Τελευταίες Ειδήσεις

Ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο την κοινωνική πλειοψηφία



    
Μετά από 8 χρόνια λιτότητας, την προηγούμενη Τετάρτη, ψηφίστηκε ο πρώτος Προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης που δεν περιλαμβάνει περικοπές αλλά μόνο θετικά, ενισχυτικά μέτρα για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Το μέλλον είναι πια στα δικά μας χέρια και η χώρα αλλάζει. Στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, ήταν και είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η οριστική έξοδος από την κρίση. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, όμως όσο προχωράμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας οι συνθήκες θα βελτιώνονται διαρκώς.
     Η αντιπολίτευση κατασκευάζει μια ανεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από το 2010 έως το 2014 που κυβέρνησαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ είχαμε κατά μέσο όρο ύφεση 5% κάθε χρόνο, χάνοντας το 25% του εθνικού μας πλούτου. Από το 2015 έως σήμερα η εικόνα είναι η αντίστροφη. Μάλιστα, η χώρα στο τέλος του 2018, αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης με την ανάπτυξη που έφτασε πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2% και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη το 2019 (2,5%). Παράλληλα στον τομέα των επενδύσεων αναπτύσσονται μια σειρά από κλάδους όπως, της ενέργειας, οι μεταφορές και οι κατασκευές (ολοκλήρωση μεγάλων έργων, οδικών αξόνων π.χ. Ε65, αλλά και της οικοδομής). Στον τουριστικό κλάδο καταγράφεται ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών, στην αύξηση εσόδων και απασχόλησης.

    Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της ανεργίας. Σε τρεισήμισι χρόνια πετύχαμε την μείωση της ανεργίας κατά εννέα περίπου ποσοστιαίες μονάδες (σήμερα 18,3%). Αυτό συνέβη με τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας και με την επικράτηση της σταθερής εργασίας έναντι των μορφών μερικής απασχόλησης. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με προσπάθειες για συνεχή στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων (ενίσχυση ΣΕΠΕ, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου μισθού και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους). Αντίθετα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν οι δυνάμεις εκείνες που συνέβαλαν στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28% προχωρώντας και σε απολύσεις. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει εμμονικά στην επαναφορά του κανόνα του ΔΝΤ για τις αποχωρήσεις-προσλήψεις «5 προς 1» γεγονός που αν συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της υποστελέχωσης του Δημοσίου. Από τον Αύγουστο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το έχει επαναφέρει στο «1:1».
    Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιδιώκει να εκφράζει τους πολλούς, την κοινωνική πλειοψηφία και όχι τις οικονομικές ελίτ. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και ενεργειών. Η αύξηση των δαπανών για την κοινωνική αλληλεγγύη είναι 75% σε σχέση με πέρυσι και 408% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015 (όταν παραλάβαμε). Επίσης διατηρείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (620.000 δικαιούχοι) και διανέμεται το κοινωνικό μέρισμα σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες για μια ακόμη χρονιά, τα οποία η αντιπολίτευση αποκαλεί παροχές. Ακόμη από το 2015 υπάρχει συνεχής αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Έρευνα.
     Επιπλέον στηρίζεται η κοινωνική ασφάλιση, συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ενώ παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της χρεοκοπίας. Στο ασφαλιστικό σύστημα που υπερασπίζεται η αντιπολίτευση, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους ενώ σήμερα πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ 9 στους 10. Επιπρόσθετα πετύχαμε τη μη περικοπή των συντάξεων και την αύξηση των συντάξεων για 620.00 συμπολίτες μας. Επομένως καταφέραμε να βγούμε από την επιτήρηση αλλά μοιράζοντας δίκαια τα βάρη. Αντίθετα το αποτυχημένο ασφαλιστικό Πινοσέτ που προτείνει η Ν.Δ οδηγεί σε δραματική μείωση των συντάξεων και στην ιδιωτική ασφάλιση.
     Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή και καταστροφική χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η έξοδος του Αυγούστου που πέτυχε η δική μας κυβέρνηση δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά είναι μια ιστορική καμπή, που σηματοδοτεί το τέλος μιας οδυνηρής εποχής και την έναρξη μιας νέας. Σήμερα είμαστε ξανά ιδιοκτήτες του τόπου μας και ανασυγκροτούμε τη χώρα για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.
Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΣΥ.ΡΙΖ.Α


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.