Τελευταίες Ειδήσεις

Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Υποβολή των δηλώσεων μέχρι 30/01/2019



Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων απέστειλε στους συναδέλφους ενημερωτική επιστολή, με την οποία τους ενημερώνει ότι η υποβολή των δηλώσεων είναι μέχρι 30/01/2019 για την απαλλαγή ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Η επιστολή έχει ως εξής: Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων σας ενημερώνει ότι δημοσιεύτηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου Ε.2012/17-1-2019 εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή με την οποία παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά με την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (επισυνάπτεται στην παρούσα).
Από 1/1/2019 έχει εφαρμογή το νέο καθεστώτος απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του σχετικού κώδικα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου αυτού, ανεξάρτητα από την κατηγορία λογιστικών βιβλίων που τηρείται, όχι μόνο για αυτούς που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών μέχρι 10.000 ευρώ,  όπως ίσχυε έως τώρα αλλά και για τους νέους υποκείμενους, οι οποίοι με την υποβολή της δήλωσης έναρξης των εργασιών τους επιθυμούν την ένταξη στο καθεστώς αυτό. 
Οι αλλαγές που ισχύουν από 1/1/2019 είναι οι ακόλουθες:

  • Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των ορίου των 10.000 €, που αποτελεί το κριτήριο για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, με σαφήνεια ορίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής των υποκειμένων στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη των εργασιών τους.
  • Η υπέρβαση του ορίου των 10.000 € εντός του φορολογικού έτους, καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη των υποκειμένων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. 
  • Σε περίπτωση προαιρετικής ένταξης στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, δεν υφίσταται υποχρέωση παραμονής για δύο έτη στο εν λόγω καθεστώς.
Οι διατάξεις του ειδικού καθεστώτος δεν έχουν εφαρμογή:
α) στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος,
β) στους υποκείμενους στο φόρο που δεν είναι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας,
γ) στην παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β` της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Κώδικα ΦΠΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον το επιθυμούν υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επισημαίνεται ότι, για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό, η προθεσμία είναι 30 ημέρες από την έναρξη του φορολογικού έτους ήτοι μέχρι 30 Ιανουαρίου 2019. Εκπρόθεσμη δήλωση, ακόμη και στη περίπτωση που ο φορολογούμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις, δεν γίνεται δεκτή με συνέπεια την ένταξη του στο κανονικό καθεστώς  ΦΠΑ.  

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.