Τελευταίες Ειδήσεις

Κύπρος: Τι αλλάζει στον ενεργειακό χάρτη μετά την ανακάλυψη της "φλέβας χρυσού"


Κύπρος: Τι αλλάζει στον ενεργειακό χάρτη μετά την ανακάλυψη της "φλέβας χρυσού"
Στα επόμενα βήματα εστιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum  στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώνας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN σημείωσε ότι η νέα ανακάλυψη εξασφαλίζει τα συμφέροντα και των υπολοίπων χωρών. "Η πιο μεγάλη αμερικανική εταιρεία δεσμεύεται στη περιοχή μας και αυτό συνεπάγεται ότι και τα συμφέροντα των άλλων χωρών (Ελλάδα, Αίγυπτος) είναι εξασφαλισμένα" και συνέχισε: "Προάγουμε τα συμφέροντα των χωρών με τις οποίες είμαστε σε συμμαχία, αρκεί οι χώρες αυτές να τηρούν τις προϋποθέσεις".
Η αντίδραση της Τουρκίας και κυρίως η ένταση με την οποία θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα αποτελεί ένα ερώτημα. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εκτίμησε ότι οι πιθανότητες για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας ξεπερνούν το 50%. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ποσότητα Φυσικού Αερίου που βρέθηκε ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.
Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας.
Ωστόσο η ποσότητα που εντοπίστηκε αποτελεί μια «καλή βάση» για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης (LNG) που επιθυμεί η Exxon και όχι βεβαιότητα, κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερες έρευνες. Εξάλλου, η πρώτη γεώτρηση στον τεμάχιο 10, που πραγματοποιήθηκε στον στόχο «Δελφύνη 1» μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.
Έτσι, προκειμένου να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης μεταξύ αυτών και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.
«Θα περιλάβαμε όλα τα στοιχεία και τα μαθήματα που συγκεντρώσαμε ολόκληρο το γεωτρητικό πρόγραμμα ενσωματώνοντάς τα στην αξιολόγηση του τεμαχίου 10 προκειμένου να συνεχίσουμε την αξιολόγηση μελλοντικών γεωτρήσεων», είπε.
«Αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουμε τα δεδομένα που συλλέξαμε για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως οι επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.
Η Τουρκία παγώνει τις έρευνες νότια της Κύπρου
Λακκοτρύπης: Η Exxon ενδιαφέρεται για οικόπεδα και στην Ελλάδα
"Για τις ακριβείς ποσότητες της ανακάλυψης θα χρειαστεί χρόνος και ενδεχομένως να γίνουν και επιπλέον γεωτρήσεις", εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης για τα επόμενα βήματα, ενώ σημείωσε ότι αυτό τα νέα δεδομένα διασφαλίζουν τη παρουσία της εταιρείας στην περιοχή της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η δραστηριοποίηση δεν θα περιοριστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην Ελλάδα και την Τουρκία. 
"Μας βλέπετε με την Ελλάδα να πρωταγωνιστούμε σε συμμαχίες", σχολίασε, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν οικόπεδα και στην ελλαδική περιοχή για τα οποία ενδιαφέρεται η Exxon. 
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας και τις απειλές Ερντογάν, σημείωσε 'ότι η απειλή είναι σοβαρή, ωστόσο  ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει υπ' όψιν της όλα τα μέτρα που μπορεί να πάρει πολιτικά και νομικά για να αναδείξει την παραβατικότητα και να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. "Έχουμε ως συμμάχους τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται". 
Μάλιστα, έκανε λόγο για κινήσεις εκφοβισμού που στόχο έχουν και την εσωτερική κατανάλωση. "Οι εταιρείες αυτές θέλουν σταθερότητα για να εδραιωθούν σε μια περιοχή και στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει αστάθεια. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας. Μας απασχολεί κάθε κίνηση της Τουρκίας αλλά δεν είναι στο επίκεντρο των αποφάσεών μας στα ενεργειακά", κατέληξε. 
Κωνσταντίνος Φίλης: Δίνω πάνω από 50% πιθανότητες για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας
Ο  Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα έκανε λόγο για το τρίτο ή τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
"Είναι λογικό να πυροδοτήσει εξελίξεις. Η Τουρκία δεν συνομιλεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τώρα όλες αυτές οι χώρες συμπράττουν".
Σχετικά με τη πιθανότητα μιας "επιθετικής" απάντησης σημείωσε ότι δίνει πάνω από 50% ποσοστό για κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
"Μπορεί να στείλει ένα από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όχι για να τρυπήσει απαραίτητα. Έχει την τεχνογνωσία να "γκριζάρει" ζώνες και αυτό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα στα οικόπεδα 1, 4, 5, 7, που δεν είναι αδειοδοτημένα", ανέφερε. 
Όσον αφορά τη στάση Ελλάδας-Κύπρου σημείωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να στραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι δυνάμεις θα ανακόψουν την αναστάτωση που θέλει να προκαλέσει η Τουρκία. 
«Σιγή ιχθύος» από την Άγκυρα και τα τουρκικά ΜΜΕ
Δυο τουλάχιστον δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο ασχολήθηκαν μέχρι στιγμής με τις ανακοινώσεις της ExxonMobil. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση. Τα δυο Τουρκικά ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν τη σχετική είδηση είναι το NTV και η τουρκική έκδοση του Sputnik.
To NTV στον τίτλο του αναφέρει: «Οι Ε/Κ βρήκαν νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο» ενώ το τουρκικό Sputnik σημειώνει πως «η Exxon Mobil βρήκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο».
Τι έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στην ΑΟΖ της Κυπρου
Στα περίπου 13 με 16 τρις κυβικά πόδια ανεβαίνει η ποσότητα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ με την προσθήκη της νέας ανακάλυψης στο κοίτασμα «Γλαύκος». Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ το νούμερο αυτό προκύπτει αν προστεθούν οι ποσότητες που ανακοινώθηκαν από τα κοιτάσματα Γλαύκος, Αφροδίτη και Καλυψώ.
Συγκεκριμένα στην «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκαν ποσότητες τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στην «Καλυψώ» (ENI) άλλα 3 με 4 τρις και 5 με 8 τρις στο κοίτασμα «Γλαύκος» (EXXON-QATAR PETROLEUM).
Τα κέρδη με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με τις εταιρείες θα εισρεύσουν σε ποσοστό 70% στα ταμεία της ΚΔ και σε ποσοστό 30% στα ταμεία των εταιρειών. Ο διαμοιρασμός αυτός θα γίνει μετά την αφαίρεση των εξόδων των εταιρειών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι τρέχουσες τιμές του ΦΑ είναι 3 μέχρι 5 δολάρια το κυβικό μέτρο.
Με πληροφορίες από thetoc,  ΣΙΓΜΑ, Φιλελεύθερος, Πολίτης,ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.