Τελευταίες Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την ίδρυση νέων και εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων




Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ ευρώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα  η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας προχώρησε στην προδημοσίευση των δράσεων:
1.     «Δράση 3α.1.4.1.1: Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς  και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών» και
2.      «Δράση 3α.1.4.1.4: Ενίσχυση νέων, νεοσύστατων και υπό σύσταση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς  και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών».
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής:

«Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων θέσεων εργασίας. Χρηματοδοτούμε επενδυτικά σχέδια για νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού η καθεμία από 50.000 έως 400.000 €. Το καθεστώς επιδότησης της δράσης αυτής είναι 60 % και με την πρόσληψη ενός εργαζομένου πρόκειται να φτάνει στο 70%. Το καθεστώς επιδότησης, για επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού από 80.000 έως 400.000 ευρώ το καθένα, ανέρχεται στο 50% και θα φτάνει στο 60 % με την πρόσληψη ενός εργαζομένου. Δίνεται προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς της RIS3 δηλαδή το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, την ενέργεια, το περιβάλλον, το δημιουργικό τουρισμό, την αποκατάσταση και τις προηγμένες υπηρεσίες υγείας, τα μέταλλα και τα δομικά υλικά.


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει την επιχειρηματικότητα με τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ ευρώ. Πρόκειται για τις επενδύσεις στον τουρισμό συνολικού προϋπολογισμού 23.750.000 €, το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου και μικροπιστώσεις με 10 εκατομμύρια €, και τα δύο προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων €. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια €
».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ
1.     «Δράση 3α.1.4.1.1: Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς  και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών»,
Δίνεται προτεραιότητα τους στρατηγικούς τομείς της RIS3 της Θεσσαλίας, δηλαδή το Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, το Δημιουργικό Τουρισμό, την Αποκατάσταση και τις Προηγμένες Υπηρεσίες Υγείας, τα Μέταλλα και τα Δομικά Υλικά.

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση αυτών μέσω τεχνολογικής και μη τεχνολογικής αναβάθμισης, με αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών ή και καινοτομίας, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και της καινοτομίας σε επίπεδο επιχείρησης έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Η Δράση επιδιώκει να συμβάλει στην παραγωγή νέων /καινοτόμων /εξελιγμένων (βελτιωμένων) προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, καθώς και στη διείσδυσή τους σε νέες αγορές.
Προϋπολογισμός:  Η Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης είναι 10.000.000 €, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) προϋπολογίζεται σε 20.000.000 €.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε Σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 80.000 € έως 400.000 €. Η Επιδότηση είναι 50% και 60% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον μια επιπλέον (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας και σε καμία περίπτωση η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των 200.000€ που θέτει ο Καν. 1407/2013.

Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 14η -11 – 2018.

2.     «Δράση 3α.1.4.1.4: Ενίσχυση νέων, νεοσύστατων και υπό σύσταση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς  και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών»

Δίνεται προτεραιότητα στις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική RIS3 της Θεσσαλίας, δηλαδή το Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, το Δημιουργικό Τουρισμό, την Αποκατάσταση και τις Προηγμένες Υπηρεσίες Υγείας, τα Μέταλλα και τα Δομικά Υλικά. Στην περίπτωση νέας επιχείρησης στην αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη και τα χαρακτηριστικά των εταίρων που την συστήνουν. Η Δράση αφορά σε δράσεις ενίσχυσης νέων, νεοσύστατων και υπό σύσταση, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω τεχνολογικής και μη τεχνολογικής αναβάθμισης, με αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών ή και καινοτομίας, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας,  της ποιότητας  και της καινοτομίας σε επίπεδο  επιχείρησης έχοντας ως στόχους: τον προσανατολισμό της παραγωγής  προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας τους μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών, την ενίσχυσή τους για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών κατά προτεραιότητα σε τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης, την υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των Θεσσαλικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση των προϊόντων, την ανάπτυξη συνεργιών βιομηχανίας – εμπορίου – υπηρεσιών.
Προϋπολογισμός:  Η Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης είναι 10.000.000 €, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) προϋπολογίζεται σε 17.000.000 €.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε Σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 50.000 € έως 400.000 €. Η Επιδότηση είναι 60% και 70% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον μια επιπλέον (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας και σε καμία περίπτωση η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των 200.000€ που θέτει ο Καν. 1407/2013.

Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 14η -11 – 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.