Τελευταίες Ειδήσεις

Σκάνδαλο Novartis: Από «κουκουλοφόροι» σημαία της Ν.Δ



    
Η υπόθεση της Novartis είναι ένα υπαρκτό παγκόσμιο σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων . Στη χώρα μας συνδέεται άρρηκτα με την ιλιγγιώδη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2000-2014, την οποία πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες. Συγκεκριμένα την περίοδο 2000-2009 (κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή) η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 11,1 %, ποσοστό μεγαλύτερο από τις 31 πλουσιότερες χώρες του ΟΟΣΑ (ο μέσος όρος αύξησης ήταν 3,5%). Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ανά άτομο από τα 217 ευρώ το 2000 εκτοξεύτηκε στα 779 ευρώ το 2008 και το 2014 έπεσε στα 506 ευρώ. Ακόμα δηλαδή και την περίοδο των Μνημονίων το δημόσιο χρήμα σκορπίζονταν αφειδώς προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών. Η συνολική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων εκτιμάται σε 23 δισ. ευρώ (Πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής για Σκάνδαλα στην Υγεία).
     Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Novartis για την Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί χώρα βάση στην Ευρώπη για τον υπολογισμό της τιμής των φαρμάκων στις άλλες χώρες. Επομένως μια μικρή αύξηση λίγων λεπτών σε ένα φάρμακο της Novartis στην Ελλάδα οδηγούσε σε πανευρωπαϊκά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη μητρική εταιρία. Από ερεύνα που ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές για τον τρόπο δράσης της Novartis, από τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων προέκυψαν στοιχεία που εμπλέκουν γιατρούς, κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αφορούν στη διακίνηση χρήματος προκειμένου να υποστηριχθούν πολιτικές που ευνοούσαν τη συγκεκριμένη εταιρεία.

     Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη (Φεβρουάριος-Μάιος 2018) προκαλώντας μάλιστα ακραίες επιθετικές αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους εν ενεργεία πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα απειλούσαν τους μάρτυρες, τους αποκαλούσαν, «συκοφάντες», «λασπολόγους», «βαθιά λαρύγγια», ισχυρίζονταν «οτι θα τους πάνε μέχρι τέλους» με μηνύσεις και τους καλούσαν να βγάλουν τις κουκούλες, μιλώντας για «σκευωρία» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
     Η κατάσταση άλλαξε όταν ο Νίκος Μανιαδάκης πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση Novartis, προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο Ιωάννης Αναστασίου, επιχείρησε να διαφύγει από τη Ελλάδα οικογενειακώς με όλη την οικοσκευή. Την απόφαση αυτή, την πήρε όταν πληροφορήθηκε από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση, ότι θα πάψει να είναι προστατευόμενος μάρτυρας και θα του ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία. Η διαφυγή ωστόσο αποφεύχθηκε και έτσι δεν έχουμε στην υπόθεση αυτή μια νέα περίπτωση «Χριστοφοράκου» όπως στη Siemens. Ο Νίκος Μανιαδάκης μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι. Είναι Καθηγητής στην ΕΣΔΥ, και υπήρξε σύμβουλος των υπουργών Υγείας στις κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ (2010-2014). Παράλληλα διαπραγματεύονταν με την Τρόικα και συμμετείχε στις επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων, δηλαδή ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Αυτός λοιπόν ήταν ένας από τους «κουκουλοφόρους». Στη συνέχεια ο ίδιος στο δημόσιο λόγο αναίρεσε τον εαυτό του, τις μέχρι τώρα καταθέσεις, ως προστατευόμενος μάρτυρας, για πολιτικά πρόσωπα και υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις (από ποιον ; ). Ακολούθησε μια θεαματική μεταστροφή στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι ισχυρισμοί του πρώην «κουκουλοφόρου μάρτυρα», όπως τον αποκαλούσαν, υιοθετήθηκαν ακαριαία από αρκετά γαλάζια στελέχη και υβριστές των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε μια νύχτα λοιπόν ο πρώην σύμβουλος μετατράπηκε από αυτούς που τον έλεγαν «συκοφάντη» σε απόλυτα αξιόπιστο πρόσωπο.
     Η αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βγάζει πολλά νεύρα και ένταση για το σκάνδαλο Novartis. Στελέχη της Ν.Δ συνεχίζουν να κραυγάζουν για «επιχείρηση σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων» από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ξεπερνούν τα όρια μιλώντας για «υπόθεση παρακράτους» και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις επινοώντας «κυβερνητικά σκάνδαλα» με απίστευτα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Γιατί ανησυχούν τόσο; Από πλευράς μας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συνιστούμε ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητάμε να έρθουν όλα στο φως. Όσοι είναι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει κρυφό σχετικά με τη διασπάθιση Δημοσίου χρήματος. Η επόμενη μέρα έχει έρθει για τη χώρα μας και πρέπει, απαλλαγμένοι από τις παθογένειες του παρελθόντος, να προχωρήσουμε με επίκεντρο την κοινωνική πλειοψηφία.
     Το σκάνδαλο Novartis, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μαζί με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υποσύνολα του σκάνδαλού της υγείας. Οι πολιτικές ευθύνες όσων χειρίστηκαν τα ζητήματα αυτά την επίμαχη περίοδο είναι τεράστιες και δεδομένες. Απομένουν οι ποινικές. Ας αφήσουμε απερίσπαστη την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλεία της.
Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΣΥ.ΡΙΖ.Α



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.