στο ζήτημα της αποκατάστασης του ύψους της παρεχόμενης σύνταξης χηρείας στο 70% από 50% που ισχύει με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου, ενώ την ενημέρωσαν ότι έθεσαν τα εν λόγω αιτήματα και στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, μεταφέροντας την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά.
Η Κατερίνα Παπακώστα ανέλυσε στα μέλη του Συλλόγου τις προτάσεις της Νέας Ελληνικής Ορμής για τις συντάξεις χηρείας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σταθερή και αταλάντευτη στάση της σε αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα, στάθηκε αφορμή για την διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε το εφαλτήριο για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων μέσα από την ίδρυση του ΝΕΟ.

Ειδικότερα, η Νέα Ελληνική Ορμή προτείνει:
·        Την κατάργηση των ηλικιακών ορίων προκειμένου να λαμβάνει ο επιζών σύζυγος σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου συζύγου, ανεξαρτήτως του περίπλοκου ηλικιακού ορίου του ν.4387/2016.
·        Ο επιζών σύζυγος να δικαιούται σύνταξη σε περίπτωση που ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο τριών ετών από την τέλεση του γάμου, αντί των πέντε ετών που ορίζει ο ν.4387/2016.
·        Το ποσό της σύνταξης του θανόντος συζύγου να ανέρχεται στο 70%, ενώ τα παιδιά του θανόντος να μοιράζονται το υπόλοιπο 30% της σύνταξης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος του ΝΕΟ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα συζητήσαμε με τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. το μείζον ζήτημα των συντάξεων χηρείας. Ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση αδικιών που δημιουργεί ο νέος Νόμος, αλλά καθρεπτίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μια ευνομούμενη Πολιτεία μια από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι χήρες.
            Με έκπληξη, επίσης, ενημερώθηκα από τα μέλη του Συλλόγου τις δεσμεύσεις που τους παρείχε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκπληξη η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι εγώ προσωπικά διεγράφην από τη Νέα Δημοκρατία ακριβώς επειδή υποστήριξα εξαρχής και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πλήρη αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας.
            Καλώ, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη να μας απαντήσει εάν πράγματι άλλαξε την πολιτική του απέναντι στην Ελληνίδα χήρα και εάν σκέπτεται να φέρει την πρότασή του στην παρούσα Βουλή. Εφόσον το πράξει να γνωρίζει ότι θα είμαι η πρώτη που θα την ψηφίσω, ακριβώς επειδή διεγράφην κατά την διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος και επειδή πιστεύω στην ανάγκη υπεράσπισης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες στηρίζει το ΝΕΟ. Εάν επιλέξει να μην απαντήσει, θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα και μία ακόμα σημαία ευκαιρίας, από αυτές που υψώνει κατά καιρούς προς άγραν ψήφων αποκλειστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.