Τελευταίες Ειδήσεις

Πολιτική παρέμβαση του Χρ. Σιμορέλη στο OPEN TV



    
Σε πολιτική συζήτηση στο OPEN TV, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7.00» με τους Ι. Χασαπόπουλο και Γ. Σαραντάκο, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστος Σιμορέλης. Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Σκάνδαλα στην Υγεία.
     Ο Βουλευτής, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε ότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες για τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Ακόμη πρόσθεσε ότι η τρύπα των 87 δις. στην υγεία προέκυψε μετά από συγκεκριμένες πολιτικές παρελθόντων κυβερνήσεων. Το νοσοκομείο Ντυνάν κατέληξε μέσα από μεθοδευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, αντί πινακίου φακής, ενώ ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και ως τέτοιο απαγορεύονταν να εκποιηθεί εκ του Συντάγματος. Επιπλέον ανέφερε ότι στην Εξεταστική Επιτροπή προέκυψαν πολλά ευρήματα και συνεπώς η πλειοψηφία ζητά από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει το σύνολο της υπόθεσης για το Ντυνάν και να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση. Ο κ. Σιμορέλης ανέφερε ότι οι πολιτικοί δεν είναι Δικαστές και πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλεία της. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα που θα ασχοληθεί η Επιτροπή σε επόμενες συνεδριάσεις όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ζήτημα του Φαρμάκου στο οποίο έγινε μεγάλο πάρτι με τη φαρμακευτική δαπάνη να ξεπερνά τα 5,5 δις. ευρώ.

     Στη συνέχεια, ο κ. Σιμορέλης τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αρθροσκοπήσεων. Ο Βουλευτής επισήμανε ότι είναι αδιανόητο η διαγνωστική αρθροσκόπηση που γίνεται σε ιατρείο και διαρκεί μόλις 20 λεπτά, εξέταση της οποίας οι τιμές στην αγορά διεθνώς δεν υπερβαίνουν τα 400 ευρώ, να κοστολογείται ισάξια, στα 1500 ευρώ, με την επεμβατική αρθροσκόπηση (μέθοδο ταυτόχρονα διαγνωστική και χειρουργική) που πραγματοποιείται σε κλινικές νοσοκομείων και έχει διάρκεια νοσηλείας 2 ημέρες. Αυτή η απόφαση τιμολόγησης υπογράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014 (μόλις επτά ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής) από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη. Το ποσό αυτό βεβαίως κλήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ εν μέσω γνωστών ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων. Επιπλέον ο μοναδικός ιατρός που εφάρμοσε τη μέθοδο της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο ήταν ο κ. Σαλμάς, βουλευτής της Ν.Δ και πρώην Υφυπουργός Υγείας. Όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση το 2015, μείωσε την τιμή για την διαγνωστική αρθροσκόπηση στα 300 ευρώ (150 ευρώ η αρθροσκόπηση και 150 ευρώ τα αναλώσιμα της αρθροσκόπησης) μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Στόχος όλων αυτών των ενεργειών ήταν να μειωθεί η ζημία που μπορεί να είχε υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις υψηλές τιμές. Η διερεύνηση της υπόθεσης παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι, πέραν από την κατάφωρα αντιδεοντολογική συμπεριφορά συγκεκριμένων αξιωματούχων, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διαπλοκής, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και σε κάθε περίπτωση πλημμελούς υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων και στο χώρο της Υγείας τις προηγούμενες δεκαετίες. Επομένως η πλειοψηφία της επιτροπής ζήτησε την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
    Ακόμα ο Βουλευτής ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα ανοίγματος λογαριασμών του κ Σημίτη από την Αρχή Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο κ. Σιμορέλης υποστήριξε ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως. Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη (Χρηματιστήριο, Εξοπλιστικά, Υγεία) και σχετίζονται με την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, όποτε εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν ο πρώην πρωθυπουργός να μην είχε εικόνα για όλα αυτά. Τέλος σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν σε όλες τις υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, τα πολιτικά πρόσωπά να κρύβονται πίσω από το άρθρο 86 (περί ευθύνης Υπουργών) του Συντάγματος, διάταξη που στην επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.