Τελευταίες Ειδήσεις

Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα βήμα μπροστά για τη χώρα



Πολιτική παρέμβαση του Χρ. Σιμορέλη στο OPEN TV
     Σε πολιτική συζήτηση στο OPEN TV, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5.30» με την Αμαλία Κάντζου και τον Βαγγέλη Γιακουμή, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, 15 Φεβρουαρίου, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστος Σιμορέλης. Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και η προστασία της Πρώτης Κατοικίας.
     Ο κ. Σιμορέλης επισήμανε ότι η Συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών. Μάλιστα, διαψεύστηκαν τα δημοσιεύματα που ήθελαν να μη συγκεντρώνει τον αριθμό των 151 βουλευτών η αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αναφέρεται στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας. Κάποια ΜΜΕ μάλλον βιάζονται πολύ να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα και στην προσπάθεια αυτή χάνουν την εγκυρότητα τους.
     Στη συνέχεια ο βουλευτής προσέθεσε ότι επιτέλους σαρώθηκαν δύο από τα πιο ντροπιαστικά συνταγματικά κατασκευάσματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου: το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και οι διατάξεις του άρθρου 62 για τη βουλευτική ασυλία. Η εξέλιξη αυτή, που ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, είναι μια μεγάλη ηθική νίκη της αυτής της κυβέρνησης και της Αριστεράς. Επίσης κρίθηκαν αναθεωρητέες ένα σύνολο από σημαντικές διατάξεις προς μια προοδευτική κατεύθυνση όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, η κατοχύρωση των ατομικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων κα.

     Ακόμη ο κ. Σιμορέλης τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο περιορισμός των βουλευτικών θητειών σε τρεις, όπως προτάθηκε και υπερψηφίστηκε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, καθώς θα αποτελέσει εμπόδιο στην επαγγελματοποίηση του βουλευτή και το πελατειακό σύστημα, θα επιτρέπει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη ατόμων που έχουν αναφορά στην κοινωνία των πολιτών και θα χτυπήσει την οικογενειοκρατία. Την αναθεώρηση αυτού του άρθρου φυσικά καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτοί που είναι πραγματικά γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.
     Επιπλέον ο βουλευτής σημείωσε πως η ΝΔ υπέστη ήττα όσον αφορά την πρόταση της για αναθεώρηση των άρθρων 16 (πανεπιστήμια) και 24 (περιβάλλον), που απορρίφθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, καταψήφισε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετοι με την ίδρυση νέων τμημάτων (νομοσχέδιο για Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και νέων πανεπιστημίων, καθώς ισχυρίζονται ότι παράγουν νέους ανέργους, και την ίδια στιγμή θέλουν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων για ενίσχυση της οικονομίας. Παράλληλα επιλέγουν να μην αναφέρουν ότι στο εξωτερικό χιλιάδες φοιτητές χρωστούν τεράστια ποσά σε δάνεια που έχουν πάρει προκειμένου να αποπληρώσουν τα δίδακτρα (σε κρατικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια). Ακόμη η λειτουργία δημόσιων ξενόγλωσσων Τμημάτων και του Διεθνούς Πανεπιστημίου (που δε θέλει η ΝΔ) διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα. Τα κολέγια πρέπει να ελέγχονται αυστηρά και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξισωθούν με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
     Τέλος ο κ. Σιμορέλης αναφέρθηκε στη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά το 90% των στεγαστικών δανείων, περιλαμβάνει επιμήκυνση του δανείου - άρα μείωση της δόσης, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής. Παράλληλα το νέο πλαίσιο προστασίας θα προσφέρει επιδότηση από το Δημόσιο έως 25 χρόνια. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη καθώς διασφαλίζεται προστασία για την πρώτη κατοικία και μάλιστα πιο ισχυρή σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.