Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

Δημοσκόπηση Public Issue: Ισχυρό προβάδισμα για τη Ν.Δ - Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

meteoravoice | 7:13 μ.μ. Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 |
Posted on
 • Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018
 • by
 • meteoravoice
 • in
 • Ετικέτες


 • Δημοσκόπηση Public Issue: Ισχυρό προβάδισμα για τη Ν.Δ - Ποια κόμματα μπαίνουν στη ΒουλήΣτις 16,5 μονάδες διαμορφώνεται τη προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, σύμφωνα με την Public Issue.
  Συγκεκριμένα, το σχετικό ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται στο 38,5% έναντι 22% για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 9,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% και η Χρυσή Αυγή με 7%, ενώ κάτω από το όριο του 3% και συγκεκριμένα μόλις στο 2% διαμορφώνεται η εκλογική επιρροή των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
  Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, «παγιωμένες» από την αρχή του 2018 είναι οι τάσεις του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με την ανάλυση της Public Issue.
  Με αφορμή τα νέα στοιχεία από το Πολιτικό Βαρόμετρο, στα οποία αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων ότι η παράσταση νίκης υπέρ της Ν.Δ. ξεπερνά τις 50 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνεται ότι: «Κανένα από τα μείζονα συμβάντα του τρέχοντος έτους (Συμφωνία των Πρεσπών,κυβερνητική καμπάνια σχετικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος, φονικές πυρκαγιές της Αττικής, διώξεις παλιών αξιωματούχων για διαφθορά, διαφαινόμενη μη-περικοπή των συντάξεων, συμφωνία Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού για τον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, κ.λπ.) δεν φαίνεται να έχουν ασκήσει ιδιαίτερη επίδραση στην πολιτική σκηνή, τουλάχιστον η συνισταμένη τους. Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων παρουσιάζει εντυπωσιακή σταθερότητα. Γενικότερα, η εν λόγω σταθερότητα φαίνεται ότι χαρακτηρίζει συνολικά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο 2015-2018, γεγονός με αυτονόητη πολιτική σημασία».

  Τα αποτελέσματα της εκτίμησης εκλογικής επιρροής.
  Η ανάλυση της Public Issue αναφέρει:
  Η Ν.Δ. έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο β’ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20%.
  Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10%.
  Το ΚΚΕ, με 7,5% και η Χρυσή Αυγή, με 7%, διεκδικούν επί ίσοις όροις την 4η θέση. Το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο κινείται στους ρυθμούς του εορτασμού του Ιωβηλαίου του, συγκεντρώνει στην παρούσα μέτρηση περισσότερες πιθανότητες να προηγηθεί.
  Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ., Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.
  Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της Ν.Δ. να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).
  Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (5κομματική). Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και στο παρελθόν, η εν λόγω εκτίμηση θεωρείται επισφαλής.
  Όπως δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, οι πολίτες που θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών συνεχίζουν να αυξάνονται (60%). Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσοστό του δείκτη στην τελευταία 10ετία. Υψηλότερο (71%) έχει καταγραφεί μόνον κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2012, ενώ και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 59%.
  Το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 46% των πολιτών και θετικά από το 15%. Η εικόνα αυτή διαφέρει αισθητά από την προεκλογική περίοδο του 1/2015. Αντιστρόφως, πιθανή νίκη της Ν.Δ. αντιμετωπίζεται θετικά από το 34% των πολιτών και αρνητικά από το 24%.

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW