Τελευταίες Ειδήσεις

Έκλεισε για την Παρασκευή το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου



Έκλεισε για την  Παρασκευή το ραντεβού Τσίπρα - ΚαμμένουΤην Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί,σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τις οποίες επιβεβαιώνει το Μαξίμου το ραντεβού Τσίπρα Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ενώ η προγραμματισμένη για την Τετάρτη τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Άμυνας στο Star ακυρώνεται.
 Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, το τοπίο, αλλά και τις προθέσεις τους για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Star, Μάρα Ζαχαρέα, ζητώντας της να μεταφερθεί για την Παρασκευή (11/01) η συνέντευξή του, αντί για την Τετάρτη (09/01), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι θα μιλήσει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Απομένει βεβαίως να καθοριστεί η ακριβής ώρα, καθώς υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη το απόγευμα θα βρίσκεται στη χώρα μας η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV και την Έλλη Στάη, όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις εξελίξεις. 
Μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικού «γάμου» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδεύει προ το τέλος της και το μόνο που απομένει πλέον είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία που θα δημοσιοποιηθεί το «διαζύγιο» και αν θα είναι συναινετικό ή θα υπάρξει ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων. Στο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σχέδια διακυβέρνησης της χώρας για την μετά Καμμένου εποχή και αυτό ουσιαστικά ήταν και το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος στην Κουμουνδούρου τη Δευτέρα. Οι διαρροές που υπήρξαν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων τις τελευταίες ώρες πως το γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά.
Η κρίσιμη Τετάρτη για τους ΑΝΕΛ
Την ίδια στιγμή, στην συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σε μια περίοδο που οι τριγμοί στο κόμμα και τα διαλυτικά φαινόμενα είναι κάτι περισσότερο από εμφανή. Από τους 6 βουλευτές που διαθέτει ο Πάνος Καμμένος, υπέρ της γραμμής του υπουργού Άμυνας φαίνεται να έχουν ταχθεί δύο βουλευτές: ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
 Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ως γνωστός έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ. 
Επιπλέον, την απόφασή της να μην συμμετάσχει έκανε γνωστή η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Σε δήλωσή της η Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστηρίζει ότι «στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχω γιατί  δεν είχα ενημερωθεί έγκαιρα». Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία».
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το τι θα κάνουν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρης, εάν δηλαδή θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο ή θα συνταθούν με την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να διαλυθεί η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τα σενάρια για πλειοψηφίες "ad hoc" ή για ενσωμάτωση βουλευτών στην ΚΟ
Η διαρροή που υπήρξε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα πως η «κυβέρνηση έχει τους 151 για κάθε ψηφοφορία» και δεν αφορούσε μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα νομοσχέδια που θα έρθουν, εκφράστηκε και επισήμως -και μάλιστα από πολλά χείλη- και την Τρίτη. 
"Όσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίσαμε μαζί το 2015 και προφανώς θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον. Οχι μόνο έχουμε 151 έδρες για τις Πρέσπες αλλά και για κυβερνητική πλειοψηφία" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο ρ/φ σταθμό 24/7.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη: "Υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία τόσο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και αυτή που εξασφαλίζει την πλειοψηφία της κυβέρνησης με οποιαδήποτε μορφή της. Υπάρχει η δυνατότητα για την δημιουργία νέου σχήματος κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ".
Το Μαξίμου δείχνει λοιπόν να πιστεύει είτε ότι θα βρίσκει σε κάθε περίπτωση βουλευτές που θα τα στηρίζουν ad hoc τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε ότι μπορεί να διαμορφώσει μια νέα πλειοψηφία των 151 από την παρούσα Βουλή, προφανώς ενσωματώνοντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και άλλους βουλευτές από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητους. 
Στο δεύτερο αυτό σενάριο προβλέπεται να ενταχθούν βουλευτές από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητοι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα κερδίσει πολιτικό χρόνο χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ. Σε αυτή την περίπτωση ο Πάνος Καμμένος θα μείνει ουσιαστικά χωρίς Κ.Ο στη βουλή καθώς θα έχει μόλις τέσσερις βουλευτές.
Κυβέρνηση μειοψηφίας με την στήριξη των ΑΝΕΛ
Στην περίπτωση που υπάρξει «βελούδινο διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ τότε η κυβέρνηση θα πορευτεί ως έχει, με τον Πάνο Καμμένο να στηρίζει τα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή. Μία κίνηση που πριν την σύγκρουση μεταξύ των δύο εταίρων συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες. Όλα πάντως θα κριθούν στα όσα θα ειπωθούν στη συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ την Τετάρτη.
Φόβος για την ψήφο εμπιστοσύνης 
Στην κυβέρνηση δεν φαίνονται, προς το παρόν, διατεθειμένοι να ζητήσουν από μόνοι τους ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορεί να δηλώνουν πως διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά μετά τις εξελίξεις με τους ΑΝΕΛ επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και πλέον πετούν το «μπαλάκι» στη ΝΔ την οποία καλούν να καταθέσει πρόταση μομφής. 
Στελέχη πάντως των ΑΝΕΛ τόνιζαν το προηγούμενο διάστημα πως δεν θα υπερψήφιζαν μία πρόταση εμπιστοσύνης που ενδεχομένως να έφερνε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ. Ήδη πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους υπενθύμιζαν την καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο κομμάτων για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. 
Νέα κόντρα Μαξίμου - ΝΔ 
Οι εξελίξεις προκάλεσαν νέες πολιτικές κόντρες ανάμεσα στο Μαξίμου και την Πειραιώς. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κάλεσε τον πρωθυπυργό να κατονομάσει τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα στηρίξουν μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και να τοποθετηθεί επί των κινήτρων τους. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση, στον Αλέξη Τσίπρα, για την «αβεβαιότητα» που επικρατεί στην χώρα μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. 
Συνεχίζοντας έθεσε τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:
«Ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε στις 20 Ιουνίου ότι σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα λάβει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Τι άλλαξε από τότε και μιλά για κυβέρνηση ανοχής;
Ο κ. Τσίπρας στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε ότι ακόμη κι αν φύγουν οι ΑΝΕΛ θα έχει 151 βουλευτές. Ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές που είναι τώρα στη αντιπολίτευση, και με ποια κίνητρα αυτοί οι βουλευτές δείχνουν τώρα προθυμία να τον στηρίξουν;
Την ίδια ώρα και λίγο πριν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει, υπογράφει από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο συμφωνία με αντισταθμιστικά οφέλη 230 εκατ. ευρώ στην αναβάθμιση των F-16. Ο κ. Τσίπρας είναι που παλαιότερα διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Τι άλλαξε και στο παρά πέντε της αποχώρησης του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση υπογράφεται τέτοια συμφωνία;».
"Η υποκρισία της ΝΔ, που εδώ και τρία χρόνια ζητά εκλογές και τώρα καταγγέλλει δήθεν αβεβαιότητα, ξεπερνά κάθε όριο" απάντησε, σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. "Σε κάθε περίπτωση, η κα Σπυράκη μπορεί να λύσει όλες τις απορίες της εάν ο αρχηγός της, κ. Μητσοτάκης, είναι πρόθυμος να υλοποιήσει την απειλή που περιφέρει τόσο καιρό. Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του" επισημαίνει.
Ποτάμι: "Ναι" στις Πρέσπες, "όχι" σε πρόταση εμπιστοσύνης 
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση για τη στάση του κόμματος εξέδωσε το Ποτάμι. Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων: 
"Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση; Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει [...] Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές".
Και προσθέτει: 
"Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 - έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις". 
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τετάρτη, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.