Τελευταίες Ειδήσεις

«Καταρρέουν» τα νοικοκυριά: Το 20% των βασικών φόρων δεν πληρώνεται




Την οικονομική εξάντληση των φορολογουμένων αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Πρώτος ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων, δεύτερος ο ΦΠΑ, τρίτος ο ΕΝΦΙΑ και τελευταίος ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η σειρά με την οποία πληρώνουν τους φόρους τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.
Όμως, υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον και ουσιαστικό εύρημα από τα στοιχεία.
Περίπου το 20% των τεσσάρων βασικών φόρων δεν πληρώνεται στην ώρα του με ό,τι αυτό σημαίνει για τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην εποχή της πιο βαριάς φορολόγησης των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει το capital.gr.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
-την υψηλότερη εισπραξιμότητα από τους τέσσερις βασικούς φόρους παρουσιάζει το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών 89,26%.
-τη δεύτερη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 παρουσιάζει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας με ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών 83,77%
-την τρίτη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στο ίδιο δεκάμηνο εμφανίζει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός ΕΝΦΙΑ. Το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών του ΕΝΦΙΑ ανήλθε στο 74,18%
-τη χαμηλότερη εισπραξιμότητα εμφανίζει ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με 68,89%

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.