Τελευταίες Ειδήσεις

Τσίπρας - Ερτογάν: Μικρά και προσεκτικά βήματα προσέγγισης



Τσίπρας - Ερτογάν: Μικρά και προσεκτικά βήματα προσέγγισηςΒήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος και για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν να αναλάβουν Ελλάδα και Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εάν σημειωθεί πρόοδος θα είναι δυνατό να γίνουν περαιτέρω βήματα, όπως η επανέναρξη των «παγωμένων» διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, όμως σημείωσε πως είναι σοφό να καλλιεργείς φιλίες με τους γείτονές σου, κι όχι να δημιουργείς εχθρούς.
Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών έγινε σαφές πως η συνάντηση στο υπερπολυτελές Λευκό Σαράι ήταν απόπειρα επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως κύριο αντικείμενο τω συζητήσεων ήταν να τεθούν θεμέλια για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, καθώς οι δύο χώρες υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι έτοιμες να «χτίσουν» κάτι παραπάνω.
Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι πρώτο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η διαμόρωση οδικού χάρτη για την συνέχεια.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με νόημα ότι την τελευταία διετία η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στους αιθέρες και στην θάλασσα, έχει αυξηθεί έντονα, όμως προσέθεσε πως στόχος είναι να επανέλθουμε στην θετική ατζέντα αφότου οι εξελίξεις αυτής της περιόδου «φρέναραν» την βελτίωση των σχέσεων.
Ξεκαθάρισε πάντως πως οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, κι ότι η αξιοποίηση ενεργειακών πόρων – όπως αυτοί ανοιχτά της Κύπρου – πρέπει να αποτελεί «γέφυρα συνεργασίας» στην περιοχή.
Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε αιχμηρά το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Η Τουρκία θεωρεί πως οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσφέρει καταφύγιο σε τέτοια πρόσωπα και να «περιθάλπει φυγάδες».
Ο πρωθυπουργός ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το θέμα των οκτώ έχει εξαντληθεί στις διμερείς συζητήσεις, σημειώνοντας ότι η χορήγηση ασύλου έχει αποφασιστεί από ανεξάρτητα δικαστήρια στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα παρέμβασης.
Προσέθεσε πως η Ελλάδα στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες, ενώ υπενθύμισε πως την βραδιά του πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές πως η επαναλειτουργία της μπορεί να γίνει μόνον ως αντάλλαγμα για την ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων όσον αφορά τους μουφτήδες στην Θράκη.
Σημείωσε ότι προσδοκά από την Αθήνα να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των Τούρκων που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά δεν έθεσε μετ' επιτάσεως θέμα «τουρκικής μειονότητας», την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει.
Μετά την συνέντευξη Τύπου άρχισε το δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν. Προσκεκλημένος είναι και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Αύριο Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και την Χάλκη, η οποία είναι κλειστή από το 1971.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.