Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας: Οι Έλληνες αγρότες έχουν χτυπηθεί βάναυσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ




Στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει την τελευταία τετραετία η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΠΑ, στο οποίο υπήρχαν διατάξεις και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική, καθώς;
-  Αυξήθηκε η φορολογία
- Αυξήθηκαν οι εισφορές προς τον ΟΓΑ
- Αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε 24% από 13% ακόμα για το άχυρο, για τις
- Αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος, καταργήθηκε η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο και παράλληλα αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη.

Και σαν μην έφταναν τα παραπάνω, προσέθεσε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο χαράτσι ειδικά για τους αγρότες των Τρικάλων και της Θεσσαλίας, το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης, το οποίο θα ανέρχεται από 11 ως 16 ευρώ το στρέμμα, έναντι 1 ευρώ/στρέμμα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εάν τελικώς εφαρμοστεί αυτό το χαράτσι, σημείωσε, θα σημάνει το τέλος για τις ποτιστικές καλλιέργειες και για την πλειοψηφία των αγροτών θα αναγκαστούν να στραφούν στις ξερικές καλλιέργειες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερη απόδοση και έσοδα ή να αφήσουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα.
Ο κ. Σκρέκας κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να συμφωνήσουν σε ένα μέτρο μείωσης του ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής και στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, με την προώθηση σχετικής ρύθμισης για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις που αφορούν τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), πρότεινε να επιτρέπεται και σε γη υψηλής παραγωγικότητας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος (για παράδειγμα ως 50 Κιλοβάτ) ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν κοντά στις γεωτρήσεις και σε εκτάσεις όπου υπάρχουν ανεπτυγμένα ηλεκτρικά δίκτυα.
«[...] Ελάτε εδώ να συμφωνήσουμε. Και δώστε τη δυνατότητα γι΄αυτά τα μικρά [φωτοβολταϊκά] που είναι για ενεργειακό συμψηφισμό, που θα μειώσει το κόστος παραγωγής, που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ελάτε και δώστε τους τη δυνατότητα να κατασκευάσουν δίπλα στη πομόνα που ποτίζουνε, δίπλα στην κτηνοτροφική τους μονάδα. Και με αυτό τον τρόπο να τους κάνουμε ανταγωνιστικούς [...] να προσθέσουμε υπεραξία στο αγροτικό προϊόν, γιατί θα είναι ένα αγροτικό προϊόν που δεν θα παράγεται από ενέργεια που θα καίμε λιγνίτη, αλλά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.», είπε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:
«Νομίζω ότι δεν έχουμε καμία διαφωνία σε αυτό. Ελάτε να το περάσουμε, τώρα, σήμερα αυτό. [...]. Μπορούμε να το κάνουμε. Επαναλαμβάνω μόνο για τα πολύ μικρά φωτοβολταϊκά, 10, 20 Κιλοβάτ, 30 Κιλοβάτ, που είναι για να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος του αγρότη που το χρησιμοποιεί για να ποτίσει το χωράφι ή για να συντηρεί τα ζώα του.»











Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.