Τελευταίες Ειδήσεις

Τρικαλινοί γιατροί ετοιμάζουν Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας


Κάνοντας μια επίσκεψη στην Καλαμπάκα συναντήσαμε τον οφθαλμίατρο Γιώργο Γεροδήμο στο ιατρείο του, γνωρίσαμε από κοντά τις πιο συχνές παθήσεις των ματιών, και μάθαμε για ένα μεγάλο του όνειρο, μια επένδυση τριών συναδέρφων γιατρών, που γίνεται πραγματικότητα τη νέα χρονιά, την Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.
– Κύριε Γεροδήμο γιατί επιλέξατε την Οφθαλμολογία; 
Πάντα με συνάρπαζε η ιδέα να ασχοληθώ με την ευγενέστερη ίσως των αισθήσεων και να εμβαθύνω στα μυστικά της. Είναι μια ειδικότητα, η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα να ασχολείσαι συγχρόνως τόσο με την παθολογία, όσο και με τη χειρουργική του ματιού, με θεαματικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Παράλληλα, ο τομέας της έχει εκμεταλευθεί στο έπακρο την πρόοδο της τεχνολογίας. Έχει γίνει απίστευτα σημαντική πρόοδος στις τρεις και πλέον δεκαετίες τόσο στον διαγνωστικό τομέα όσο και στον επεμβατικό – χειρουργικό. Μεταξύ αυτών είναι η διάγνωση – αντιμετώπιση του γλαυκώματος, των διαφόρων ωχροπαθειών,του καταρράκτη, των οφθαλμοπαιδιατρικών προβλημάτων και της διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών με την διαθλαστική χειρουργική. Βαδίζουμε σε μια εποχή στην οποία ο ασθενής χειρουργείται αναίμακτα και με τοπική αναισθησία χωρίς να χρειάζεται ούτε καν νοσηλεία, έχοντας πλέον θεαματικά αποτελέσματα ακόμη και για σοβαρές επεμβάσεις όπως χειρουργεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς και υαλοειδεκτομές. 

– Ποια είναι η εμπειρία σας και που έχετε ειδικευτεί; 
Αποφοίτησα από τη Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έκανα το αγροτικό μου στο κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην οφθαλμολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, και κατόπιν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών εως τον Δεκέμβριο του 2001. Έκτοτε διατηρώ ιατρείο στην πόλη της Καλαμπάκας. Έχω διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος στη κλινική Τίγκα στα Τρίκαλα τη διετία 2004-2005 και στη συνέχεια είχα δημιουργήσει δικό μου οφθαλμολογικό τμήμα στην κλινική Παντελιδάκη που λειτουργούσε έως την αναστολή των λειτουργειών αυτής.
–  Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που απασχολούν τους πελάτες που καταφθάνουν στο ιατρείο σας; 
Τα περιστατικά καλύπτουν όλο το εύρος της παθολογίας αλλά και της χειρουργικής του οφθαλμού. Αν έπρεπε όμως να ιεραρχήσουμε αυτά, τότε σίγουρα τα παιδο-οφθαλμολογικά περιστατικά με απασχολούν περισσότερο εξαιτίας του μικρού χρονικού περιθωρίου για την αντιμετώπισή τους και των συνεπειών στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ένα πρόβλημα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και απασχολεί όλους τους συναδέλφους μου μετά από μια άστοχη αλλαγή του σχολικού εντύπου εξέτασης των μαθητών που δεν ορίζει ευκρινώς την οφθαλμολογική εξέταση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διαφεύγουν σοβαρά προβλήματα που είναι αδύνατον να διορθωθούν αργότερα οδηγώντας στην αμβλυωπία, δηλαδή το τεμπέλικο μάτι και πολλά άλλα προβλήματα που θα γινότανε αντιληπτά από τον οφθαλμίατρο σε μια απλή επίσκεψη.

Στους ενήλικες τώρα τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντώ στο ιατρείο μου είναι σίγουρα τα διαθλαστικά προβλήματα, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και οι παθήσεις ωχράς κηλίδας. Αξίζει να αναφέρουμε το γλαύκωμα που δρα σιωπηλά χωρίς να δίνει συμπτώματα με καταστροφικά προβλήματα για την όραση από το οποίο πάσχουν το 10% του πληθυσμού και μόνον οι μισοί από αυτούς το ξέρουν. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τις ωχρoπάθειες και τους διαβητικούς με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν χωρίς την ιατρική φροντίδα που σήμερα έχει κάνει άλματα, τόσο στην θεραπεία όσο και στα διαγνωστικά μέσα. Συνεπώς μια επίσκεψη προληπτικά θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τυχόν ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση μας. Τώρα όσον αφορά το συχνότατο θέμα του καταρράκτη. Να σημειωθεί εδώ ότι ο καταρράκτης δεν είναι ασθένεια, παρά μια εκφύλιση του φακού που συμβαίνει με την πάροδο των ετών και είναι χρήσιμο να γίνεται το χειρουργείο σχετικά νωρίς πριν σκληρύνει υπερβολικά ο φακός. Καλό θα ήταν λοιπόν να κρατήσουμε από όλα αυτά την ανάγκη για προληπτικούς ελέγχους και την τακτική εξέταση των μικρών μας φίλων από την προσχολική ηλικία.
– Στα σχέδια σας από τη νέα χρονιά είναι η δημιουργία μιας Οφθαλμολογικής Κλινικής στα Τρίκαλα. Είναι κάτι που έλειπε θεωρείται από την περιοχή μας; 
Είναι ανάγκη να καλυφθεί ένα κενό που δημιουργήθηκε στον νομό μας, κάτι που δεν συμβαίνει σε κάποια άλλη περιοχή της Θεσσαλίας. Εξάλλου τα Τρίκαλα είχαν αυτή την δυνατότητα πολύ παλαιότερα πρωτοπορώντας με την κλινική του αείμνηστου Κων/νου Τίγκα, όπου συνεργάστηκα στην αρχή της καριέρας μου.
Στην σημερινή σύγχρονη μορφή της θα πρόκειται για μια Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας εντός της οποίας θα αντιμετωπίζονται όλα τα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά με ότι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό. Είναι μια απόφαση που πήραμε μαζί  με δύο εξαίρετους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά κατάγονται από τα Τρίκαλα με μεγάλη εξειδίκευση στο βυθό του οφθαλμού, στο γλαύκωμα και στον καταρράκτη. Θα λειτουργεί ακόμη και διαθλαστικό τμήμα για την διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας. Πρόκειται δηλαδή για κάτι που θα διευκολύνει ασθενείς και γιατρούς, μιας και θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους συναδέλφους να διεκπεραιώνουν τα περιστατικά τους, ώστε να μην μετακινούνται εκτός νομού για επεμβάσεις, ενέσεις, και άλλες θεραπείες και εξετάσεις που χρειάζονται.
Α.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.