Τελευταίες Ειδήσεις

Συνάντηση Χρ. Σιμορέλη με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ



     Με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Λάμπρο Σέμπο συναντήθηκε την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής παρακολούθησης τους συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κ. Χρήστος Σιμορέλης. Η συνάντηση προγραμματίστηκε αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν την παρακολούθηση της λειτουργίας, της εξέλιξης και της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
     O Βουλευτής ενημερώθηκε για την πορεία του ΕΦΚΑ και τη σύζευξη των πληροφοριακών συστημάτων των παλαιών ταμείων. Ήταν πολιτική επιλογή και απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και τη διαμόρφωση κοινών κανόνων για όλους τους εργαζόμενους. Οι πολιτικές επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων (PSI, δομημένα ομόλογα, αποθεματικά-χρηματιστήριο) που οδήγησαν στα όρια της χρεοκοπίας το ασφαλιστικό. Αυτές οι στρεβλώσεις και η κακοδιαχείριση είχαν ως αποτέλεσμα το 2015 να έχουμε 1,18 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, επιτυγχάνονται πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ (777 εκατ. ευρώ το 2017 και πρόβλεψη για 1,4 δις ευρώ το 2018). Η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα στην παράδοση του στα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα (ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ-Ν.Δ).

     Βέβαια στην πορεία του νέου οργανισμού υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Έτσι ο κ. Σιμορέλης ενημέρωσε τον Διοικητή για τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση αιτημάτων ασφαλισμένων και στην έκδοση συντάξεων στον περιφερειακό τμήμα Αγροτών Λάρισας (πρώην ΟΓΑ). Ο κ. Σέμπος δεσμεύτηκε για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση δομών και προσωπικού έτσι ώστε  να επιλυθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα προβλήματα. Επίσης ο Διοικητής τόνισε πως στόχος του ΕΦΚΑ είναι οι ασφαλισμένοι όλων των παλαιών ταμείων σταδιακά να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους (Τρίκαλα) και όχι να αναγκάζονται να μετακινούνται για υποθέσεις τους σε άλλους Νομούς. Τέλος ο κ. Σέμπος επισήμανε πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια με τον ΕΦΚΑ έτσι ώστε σε πολύ λίγο χρόνο και με περιορισμένο προσωπικό να γίνουν αναγκαίες αλλαγές που σε άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντική συμβολή των εργαζόμενων στα Ταμεία σε αυτό το σχέδιο.



Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.