Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name pic name pic name
pic name pic name pic name
pic name pic name pic name
pic name pic name pic name
pic name pic name pic name
pic name pic name pic name
pic name
pic name pic name pic name

Ιερώνυμος: 'Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία - Ιερά Σύνοδος: Δεν βάλαμε υπογραφή

meteoravoice | 2:53 μ.μ. Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018 |
Posted on
 • Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018
 • by
 • meteoravoice
 • in
 • Ετικέτες

 • Ιερώνυμος: 'Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία - Ιερά Σύνοδος: Δεν βάλαμε υπογραφήΜετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στους κόλπους των ιερέων τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει σήμερα μετά την Ιερά Σύνοδο διευκρινιστικές δηλώσεις.  
  «Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχολιάζοντας όσα ακούγονται, γράφονται και λέγονται στην δημόσια σφαίρα μετά από το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των κληρικών.
  «Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».
  Όπως είπε πολλάκις, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».

  «Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, σε μια προφανή προσπάθεια του να "μαλακώσει" τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο απο την πλευρά του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, όσο και απο Μητροπολίτες, οι οποίοι δήλωναν άγνοια για όσα έχουν ειπωθεί ερήμην τους ανάμεσα στο Μαξίμου και την Αρχιεπισκοπή.
  Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι οι αποφάσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν συλλογικά και όχι απο τον ίδιο, εκτιμώντας ότι ίσως και πριν απο τέλος του 2018 να έχει υπάρξει η τελική συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους
  Ιερά Σύνοδος: Στην συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν επιδιώχθηκε ούτε υπογράφηκε συμφωνία!
  Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκής Ιεράς Συνόδου όπου υπήρξε ενημέρωση και ανάλυση για τις αλλαγές που φέρνει η συμφωνία για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, ήρθε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία βάζει φρένο σε όσους πανηγυρίζουν αλλά και σε όσους αναθεματίζουν την συμφωνία.
  Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης (06/11/2018) αναφέρει:
  1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης». 
  2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.  
  3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας. 
  4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
  (α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
  (β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
  (γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
  (δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
  (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί». 
  5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού. 
  6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.  
  Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
  Σφοδρή επίθεση Αμβρόσιου κατά Τσίπρα: Δεν κρύβετε το μίσος σας για τον ιερό κλήρο
  Φίλης: Καθαρή ρύθμιση των σχέσεων με την Εκκλησία - Όχι σε γαλαντομίες
  Σύνδεσμος Κληρικών: Αισθανόμεθα προδομένοι για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW