Τελευταίες Ειδήσεις

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ-Τρία Κόκκινα Γράμματα... Κάπα Κάπα Έψιλον!



                  
Μια μεγάλη μέρα για χιλιάδες κομμουνιστές, για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την εργατική τάξη της χώρας μας ξημέρωσε το Σάββατο 17 Νοέμβρη. Είναι η μέρα εκείνη που πριν από 100 χρόνια, στον απόηχο της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης, ξεκινούσε στον Πειραιά το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο, το ιδρυτικό δηλαδή Συνέδριο του «ώριμου τέκνου» της εργατικής τάξης, του ΣΕΚΕ, που μετονομάστηκε αργότερα σε ΚΚΕ. Μαζί με το Συνέδριο αυτό, στο οποίο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις σοσιαλιστικές οργανώσεις της εποχής, ξεκινούσε και η θυελλώδης πορεία του Κόμματος, που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Μια πορεία που από τα πρώτα της βήματα έφερνε στην πολιτική ζωή της χώρας τα πιο σύγχρονα, προοδευτικά, ριζοσπαστικά στοιχεία, για να έρθουν οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει, τη δική τους εξουσία.
Σήμερα, έναν αιώνα μετά, οι κομμουνιστές μπορούμε να κοιτάμε περήφανοι την εργατική τάξη στα μάτια, γιατί το Κόμμα μας όλα αυτά τα χρόνια δεν λύγισε, δεν έχασε τον προσανατολισμό του, αντίθετα βγήκε όρθιο από ανέμους και θύελλες, έμεινε πιστό στο λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε, παρά το προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα της αντεπανάστασης, ώστε να σαλπίσει την αντεπίθεση. Σήμερα, μπαίνοντας στο δεύτερο αιώνα ζωής και δράσης, εξοπλισμένοι με τη σύγχρονη στρατηγική μας, διδαγμένοι από την ιστορική μας πείρα, σίγουροι για το δρόμο που βαδίζουμε, βάζουμε ακόμα πιο υψηλούς στόχους.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κορύφωσης μιας πενταετίας που διαρκούν οι εορτασμοί για τα 100χρονα του Κόμματος. Και αυτή η κορύφωση γίνεται με τον τρόπο που γνωρίζουμε καλά: Πρωτοστατώντας στη λαϊκή οργάνωση και πάλη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, μπροστά στις μεγάλες μάχες που έρχονται, όπως αυτή της απεργίας στις 28 Νοέμβρη. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να είναι αυτή η απεργία ένα αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ, διεκδίκησης της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας. Μια απεργιακή μάχη που μπορεί να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος, ενίσχυσης της Κοινωνικής Συμμαχίας.


Στο ΣΕΦ η μεγάλη εκδήλωση

Το μεγάλο ραντεβού για την κορύφωση της συγκλονιστικής 100ής επετείου δίνεται από το ΚΚΕ για την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Εκεί, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.
Βασικός άξονάς της θα είναι το ποίημα του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, «Στο ΚΚΕ», που άλλωστε οι στίχοι του συνόδευαν και όλη αυτήν την 5χρονη διαδρομή γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος: «Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».
Στη σκηνή του ΣΕΦ θα ακουστούν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Σταύρου Κουγιουμτζή, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζιδάκι. Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν τα αντάρτικα καθώς και διεθνή επαναστατικά τραγούδια.
Το «παρών» θα δώσουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του τόπου μας: Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη.
Θα ακουστούν οι ηθοποιοί Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Κιμούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππος Σοφιανός.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Δανάη Κατσαμένη.


Μεγάλη πανεξόρμηση με τον επετειακό «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Σήμερα Σάββατο, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ υποδέχονται από το πρωί τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με ειδικό ένθετο τα Πρακτικά του Α' Πανελλαδικού Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, που «γέννησε» το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας.
Τα πρακτικά πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1982, σε έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τιμήν του 11ου Συνεδρίου του Κόμματος, και αφορούν τις πέντε από τις εφτά συνολικά μέρες που διήρκεσε το Πρώτο (Ιδρυτικό) Συνέδριο του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).
Τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ, οι ΚΟ του Κόμματος έχουν βάλει υψηλούς στόχους διακίνησης, ώστε να φτάσει η εφημερίδα πλατιά στην εργατική τάξη, στα λαϊκά σπίτια, σε χιλιάδες ανθρώπους που τιμάνε την Ιστορία και τους αγώνες μας, παρακολουθούν τις θέσεις μας και συμπορεύονται στο κίνημα, έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του.

Συνεχίζεται η Έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αθήνα

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη Έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, με τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει». Η Έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο, κοντινότερος σταθμός πρόσβασης το μετρό «Κεραμεικός»).
Η είσοδος στην Έκθεση, που θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη, είναι ελεύθερη.

Το Ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα στους κινηματογράφους

Στις 29 Νοέμβρη βγαίνει στις αίθουσες των σινεμά, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, το Ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Η ταινία, καρέ καρέ μέσα σε 100 λεπτά, διατρέχει τα 100 χρόνια της πλούσιας Ιστορίας του ΚΚΕ. Σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, δραματοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπη μουσική και πάνω από 100 συντελεστές, οι οποίοι δούλεψαν ακούραστα και εθελοντικά, συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που εμπνέει, διδάσκει και παρακινεί για δράση μαζί με το ΚΚΕ.

Ενός αιώνα ντοκουμέντα σε μια πρωτοποριακή έκδοση - λεύκωμα

  • Περιλαμβάνει πάνω από 1.500 ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, που συνδέονται με την Ιστορία του ΚΚΕ
  • Θα διατίθεται σε ειδική προσφορά από την Οργάνωση των Τρικάλων
Το Λεύκωμα αποτελεί μια νέα έκδοση, εμπλουτισμένη σε αναφορά αρχειακού υλικού. Αναδεικνύει σημαντικά και άλλα χαρακτηριστικά γεγονότα, αποτυπώνοντας την πάλη μελών και στελεχών του ΚΚΕ, της Νεολαίας του, των συμπορευόμενων αγωνιστών και αγωνιστριών, με σκληρό τίμημα θυσιών και αδιάλειπτης διεθνιστικής αλληλεγγύης.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.