Τελευταίες Ειδήσεις

Μαζική και μαχητική η απεργιακή κινητοποίηση Σωματείων στα Τρίκαλα



«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Με αυτό το σύνθημα απεργοί από διάφορους κλάδους δουλειάς απάντησαν  στα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους «εθνικούς στόχους» των μονοπωλίων με τη μαζική διαδήλωση στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων
Με το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων  που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, παίρνουν θέση απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, που εντείνουν την επίθεση με στόχο τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας.
Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι για τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Ο αγώνας και η πάλη με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετοί αγρότες , ενώ το «παρόν» στην κεντρική πλατεία έδωσαν και αγροτικά οχήματα . Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Αποστόλη Θωμόπουλου , προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» ο οποίος τόνισε: «Συνάδελφοι αγρότες-κτηνοτρόφοι, Μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων δίνουμε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων όσων ψήφισαν τα Μνημόνια και στηρίζουν τις πολιτικές που μας  οδηγούν στην φτώχεια, το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

             Να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια:
Ø  Στην άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα κάθε είδους χαράτσια.
Ø  Στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα που μειώνουν κάθε χρόνο το εισόδημα μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε, να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε.
Ø  Στους πλειστηριασμοί και τις κατασχέσεις.

            Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους αγρότες και δεν τηρεί ούτε καν τις δεσμεύσεις τις οποίες αναγκάζεται να κάνει κάτω από την πίεση των αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όπως το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, την κατάργηση του φόρου στο κρασί ενώ μειώνει το αφορολόγητο που είχαμε κερδίσει στα μπλόκα το 2016.
            Συμμετέχουμε με το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που διεκδικούμε ως αγροτικό κίνημα, με διακριτή παρουσία στις συγκεντρώσεις και την συμβολική συμμετοχή αγροτικών μηχανημάτων.
            Με τους μαζικούς αγώνες μας και τον κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση και να έχουμε κατακτήσεις που θα δίνουν ανάσες.
            Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι αγωνιστικοί Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι σας καλούν σε ανυποχώρητο αγώνα για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες για μια ζωή με δικαιώματα ώστε να απολαύσουμε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.
            Οργανώνουμε την πάλη μας με την μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στην Νίκαια Λάρισας.
                Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ για νέους μαζικούς, δυναμικούς και νικηφόρους αγώνες κόντρα στην μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση και τις απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά μας.»

Η κεντρική ομιλία  πραγματοποιήθηκε από το  Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων στον κλάδο γάλακτος- τροφίμων-ποτών ο οποίος ανέφερε:
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες  εργαζόμενοι,
Η απεργία μας είναι απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης που συνεχίζει το ίδιο βιολί. Ενώ, εμείς ζούμε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα, τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, αυτοί θέλουν να μας πείσουν από τα μπαλκόνια και τις πολυθρόνες των γραφείων τους ότι «εγένετο φως», ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα, την άγρια εκμετάλλευση από τη μεγαλοεργοδοσία.
Είναι επαγγελματίες ψεύτες. Επαγγελματίες δημαγωγοί και έμποροι ψεύτικων προσδοκιών. «Μανούλες» στην υπηρεσία των αφεντικών, οι καλύτεροι «υπάλληλοι».
Τόσο, που ξεδιάντροπα λένε, ότι «τελείωσαν τα μνημόνια» και την ίδια ώρα ούτε ένας αντεργατικός νόμος που τα συνοδεύει δεν έχει πειραχτεί ούτε στο ελάχιστο.
Ακόμα και ο πιο εμβληματικός νόμος για τον κατώτερο μισθό, ο νόμος Βρούτση, εφαρμόζεται μέχρι κεραίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι ξεδιάντροποι!!
Μην κάνει εντύπωση σε κανέναν. Έτσι θα συνεχιστεί το έργο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, με το μάτι στραμμένο στις εκλογές τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης και οι κυβερνώντες μας έχουν συνηθίσει στα πολλά «θα» και σε διαρκή προσπάθεια να παρουσιάζουν την κόλαση με παράδεισο.
Από τη μια, θα λένε ότι δουλεύουν για μας, ότι σχεδιάζουν για το καλό μας, θα πετάνε και λίγα ψίχουλα για να μας πείσουν και από την άλλη, θα ακονίζουν τα ψαλίδια των νέων περικοπών και των νέων βασάνων για μας, για να θωρακίσουν τα κέρδη των λίγων.
Από τη μια, θα μας μιλάνε για ευημερία και ασφάλεια και από την άλλη, θα πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για το λαό μας, δίνοντας «γη και ύδωρ» στα γεράκια του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Τους λέμε καθαρά: «Δεν τσιμπάμε, δεν ξεγελιόμαστε. Θα πορευτούμε με οδηγό τις δικές μας ανάγκες, που δεν χωράνε στο δρόμο του κεφαλαίου, που γεννάει εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους».
Η περιβόητη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για τα μονοπώλια είναι "ανάπτυξη προβλημάτων" για μας τους εργαζόμενους, για το λαό.
Γιατί οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχιστούν, γιατί είναι αναγκαίες για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και εμείς δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την άθλια ζωή.
Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και η ΝΔ, που διεκδικεί να ξαναγίνει κυβέρνηση, δεν θα καταργήσουν τους 700 μνημονιακούς νόμους, αντίθετα είναι δεσμευμένοι για νέα αντεργατικά μέτρα.
Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν διαρκώς πως η ανάπτυξή τους δεν είναι για τους εργαζόμενους, αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό μας δείχνουν και οι κλάδοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη (τρόφιμα, Τουρισμός, Τηλεπικοινωνίες, ιδ. Υγεία).
Ούτε θα έχουμε κανένα όφελος από την αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας, που αφορούν τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των αγορών, ούτε από την εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα. Ίσα-ίσα, μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου που φέρνει νεκρούς, καταστροφές και προσφυγιά…
….Σωστά συνάδελφοι, είχαμε εκτιμήσει, πέρσι στις μεγάλες κινητοποιήσεις και την απεργία ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο, ότι σκοπός τους είναι να βάλουν στον έλεγχό τους, να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων, να ξαναβάλουν την αστυνομία μέσα στα συνδικάτα.
Ό,τι και να κάνουν, τους εργάτες και τους αγώνες δεν μπορούν να τους ανακόψουν.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους από κάθε  κλάδο, σωματείο σε επαγρύπνηση. Η ταξική μας ενότητα θα σμπαραλιάσει τους σχεδιασμούς τους.
Όσο και αν προσπάθησαν να αποτρέψουν μια Γενική Απεργία, δεν τα κατάφεραν!!

Γιατί υπάρχουν και δουλεύουν γι΄ αυτή την προοπτική οι Ομοσπονδίες, όπως η Ομοσπονδία των Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Τροφίμων-Ποτών, του  Φαρμάκου, γιατί υπάρχουν Εργατικά Κέντρα, όπως της Λάρισας. των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Αγρινίου, Γιατί υπάρχουν Συνδικάτα, Πρωτοβάθμια Σωματεία και στο νομό μας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που σήμερα οργανώσαμε την απεργιακή συγκέντρωση, που καλέσαμε τους εργάτες και τις εργάτριες του νομού μας, απ΄όλους τους κλάδους, σωματεία, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και την συγκέντρωσή μας. Κι αυτό συνάδελφοι γίνεται, επειδή υπάρχει το ΠΑΜΕ. Οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα για να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.
Η πανεργατική απεργία δίνει απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση και την κοροϊδία, βάζει μπροστά τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες!
Μόνο στον ύπνο τους μπορούν να δουν οι κατ΄ επάγγελμα απεργοσπάστες ότι θα πετύχουν τα βρώμικα σχέδιά τους. Όσο κι αν χτυπάνε τα ταξικά συνδικάτα, όσο κι αν χτυπάνε το ΠΑΜΕ, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ανασύνταξη του κινήματος, για συνδικάτα γερά, μαζικά, ταξικά, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής σκληρής πραγματικότητας. Ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, θα το πετύχουμε σε αυτή την προοπτική.
            Με μεγαλύτερο πείσμα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν μάχη ώστε να φτάσουμε στην πανεργατική απεργία με πλήθος αγωνιστικών πρωτοβουλιών σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές των ανθρώπων της εργοδοσίας η απεργία οργανώθηκε.»
    Τη συγκέντρωση διαδέχτηκε μεγάλη και μαχητική  πορεία στους δρόμους των Τρικάλων με συνθήματα όπως «751 βασικό μισθό τέρμα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», «Κανείς συμβιβασμός με τις περικοπές», «Τη ζωή που φτιάχνουν πρέπει να αλλάξεις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις», «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, είναι η απαίτηση των εργατών»
Η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων(ΕΚΤ) όπου στους συγκεντρωμένους μίλησε η Κων/να Παππή , πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων , αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες των παρατάξεων του κυβερνητικού-εργοδοτικού  συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ)   για τη διαλυτική κατάσταση που έχουν φέρει στο ΕΚΤ . Χαρακτηριστικό είναι ότι η διορισμένη διοίκηση του ΕΚΤ που απαρτίζεται αποκλειστικά απ’ αυτές τις παρατάξεις δε διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα  , μέρα πανελλαδικής απεργίας !!! Επίσης, κατήγγειλε ότι «ενώ η θητεία της διορισμένης διοίκησης λήγει σε τρεις βδομάδες δεν έγινε ακόμη εκκαθάριση του μητρώου του ΕΚΤ , την ώρα που υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις παρατυπιών σε αρχαιρεσίες σωματείων. Δηλαδή η διορισμένη διοίκηση των ΠΑΣΕ και ΔΑΚΕ ετοιμάζεται για μια ακόμη προσπάθεια ενός συνεδρίου νοθείας» , τονίζοντας ότι θα « παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε  η  απάτη και η νοθεία να μην  περάσει ! Για Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι σύμμαχο των αφεντικών»
            ● Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη της Καλαμπάκας , που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καλαμπάκας που στηρίζεται από τα σωματεία μας και μέλη των σωματείων μας συμμετέχουν  σ’ αυτή.

Εργατικά σωματεία  Τρικάλων: 
Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων & Ποτών
Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων
Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Σωματείο Λογιστών & Βοηθών Λογιστών


.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.