Τελευταίες Ειδήσεις

Βουλή: Σκληρή κόντρα για Εκκλησία, ιδιωτικά ΑΕΙ, Συνταγματική αναθεώρηση



Βουλή: Σκληρή κόντρα για Εκκλησία, ιδιωτικά ΑΕΙ, Συνταγματική αναθεώρησηΠλήρης διάσταση απόψεων σε ότι αφορά  την επικείμενη αναθεώρηση βασικών άρθρων του Συντάγματος μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε κεντρικά ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων από τον λαό.
Η αντιπαράθεση ήταν σφοδρή και η μετωπική σύγκρουση επαναλήφθηκε τρείς φορές με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς να διαμαρτύρονται για παραγκωνισμό από τη συζήτηση.
Η διένεξη έκλεισε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η επόμενη Βουλή δεν θα δεσμευθεί από το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο προς τον αριθμό των υπό αναθεώρηση άρθρου και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι η επόμενη Βουλή δεν θα μπορεί να αναθεωρήσει κατά το δοκούν τα άρθρα που έχει συμφωνηθεί ότι θα τροποποιηθούν αλλά ότι θα δεσμεύεται ως προς την κατεύθυνση της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

"Η υπερψήφιση στην προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς την κατεύθυνση. Έχω να σας καταθέσω σχετικό σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου με τίτλο "η δέσμευση της Βουλής από τις προτάσεις της κατευθύνουσας Βουλής". Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου που κάνει αυτή την ερμηνεία. Ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση" ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός. Προς ενίσχυση του επιχειρήματός του επικαλέστηκε και ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου από το 2001. 
Η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ήταν άμεση. Ανέγνωσε και εκείνος απόσπασμα του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου που σημείωνε ότι "ο προσδιορισμός των υπό αναθεώρηση άρθρων δεσμεύει τη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να προσθέσει νέες διατάξεις. Μπορεί όμως να προσδώσει στην αναθεώρηση νέο και διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έδωσε η προτείνουσα Βουλή" είπε ο κ. Μητσοτάκης, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικές απόψεις στο ίδιο πνεύμα του Αριστόβουλου Μάνεση και του Αντώνη Μανιτάκη.
"Αν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προσδιορίσατε τινάζετε τη συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα. Σε καμία περίπτωση η Ν.Δ δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την ερμηνεία διότι αντιβαίνει πλήρως στη συνταγματική ταξη" κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ανέπτυξαν και οι δύο σε ότι αφορά την ουσία συγκεκριμένων διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της χώρας με αιχμή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην «πρόταση συμφωνίας» με τον Ιερώνυμο κατηγορώντας την ΝΔ ότι όπως με το Μακεδονικό η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε θέση
«Μήπως σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ στο κόμμα σας» ανέφερε σκωπτικά απευθυνόμενος προς τις πτέρυγες της ΝΔ, ενώ επιτέθηκε και σε ότι αφορά την κριτική τη αντιπολίτευσης για τις 10.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο.
«Δεν θέλετε γιατρούς δασκάλους, πυροσβέστες, νοσηλευτές; Θέλετε και μικρό δημόσιο αλλά και να παραμείνουν οι ιερείς στο δημόσιο» υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι η ρητορική είναι αποτέλεσμα του παντρέματος του νεοφιλελευθερισμού με τον ακραίο συντηρητισμό που εκφράζει η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέβεται τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επικαλούμενος τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι πρόκειται για προεκλογική αβάντα του αρχιεπισκόπου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ευθέως για «παζάρι» που εκτός των άλλων προβλημάτων δημιουργεί ζητήματα και στις σχέσεις της χώρας με το Πατριαρχείο.
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ανοίξουν άλλες 10.000 θέσεις για να προσλάβετε τους φίλους σας» είπε ο αρχηγός της ΝΔ και χαρακτήρισε «κοροιδία και απάτη» τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για νέες προσλήψεις στις θέσεις των ιερέων.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι είναι σύμφωνος με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και επανερχόμενος στις μετακινήσεις των ιερέων και τις δεσμεύσεις Τσίπρα για νέες προσλήψεις τον αποκάλεσε «λαικιστή χειρίστου είδους».
Σφοδρή ήταν και η αντιπαράθεση σε ότι αφορά το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα επικαλούμενος τόσο την φυγή εκατοντάδων φοιτητών μας στο εξωτερικό όσο και την ανάγκη να μεταβληθεί η χώρα πόλο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και κεφαλαίων.
Ο αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την απόψη ότι η ίδρυση μη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αναβαθμίσει και τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και με αφορμή τη θέση του αυτή μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας.
«Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως. Τα πανεπιστήμια μας δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους άλλους δημόσιους χώρους. Και οι μπαχαλάκηδες και οι ρουβίκωνες θα πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια την επόμενη ημέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση» δήλωσε αυστηρά.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αμετακίνητος.
«Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη διότι θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή δεν θα είναι προς όφελος της λαικής πλειοψηφίας» απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης εκτίμησε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα υποβαθμίσει περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστήμια καθώς όπως υποστήριξε θα πρέπει να επιχορηγούνται και τα ιδιωτικά.
«Όσο είμαστε εμείς εδώ άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη παιδεία για τα παιδιά του λαού δε θα υπάρξει» διαμήνυσε.
Διαμάχη υπήρξε και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την διενέργεια δημοψηφισμάτων έπειτα λαική πρωτοβουλία αλλά και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποκρισία υπενθυμίζοντας την «κωλοτούμπα» Τσίπρα με το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015 αλλά και τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε ανάλογες προτάσεις της ΝΔ σε προηγούμενες παρόμοιες διαδικασίες, ενώ κατηγόρησε και εκείνος με τη σειρά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διατήρηση του κατάπτυστου άρθρου 86 που αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.