Τελευταίες Ειδήσεις

Έξι στις δέκα τελωνειακές κατασχέσεις προϊόντων παραποίησης/απομίμησης βρίσκονται σε μικρά δέματα-Νέα Μελέτη από το EUIPO & τον ΟΟΣΑ





 
ü  Το 63% των κατασχέσεων όλων των παραποιημένων και πειρατικών εμπορευμάτων από τις τελωνειακές Αρχές είναι κυρίως αποστολές μικρών δεμάτων.
ü  Τα παραποιημένα καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα παπούτσια, τα γυαλιά ηλίου, τα κοσμήματα, είναι πιο πιθανό να σταλούν ταχυδρομικά σε μικρά πακέτα.
ü  Πάνω από το ήμισυ όλων των  παγκόσμιων κατασχέσεων με παραποιημένα/πλαστά αγαθά που αποστέλλονται με το ταχυδρομείο περιέχουν, κυρίως, μόνο ένα αντικείμενο.

Μια νέα Μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες αποκαλύπτει ότι 6 στις 10 τελωνειακές κατασχέσεις των εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης είναι σε μικρά δέματα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών ταχυμεταφοράς.

Ή Έρευνα, που διεξήχθη από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνει ότι, αν και τα μεγάλα εμπορεύματα που αποστέλλονται σε κιβώτια στοιχίζουν σε όγκο και αξία, εντούτοις όμως,  οι τελωνειακές Αρχές προχωρούν σε κατασχέσεις όλο και πιο μικρών δεμάτων με αποστολές παραποιημένων και πειρατικών εμπορευμάτων.


Η Μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι αυτές οι μικρές αποστολές τείνουν να είναι σε συσκευασίες των 10 ή λιγότερων αντικειμένων και ότι σχεδόν όλοι οι βιομηχανικοί τομείς χρησιμοποιούν μικρά φορτία, έστω και σε διαφορετικό βαθμό.

Τα μικρά φορτία χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για μικρά καταναλωτικά αγαθά. Σύμφωνα με τη Μελέτη, στα κατασχεθέντα όλων των αποστολών εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης, περιέχονται:


·         στο 84% υποδήματα,
·         στο 77% παραποιημένα οπτικά είδη, φωτογραφικός και ιατρικός εξοπλισμός (ως επί το πλείστον γυαλιά ηλίου) και
·         το 63% περιείχαν ρολόγια, δερμάτινα είδη (όπως ζώνες), τσάντες και κοσμήματα, όλα προϊόντα απομίμησης και όλα σε μορφή μικρών δεμάτων.

Πάνω από τις μισές τελωνειακές κατασχέσεις ταχυδρομικών δεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο περιείχε μόνο ένα αντικείμενο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, κ. Christian Archambeau, ανέφερε σχετικά:

«Αυτή η Μελέτη παρακολουθεί ένα αυξανόμενο και ανησυχητικό φαινόμενο στο εμπόριο πλαστών προϊόντων, των οποίων οι αποστολές πραγματοποιούνται σε μικρά δέματα που αποστέλλονται είτε μέσω ταχυδρομείου είτε υπηρεσιών courier. Είναι δύσκολο για τους τελωνειακούς υπαλλήλους να παρακολουθούν και να προχωρούν άμεσα σε κατασχέσεις. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα είναι χρήσιμα για τη χάραξη μιας πολιτικής, με στόχο τη χάραξη μεθόδων για την καταπολέμηση της απομίμησης των αγαθών. Προσθέτω σε αυτά, πως το μεγαλύτερο μέρος των /παραποιημένων πλαστών εισαγωγών στην ΕΕ προέρχεται κυρίως μέσω εμπορευματοκιβωτίων και άλλων θαλάσσιων αποστολών».

Η προηγούμενη κοινή έρευνα με τον ΟΟΣΑ έχει δείξει ότι το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου — ισοδυναμεί με 338 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και το 5% των εισαγωγών της ΕΕ— είναι πλαστά/παραποιημένα.  Η έκθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τελωνειακές Αρχές κατά την αντιμετώπιση του προβλήματος των παραποιημένων εμπορευμάτων που αποστέλλονται σε μικρά δέματα και πακέτα. Συνήθως, μάλιστα, απουσιάζουν στοιχεία όπως είναι η δήλωση του φορτίου και ο υποστηρικτικός ρόλος των τελωνιακών μεσιτών (brokers) στις συναλλαγές που έχουν μικρό όγκο.

Ως εκ τούτου, αυτά τα δεδομένα από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις εταιρείες courier θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο πόρο επιβολής δικαιωμάτων ΔΙ, αν γίνουν διαθέσιμα στις τελωνειακές Αρχές.  Η ανάλυση της παρούσας Μελέτης χρησιμοποιεί δύο είδη δεδομένων: πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο προϊόντων παραποίησης/απομίμησης οι οποίες βασίζονται σε τελωνειακά στοιχεία σχετικά με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης που ελήφθησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP). Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται από στατιστικά στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση και από στοιχεία της βάσης δεδομένων Comext της Eurostat τα οποία περιγράφουν την εικόνα που επικρατεί στο διεθνές εμπόριο μικρών δεμάτων.

Συνημμένη θα βρείτε τη Μελέτη, καθώς και συνοπτική της σύνοψη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

PRESS CONTACT:
Ruth McDonald
Tel.: +34 965137676
#EUIPOreports

Σημείωση προς τους συντάκτες:

Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.