Τελευταίες Ειδήσεις

Έτοιμος ο νέος χάρτης μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας για την Εξισωτική Αποζημίωση



Μετά από εντατική διαβούλευση, ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης έμεινε απόλυτα συνεπής σε όσα είχε τονίσει και κατά τη συνάντηση του με τον Βουλευτή Τρικάλων κ. Χρήστο Σιμορέλη (11/10/2018), ότι δηλαδή δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα όλης της διαδικασίας διαβούλευσης, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι με τη νέα οριοθέτηση παραμένουν στις περιοχές που λαμβάνουν Εξισωτική Αποζημίωση και τα 6 Δημοτικά Διαμερίσματα των Τρικάλων που στον αρχικό χάρτη της διαβούλευσης υπήρχε κίνδυνος να μείνουν εκτός λόγω κριτηρίων. Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Επίσης ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019. Ακόμη το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να φτάσει τα 240 εκ. ευρώ. Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στη διαβούλευση και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.