Τελευταίες Ειδήσεις

ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ;



Πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού.

            Επειδή είχα την  τιμή να έχω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθηγητή τον π. Γεώργιο Μεταλληνό, Θεολόγο, Κοινωνιολόγο και Ιστορικό, ο οποίος μελετά σε βάθος τον Δυτικό Πολιτισμό, οφείλω να υπενθυμίσω σε όλους μας, ότι από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μετά το 1821 εκτός του Ιωάννη Καποδίστρια οι υπόλοιποι Βασιλείς και Πρωθυπουργοί της Ελλάδας φρόντιζαν πάντοτε για ό,τι αποφασίζουν να παίρνουν τις ''ευλογίες'' των Γερμανών και των Φράγκων. Από το 1836 έως το 1952 έγιναν πάνω από διακόσιες απαλλοτριώσεις της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Μόνον ο Όθωνας έκλεισε και δήμευσε την περιουσία πεντακοσίων πενήντα μοναστηριών.
            Το 95% της περιουσίας της Εκκλησίας το πήρε το Ελληνικό κράτος. Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, τα γήπεδα και δεκάδες σχολεία είναι χτισμένα μέσα σε οικόπεδα των ενοριών της χώρας. Η ενορία μου το Φλαμούλι π.χ. από τα τετρακόσια στρέμματα που είχε, σήμερα κατέχει μόνον σαράντα. Είναι απλό λοιπόν να κατανοήσουμε πως ψίχουλα είναι αυτά που δίνει το κράτος σε αντάλλαγμα για την μισθοδοσία των ιερέων σε σχέση με αυτά που πήρε. Το δίκαιο λοιπόν θα ήταν το κράτος να επιστρέψει πρώτα τα μισά έστω και στην συνέχεια να μιλά για την μη μισθοδοσία των ιερέων από αυτό.
            Δεν καταλαβαίνω και τον λόγο, γιατί η Εκκλησία να μην διαχειρίζεται μόνη της την περιουσία της και απαιτεί το κράτος να την διαχειρίζονται μαζί; Όταν παλλαιότερα προσπάθησε η Εκκλησία να δημιουργήσει δική της τράπεζα τότε η πολιτική εξουσία με δόλιο τρόπο έριξε τον τότε αρχιεπίσκοπο με αναπόδεικτες κατηγορίες ότι τάχα ήταν ανήθικος. Οι ρόλοι των επισκόπων και των πολιτικών, Εκκλησίας και Κράτους από το Ελληνικό Σύνταγμα είναι διακριτοί, άρα επί της ουσίας όσον αφορά την διοίκηση υπάρχει ο διαχωρισμός τους. Αυτός που δεν σέβεται μέσα στην ιστορία αυτόν τον χωρισμό είναι το κράτος που θέλει κατά καιρούς να εκμεταλλεύεται την Εκκλησία.

            Σκοπός λοιπόν βαθύτερος είναι μέσα από νέα νομοσχέδια και την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να γίνει αποθρησκειοποίηση του κράτους. Και αυτό ποιόν θα πλήξει; Σίγουρα δεν θα πλήξει την Εκκλησία διότι έχει θεμέλιό της τον Αληθινό Θεό και καθημερινό της συμπαραστάτη τον απλό λαό. Απλά το κράτος θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερους ναρκομανείς, περισσότερους παράνομους πολίτες, περισσότερους απαίδευτους ανθρώπους καθώς η παιδεία μας δεν δημιουργεί πια ενάρετους πολίτες αλλά μηχανάκια για το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής χρήματος.
            Τα διάφορα Ευρωπαϊκά κέντρα είναι αυτά που με παρόμοιες ενέργειες σαν αυτήν που επιδιώκει ο σημερινός πρωθυπουργός,  προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα του Ελληνικού Έθνους την οποία διασφαλίζει η Ορθόδοξή πίστη. Εγώ δεν πιστεύω πως από μόνος του ο πρωθυπουργός θα ήθελε προεκλογικά να τα βάλλει με τους ιερείς. «Η Ορθοδοξία είναι το μόνο διαφοροποιητικό στοιχείο του Έθνους μας από την Δύση γι' αυτό έχει μπει στο στόχαστρο των Ευρωπαίων», λέγει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο π. Γεώργιος Μεταλληνός. Εάν λοιπόν οι νόμοι πλήξουν τους ιερείς που είναι οι τελευταίοι που αγωνίζονται στα χωριά μας να κρατήσουν ενωμένους τους Έλληνες τότε η πνευματική άλωση του Έθνους μας θα είναι πολύ πιο εύκολη.
            Ας μείνουμε λοιπόν ενωμένοι κλήρος και λαός με την μητέρα μας Εκκλησία διότι αυτή μέσα στους αιώνες έμεινε ανίκητη. Καμιά πονηρή δύναμη ας μην διασπάσει και την ενότητα μεταξύ επισκόπων και κληρικών διότι ούτε οι επίσκοποι μπορούν να σταθούν στις μητροπόλεις τους χωρίς το έργο των ιερέων αλλά ούτε και οι ιερείς μπορούν να λειτουργήσουν  και να ενεργήσουν χωρίς τον σύνδεσμο της κάθε τοπικής Εκκλησίας που είναι ο επίσκοπος. Ας αντισταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι με την προσευχή μας αλλά και με κάθε άλλο έννομο μέσο, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια και με το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία δικαιώθηκε ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τέλος και οι πολίτες όλοι αυτής της χώρας ας μην ξεχνούν ότι μετά την άρση της  μονιμότητας των ιερέων θα έχουν κι άλλοι εργαζόμενοι σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.