Τελευταίες Ειδήσεις

Προϋπολογισμός 2019: Νέα εποχή για τη χώρα (Πολιτική παρέμβαση του Χρ. Σιμορέλη στο Kontra Channel)



    
Στο Kontra Channel και στην εκπομπή του Π. Παναγιωτόπουλου, «Χώρα εν Καμίνω», βρέθηκε ο Βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Σιμορέλης την περασμένη Τετάρτη σε συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι ήταν ο προϋπολογισμός του 2019, το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η διερεύνηση των σκανδάλων και έγιναν αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ των παρευρισκόμενων.
     Αρχικά ο κ. Σιμορέλης σημείωσε ότι κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός Προϋπολογισμός που έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε με βάση προτεραιότητες της χώρας και όχι των δανειστών, γεγονός που καταδεικνύει τη μετάβαση τις Ελλάδας σε μια νέα εποχή. Η σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δίνει το δημοσιονομικό χώρο για αναγκαίες παρεμβάσεις, κοινωνική πολιτική και ενισχύει τις προοπτικές για δίκαιη ανάπτυξη. Ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν έχει μέτρα λιτότητας, αλλά θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ (μείωση ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% για 2019, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, στεγαστικό επίδομα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων κ.α.).

     Ακόμη ο Βουλευτής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ακύρωση του προ-νομοθετημένου μέτρου για την περικοπή συντάξεων. Πρόκειται για ένα αχρείαστο μέτρο που επιβλήθηκε μετά από δογματική εμμονή του ΔΝΤ κατά τη 2η αξιολόγηση και ποτέ δε θα εφαρμοστεί στην πράξη. Επιπλέον τόνισε πως όχι μόνο δε θα περισκοπούν οι συντάξεις αλλά 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους και το αφήγημα της Ν.Δ για 4ο Μνημόνιο κατέρρευσε. Η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα κινδυνολογούσε ασύστολα και διαστρέβλωνε συστηματικά την πραγματικότητα.
     Στη συνέχεια ο κ. Σιμορέλης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς. Συγκεκριμένα μειώνεται κατά 33% η εισφορά για κύρια σύνταξη σε ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Επίσης βελτιώνονται οι εκπτώσεις στις εισφορές των νέων επιστημόνων και μειώνεται στο ελάχιστο η εισφορά για εφάπαξ –και μάλιστα αναδρομικά- από 1/1/2017 σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς. Με την πρώτη δυνατότητα δημοσιονομικού χώρου, γίνεται αποκατάσταση αδικιών που προήλθαν από την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αφορούν κυρίως πολίτες μέσης κατάστασης.
     Επίσης ο Βουλευτής επισήμανε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων. Αυτό γίνεται με προσπάθειες για τη συνολική ρύθμισης της αγοράς εργασίας μέσω επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού για νέους. Παράλληλα ενισχύεται η δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και γίνονται ενέργειες για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στοίχημα παραμένει η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η αύξηση της σταθερής εργασίας Σήμερα τα επίσημα στοιχεία δίνουν την ανεργία στο 18.9% από 27% που ήταν το 2014, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας. Όλα τα παραπάνω καθιστούν κατανοητή την αμηχανία της Ν.Δ που προτιμά να μην ασχολείται με ζητήματα οικονομίας, αλλά προσπαθεί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει.
     Τέλος ο κ. Σιμορέλης υποστήριξε ότι όσον αφορά τα σκάνδαλα που διερευνώνται (C4I, Χρηματιστήριο, Εξοπλιστικά, Υγεία) όλα πρέπει να έρθουν στο φως, γεγονός που θα έπρεπε να επιθυμούν όλα τα κόμματα. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν, τίποτα δεν πρέπει να μείνει κρυφό και η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Στην επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρησης είναι απαραίτητο να αλλάξει το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.